Εξηγήσεις στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών (LIBE) του Ευρωκοινοβουλίου, μετά την πρόσφατη επιστολή – κόλαφο της LIBE προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κλήθηκε να δώσει ο υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης.

Η Επιτροπή ζητά από τη χώρα μας να διασφαλίσει τη συμμόρφωση της με το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Ο Έλληνας αξιωματούχος προσήλθε στο Ευρωκοινοβούλιο και -μεταξύ άλλων-  ανέφερε ότι η Ελλάδα τάσσεται κατά της βίας στα σύνορα και ότι έχει εξασφαλίσει αξιοπρεπείς και ασφαλείς συνθήκες στους νέους προσφυγικούς καταυλισμούς.

Ο Ν. Μηταράκης αναφερόμενος στο φλέγον ζήτημα των επαναπροωθήσεων (pushbacks) που αποτελεί μια ανοιχτή πληγή για τη χώρα μας ζήτησε ο όρος να χρησιμοποιείται προσεκτικά αφού πρόκειται για «πολιτικό και όχι νομικά ορισμένο».

Περιέγραψε πως τους τελευταίους μήνες, «δίκτυα διακινητών, με την ανοχή ή την υποστήριξη των τουρκικών αρχών, έχουν εφεύρει μια νέα μέθοδο για να αποφεύγουν τους συνοριακούς ελέγχους και τα ευρωπαϊκά συστήματα Ασύλου και Δικαιοσύνης. Οι διακινητές εγκαταλείπουν ομάδες μεταναστών σε νησίδες που δημιουργούνται από την εποχιακή χαμηλή ροή του Έβρου και στη συνέχεια ειδοποιούν οργανώσεις, οι οποίες ενημερώνουν τις ελληνικές αρχές για την ακριβή τοποθεσία τους, ισχυριζόμενες ότι βρίσκονται σε κίνδυνο.

Οι ελληνικές αρχές προχωρούν σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, δίνοντας έτσι πρόσβαση στις διαδικασίες ασύλου. Οι οργανώσεις προσφεύγουν επίσης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, το οποίο, όπως είναι φυσικό, αντιδρά ζητώντας επείγοντα μέτρα» και ρώτησε:

«Πότε θα κάνετε το μητρώο των ΜΚΟ ώστε να διασφαλίσετε τη διαφάνεια;».

Ο ίδιος τόνισε σε όλους τους τόνους ότι η Τουρκία δεν εφαρμόζει την κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, δεν δέχεται επιστροφές και εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό στέλνοντας μετανάστες στην Ευρώπη.