Με αρνητικά πρόσημα ξεκίνησε η συνεδρίαση της Πέμπτης στη Wall Streetμε τους επενδυτές να προχωρούν σε profit taking μετά τα ρεκόρ που σημείωσαν ο Dow Jones και ο S&P 500. «Βούτυρο στο ψωμί» των πωλητών αποτέλεσαν τα νέα στοιχεία που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ διαμορφώθηκε σε υψηλότερα του αναμενόμενου επίπεδα τον περασμένο Σεπτέμβριο. Σε αυτό το πλαίσιο, επανέρχονται οι «ψίθυροι» για λιγότερες μειώσεις επιτοκίων για το υπόλοιπο της χρονιάς. 

Πιο αναλυτικά, ο Dow Jones υποχωρεί κατά 0,22% στις 42.416 μονάδες, ο S&P 500 κινείται χαμηλότερα σε ποσοστό 0,19% στις 5.781 μονάδες και ο Nasdaq σημειώνει πτώση 0,14% στις 18.266 μονάδες.

Τόσο ο S&P 500 όσο και ο Dow Jones σημείωσαν ρεκόρ την Τετάρτη, καθώς τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Federal Reserve έδειξαν ότι οι περισσότεροι αξιωματούχοι τάχθηκαν υπέρ της μείωσης των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης το Σεπτέμβριο. Παράλληλα, φαίνεται ότι αμβλύνονται οι γεωπολιτικές ανησυχίες. Οι επενδυτές παρακολουθούν επίσης τις τελευταίες εξελίξεις με τον τυφώνα Μίλτον, ο οποίος έφτασε την Τετάρτη στη δυτική ακτή της Φλόριντα.

Όσον αφορά τον αμερικανικό πληθωρισμό, ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 2,4% το Σεπτέμβριο σε ετήσια βάση –ο χαμηλότερος από το Φεβρουάριο του 2021- έναντι των προβλέψεων των αναλυτών που έκαναν λόγο για 2,3%. Ο CPI αυξήθηκε κατά 0,2% σε μηνιαία βάση, έναντι εκτίμησης για αύξηση 0,1%.

Ο δομικός CPI, που δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκε 0,3% σε μηνιαία βάση έναντι πρόβλεψης για αύξηση 0,2%. Σε ετήσια βάση, ανήλθε σε 3,3% έναντι πρόβλεψης για 3,2%.

Μετά τη δημοσίευση των στοιχείων για τον πληθωρισμό, οι traders επιβεβαίωσαν τα στοιχήματα για μείωση κατά 25 μονάδες βάσης τον Νοέμβριο στο 85%, με 15% πιθανότητα να μην υπάρξει καμία αλλαγή.

Οι επενδυτές «ζυγίζουν» επίσης τη νέα έκθεση για τις εβδομαδιαίες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ, οι οποίες αυξήθηκαν στις 258.000 την εβδομάδα που έληξε στις 5 Οκτωβρίου, έναντι εκτίμησης για 230.000.

Στο μεταξύ, η Delta Air Lines χάνει 1,2% μετά την κατώτερη των προσδοκιών πρόβλεψη για τα τριμηνιαία έσοδα, εν αναμονή της επιβράδυνσης των ταξιδιωτικών δαπανών. Απώλειες καταγράφουν κι άλλες αεροπορικές εταιρείες, με τη United Airlines να υποχωρεί κατά 1,1%, την American Airlines κατά 1% και τη Southwest Airlines κατά 0,8%.

Στο επίκεντρο βρίσκεται επίσης η έναρξη της περιόδου κερδών γ’ τριμήνου, με τους μεγάλους τραπεζικούς «παίκτες» να ανακοινώνουν αποτελέσματα την Παρασκευή. Οι επιδόσεις τους πρόκειται να αποτελέσουν το «κλειδί» για να διαπιστωθεί εάν είναι βιώσιμο το πρόσφατο μετοχικό ράλι. Ο ρυθμός αύξησης των κερδών γ’ τριμήνου για τις εταιρείες του S&P 500 εκτιμάται στο 5% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που συγκεντρώνει το LSEG.

Διαβάστε ακόμη: