Ο Απόλλων Σμύρνης ύψωσε (αμυντικό) τείχος το οποίο δεν μπόρεσε να διασπάσει ο Ολυμπιακός και κατάφερε να πάρει έναν σημαντικό βαθμό στην προσπάθεια που κάνει για να μείνει στην κατηγορία.

Το παιχνίδι ήταν ένα μονόλογος του Ολυμπιακού που τα έκανε όλα σωστά στο γήπεδο μέχρι την περιοχή των γηπεδούχων. Οι «ερυθρόλευκοι» δεν κατάφεραν να βρουν λύσεις, ούτε είχαν την τελική πάσα, ενώ όσες ευκαιρίες τους παρουσιάστηκαν τις σπατάλησαν αφού είτε δεν είχαν καλά τελειώματα (Ελ Αραμπί), είτε… έπεφταν πάνω στον εντυπωσιακό Βέρχουλστ που έκανε τέσσερις σωτήριες επεμβάσεις και κράτησε το «μηδέν» για την εστία του.

Οι δύο ομάδες είχαν σημαντικές απουσίες. Ο Απόλλων στερήθηκε των υπηρεσιών 15 ποδοσφαιριστών του καθώς και του προπονητή του αφού ο Τζιανλούκα Φέστα έχει προσβληθεί από κορωνοϊό. Στον πάγκο τον αντικατέστησε ο «στρατιώτης» της «Ελαφράς Ταξιαρχίας», Λευτέρης Βελέντζας. Εννέα απουσίες παικτών είχε από την πλευρά του ο Ολυμπιακός.

Το ματς

Αρκετά προβλέψιμη η προσέγγιση των δύο ομάδων για το παιχνίδι. Μεγάλη η απόσταση τους ούτως ή άλλως, ενώ με τις συνθήκες με τις οποίες πήγαν στην αναμέτρηση, ο Απόλλων είχε ακόμα πιο παθητικό ρόλο του αναμενομένου. Ώστε να καλύψει τα κενά του. Ο Ολυμπιακός είχε από το ξεκίνημα τον πρώτο λόγο, με την κατοχή της μπάλας να είναι συντριπτικά υπέρ του. Έπαιξε σε μεγάλο διάστημα τον αντίπαλο σαν τη γάτα με το ποντίκι, αλλά ήταν φλύαρος, όπως και ασόβαρος στην τελική προσπάθεια.

Οι γηπεδούχοι ήταν οχυρωμένοι πίσω, δίχως να υπάρχει κάψα για να βγουν μπροστά, έχοντας, βέβαια και ελαφρυντικά. Η πρώτη καλή στιγμή των Πειραιωτών ήταν και πολύ μεγάλη, αφού ο Μ. Καμαρά έστειλε την μπάλα πάνω στον Βέρχουλστ σε εξ επαφής προσπάθεια.

Η επόμενη μεγάλη φάση έγινε από τους φιλοξενούμενους στο 32’, με τον Μπουχαλάκη να μην καταφέρνει να νικήσει τον Βέλγο τερματοφύλακα αρχικά, ενώ στη συνέχεια του είπαν «όχι» και οι αμυντικοί της «Ελαφράς Ταξιαρχίας». Η κατοχή της μπάλας έφτασε στο 74% για την ομάδα του Μαρτίνς, ενώ σταδιακά ο Απόλλων άρχισε να βγαίνει δειλά δειλά και μπροστά, βρίσκοντας κάποιες ευκαιρίες στην κόντρα στα τελευταία λεπτά.

Ο Πέδρο Μαρτίνς θέλησε να κάνει πιο επιθετική την ομάδα του στο δεύτερο μέρος και έριξε στον αγωνιστικό χώρο τον Τικίνιο αντί του Μ. Καμαρά, πλαισιώνοντας με τον Βραζιλιάνο τον Ελ Αραμπί. Ώστε να εκμεταλλευτεί και την απουσία κλασικού στόπερ από την οπισθοφυλακή του Απόλλωνα.

Πολλές χαμένες ευκαιρίες για τον Ολυμπιακό

Η ίδια εικόνα συνεχίστηκε και στο δεύτερο ημίχρονο, με τον Ολυμπιακό να βρίσκεται συνεχώς στο μισό του Απόλλωνα και να «σφυροκοπάει» την εστία του Βέρχουλστ. Στο 52’ ο Μπουχαλάκης είδε την μπάλα να στρώνεται μπροστά του, σούταρε, αλλά ο τερματοφύλακας του Απόλλωνα μπλόκαρε.

Τέσσερα λεπτά αργότερα ο Τικίνιο βρέθηκε στην περιοχή των γηπεδούχων, πλάσαρε από πλάγια θέση, αλλά το σουτ που έκανε δεν είχε δύναμη και ο Βέρχουλστ μπλόκαρε εύκολα την προσπάθειά του Βραζιλιάνου επιθετικού. Δευτερόλεπτα μετά την ευκαιρία του Τικίνιο, ο Ελ Αραμπί απείλησε με κεφαλιά, αλλά ο Βέρχουλστ ήταν και πάλι στη σωστή θέση και «καθάρισε» τη φάση.

Στο 57’ ο Πέδρο Μαρτίνς έκανε τη δεύτερη αλλαγή του στο παιχνίδι, με τον Βαλμπουενά να παίρνει τη θέση του Μασούρα. Τέσσερα λεπτά αργότερα οι Πειραιώτες έχασαν μια ακόμα μεγάλη ευκαιρία για να ανοίξουν το σκορ. Ο Βαλμπουενά εκτέλεσε το φάουλ που είχαν κερδίσει οι Ερυθρόλευκοι, ο Τικίνιο έκανε την καρφωτή κεφαλιά, αλλά ο Βέρχουλστ απέκρουσε ενστικτωδώς.

Οσο περνούσε η ώρα οι Πειραιώτες ανέβαζαν συνεχώς την πίεσή τους και έκαναν τη μία ευκαιρία μετά την άλλη, με τον Βέρχουλστ, όμως, να είναι ανίκητος. Στο 63’ ο Βρουσάι σούταρε από το ύψος της μεγάλης περιοχής, αλλά ο τερματοφύλακας του Απόλλωνα απέκρουσε. Στη συνέχεια η μπάλα έφτασε στον Ρέαμπτσιουκ, αυτός έκανε το γυριστό, αλλά ο Βέρχουλστ μπλόκαρε. Στο 73’ ο Πέδρο Μαρτίνς είδε τους παίκτες του να χάνουν μια ακόμα σπουδαία ευκαιρία για να ανοίξουν το σκορ.

Ο Βαλμπουενά σέντραρε από δεξιά, ο Ελ Αραμπί έκανε την προβολή μέσα στην μικρή περιοχή του Απόλλωνα, αλλά έστειλε την μπάλα ψηλά άουτ, χάνοντας την μεγαλύτερη ευκαιρία στο ματς. Στο 77’ ο Βρουσάι δοκίμασε το πόδι του, αλλά ο Βέρχουλστ απέκρουσε.

Εξι λεπτά αργότερα ο νεαρός εξτρέμ των Πειραιωτών σούταρε ξανά, αλλά αυτή τη φορά η μπάλα έφυγε άουτ. Πέντε λεπτά πριν τη συμπλήρωση των 90’ ο Πέδρο Μαρτίνς έκανε δύο ακόμα αλλαγές, με τον Ιβηρα τεχνικό να βάζει στο ματς τους Κώστα Μανωλά και Μάξι Λοβέρα αντί των Αβραάμ και Καρμπόβνικ.

Ο Μανωλάς έκανε την επανεμφάνισή του με την ερυθρόλευκη φανέλα, ξεκινώντας τη δεύτερη θητεία του στο μεγάλο λιμάνι. Στα τελευταία λεπτά της αναμέτρησης οι Πειραιώτες προσπάθησαν να πετύχουν το γκολ της νίκης, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Στο 90+2’ ο Πέδρο Μαρτίνς ολοκλήρωσε τις κινήσεις του, με τον Βασίλη Σουρλή να παίρνει τη θέση του Μπουχαλάκη, που τραυματίστηκε.

Απόλλων Σμύρνης (Λ. Βελέντζας): Βέρχουλστ, Ντεντάκης, Γιακιμόφσκι, Μπαξεβανίδης, Βιτλής, Κραγιόπουλος, Φατιόν, Γιαννιώτας (80′ Γιαννάκη), Φαν Λα Πάρα (90’+5′ Ντάουντα), Ιωαννίδης (87′ Δούμας), Σίγκνεβιτς.

Ολυμπιακός (Π. Μαρτίνς): Βάτσλικ, Καρμπόβνικ (85′ Λοβέρα), Μπα, Παπαδόπουλος (85′ Μανωλάς), Ρέαμπτσιουκ, Εμβιλά, Μπουχαλάκης, (90’+2′ Σουρλής) Μαντί Καμαρά (46′ Τικίνιο), Μασούρας (57′ Βαλμπουενά), Βρουσάι, Ελ Αραμπί.