Η Bayer αποκάλυψε την Τετάρτη ότι εξετάζει το ενδεχόμενο απόσχισης είτε του τμήματος Consumer Health ή Crop Science, ενώ αποκλείει μια τριπλή διάσπαση, καθώς ο γερμανικός φαρμακευτικός και βιοτεχνολογικός κολοσσός αναζητά τρόπους για να αντιμετωπίσει την πιεσμένη τιμή της μετοχής του.

Επιβεβαιώνοντας την καθοδήγηση του ομίλου για το 2023 παράλληλα με την έκθεση οικονομικών αποτελεσμάτων του τρίτου τριμήνου, ο Διευθύνων Σύμβουλος Bill Anderson δήλωσε την Τετάρτη ότι η εταιρεία «δεν είναι ευχαριστημένη με τις επιδόσεις του τρέχοντος έτους».

«Σχεδόν 50 δισεκατομμύρια ευρώ σε έσοδα, αλλά μηδενικές ταμειακές ροές είναι απλώς απαράδεκτες», δήλωσε ο Άντερσον, ο οποίος ανέλαβε τα ηνία τον Ιούνιο.

«Εξετάζουμε προσεκτικά τις διαρθρωτικές μας επιλογές. Έχουμε μια ομάδα εμπειρογνωμόνων – συμπεριλαμβανομένων εξωτερικών χρηματοοικονομικών συμβούλων – που τους αξιολογεί», είπε ο Anderson.

«Εξετάζουν τις συνθήκες της αγοράς, τι θα σημαίνουν διαρθρωτικές αλλαγές για τη δημιουργία αξίας, εφάπαξ κόστη και αποσυνέργειες, ταμειακές ροές και δείκτες μόχλευσης, διαρροή φόρων και άλλα κριτήρια».

Ο Γερμανός κατασκευαστής φαρμάκων, σπόρων και χημικών καλλιεργειών αποκάλυψε επίσης σχέδια για την κατάργηση πολλών επιπέδων διαχείρισης για να επιταχύνει τη λήψη αποφάσεων, με αποτέλεσμα τη «σημαντική μείωση» του εργατικού δυναμικού, επιβεβαιώνοντας μια αναφορά του Reuters από τον Σεπτέμβριο. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι «θα καταργήσει πολλαπλά επίπεδα διαχείρισης και συντονισμού», τα οποία θα περιλαμβάνουν «σημαντική μείωση του εργατικού δυναμικού».

Ο Anderson είπε ότι τα 12 επίπεδα διαχείρισης μεταξύ του ίδιου και των πελατών ήταν «απλά υπερβολικά».

Οι μετοχές της Bayer υποχώρησαν 1% στις 11:10 ώρα Ελλάδας, μετά την άνοδο έως και 1,2% στις αρχές της διαπραγμάτευσης καθώς οι αναλυτές στάθμισαν τις προσεκτικές οδηγίες της εταιρείας για τις επιχειρήσεις το 2024 έναντι της προοπτικής μιας οργανωτικής ανάκαμψης.

Διαβάστε ακόμη: