Στόχο για αυξημένα έσοδα που θα εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία το 2024 βάζει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, μέσα από την περαιτέρω προώθηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, το οποίο συμπεριλαμβάνει εμβληματικά έργα όπως Αττική και Εγνατία Οδό, Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, Μαρίνες, Λιμάνια, Ξενία κ.α., τα οποία δημοσιεύονται στην αναλυτική λίστα των αποκρατικοποιήσεων που συμπεριλαμβάνεται στο Σχέδιο Δράσης του ΥΠΕΘΟ για όλο το έτος.
Στρατηγικά εργαλεία σε αυτή την κατεύθυνση συνιστούν η ΕΤΑΔ, το ΤΑΙΠΕΔ και ευρύτερα το Υπερταμείο, με 3 αντίστοιχες δράσεις να σηκώνουν το βάρος του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.
Την έμφαση την οποία αποδίδει η κυβέρνηση στις αποκρατικοποιήσεις την είχαν προαναγγείλει λίγο πριν τα Χριστούγεννα, άλλωστε, και αρμόδια στελέχη του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κάνοντας λόγο για επερχόμενες απαραίτητες ρυθμίσεις για να προχωρήσουν σημαντικές παραχωρήσεις και αποκρατικοποιήσεις όπως Εγνατία Οδός, Αττική Οδός, λιμάνια κλπ.
Άλλωστε, στην έκθεση του προϋπολογισμού 2024 γίνεται ειδική αναφορά σε αναμενόμενα έσοδα άνω των 5,7 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις. Προστίθεται πως ο κύριος στόχος του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων είναι η προσέλκυση σημαντικών διεθνών και εσωτερικών ροών κεφαλαίου, ενισχύοντας την αξία της δημόσιας περιουσίας και διασφαλίζοντας την αξιοποίησή της, μέσα από διαγωνιστικές διαδικασίες υψηλών προδιαγραφών και διαφάνειας.
ΤΑΙΠΕΔ
Αναφορικά με τα έσοδα του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων που υποστηρίζει το ΤΑΙΠΕΔ, το οικονομικό επιτελείο θέτει τον φιλόδοξο στόχο για έσοδα 5,770.7 δισ. ευρώ το 2024.
Υπενθυμίζεται πως τα έσοδα για τα έτη 2021 και 2022, ανήλθαν στο ποσό των 660,4 εκατ. ευρώ και 586,6 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Για το έτος 2023 οι εισπράξεις από αποκρατικοποιήσεις και αποθεματικά ανήλθαν σε 305,1 εκατ. ευρώ, ενώ εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν ακόμα 101,3 εκατ. ευρώ για υπογεγραμμένα έργα, για τα οποία δεν έχει ολοκληρωθεί το οικονομικό κλείσιμο και τα αποθεματικά προς είσπραξη.
Το εν λόγω πρόγραμμα με αρμόδιο τον υπουργό Κ. Χατζηδάκη και την Γεν. Γραμματέα Α. Κόλλια, είναι και το πιο «πλούσιο» σε όλο το φάσμα των αποκρατικοποιήσεων και αφορά στα εξής έργα:
- ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ
- ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ
- ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ
- ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ ΑΘΗΝΩΝ
- HELLENiQ ENERGY (πρώην ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ – ΕΛΠΕ)
- ΓΜΜΑΕ ΛΑΡΚΟ [Διαγωνισμός για Λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου]
- ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΒΟΛΟΥ
- ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
- ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΛΑΥΡΙΟΥ
- ΜΑΡΙΝΑ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ
- ΜΑΡΙΝΑ ΑΡΕΤΣΟΥΣ
- ΜΑΡΙΝΑ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
- ΜΑΡΙΝΑ ΗΜΕΡΟΛΙΑΣ – ΚΕΡΚΥΡΑ
- ΜΑΡΙΝΑ ΙΤΕΑΣ
- ΜΑΡΙΝΑ ΛΕΥΚΙΜΜΗΣ – ΚΕΡΚΥΡΑ
- ΜΑΡΙΝΑ ΜΑΝΔΡΑΚΙΟΥ – ΡΟΔΟΣ
- ΜΑΡΙΝΑ ΜΕGAYACHT – ΚΕΡΚΥΡΑ
- ΜΑΡΙΝΑ ΜΥΚΟΝΟΥ
- ΜΑΡΙΝΑ ΝΈΑΣ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ
- ΜΑΡΙΝΑ ΠΥΛΟΥ
- ΜΑΡΙΝΑ ΣΚΙΑΘΟΥ
- ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ
Επιπλέον, σε μία ακόμη δράση που αφορά στο ΤΑΙΠΕΔ το ΥΠΕΘΟ προωθεί τον Μηχανισμό προετοιμασίας έργων ή Μονάδα Ωρίμανσης Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας – Project Preparation Facility.
Αντικείμενο του PPF είναι η Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση, με διάκριση σε δύο άξονες:
- Προώθηση στην απασχόληση ανέργων, εργαζόμενων, ελεύθερων επαγγελματιών, εργοδοτών & εν δυνάμει επιχειρηματιών
- Δράσεις στήριξης επιχειρηματικού περιβάλλοντος Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας & Μεγαλόπολης, μέσω υποστήριξης ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων ή δυνητικών επενδυτών
ΕΤΑΔ
Το δεύτερο σκέλος του σχεδιασμού του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αφορά στην «Οριζόντια παρακολούθηση και υποστήριξη της ΕΤΑΔ σε όλο το πρόγραμμα του 2024».
Αναφορικά με τα έσοδα του προγράμματος μισθώσεων και εκποιήσεων της ΕΤΑΔ για το 2024 εκτιμάται ότι τα νέα έσοδα θα ανέλθουν σε 10,17 εκατ. ευρώ.
Τα έργα του προγράμματος είναι τα εξής:
- ΞΕΝΙΑ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
- ΞΕΝΙΑ ΚΑΡΤΕΡΟΥ (Ηράκλειο Κρήτης)
- ΞΕΝΙΑ ΤΣΑΓΚΑΡΑΔΑΣ
- ΞΕΝΙΑ ΞΑΝΘΗΣ
- ΞΕΝΙΑ ΚΑΣΤΑΝΙΑΣ
- ΞΕΝΙΑ ΚΟΖΑΝΗΣ
- ΞΕΝΙΑ ΚΑΛΕΝΤΖΙΟΥ (Αχαΐα)
- ΤΑΕΚ ΒΟ ΝΤΟ
- ΑΚΤΗ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ
- Μετάπτωση βάσης ΕΤΑΔ στο Κτηματολόγιο – πιλοτικό πρόγραμμα 3.500 ακινήτων
- Εξυγίανση χαρτοφυλακίου
- Πλάνο Μεταγραφών – 400 μεταγραφές
- 5ετές Στρατηγικό Πλαίσιο
- Πρόγραμμα ηλεκτρονικής διαχείρισης αιτημάτων παλαιών αιγιαλών και σύναψης ηλεκτρονικού μισθωτηρίου (πχ. παλαιών αιγιαλών, αγροτεμαχίων κλπ.)
ΕΕΣΥΠ
Σε κεντρικό ρόλο όσον αφορά στο συνολικό πλάνο αποκρατικοποιήσεων βρίσκεται η λειτουργία του Υπερταμείου.
Η σχετική δράση του ΥΠΕΘΟ «Υλοποίηση νέου Στρατηγικού Πλάνου 2022-2024 της ΕΕΣΥΠ (Υπερταμείο)», διαρθρώνεται σε 4 άξονες με προσδοκώμενα μετρήσιμα αποτελέσματα.
Συγκεκριμένα:
- Αύξηση της Αξίας των Περιουσιακών Στοιχείων (Net Asset Value/NAV) (στόχος +4% vs 2023)
Αναφέρεται στην Καθαρή Αξία των Περιουσιακών Στοιχείων ή Καθαρή Θέση ή Ίδια Κεφάλαια του Ομίλου (Υπερταμείο). Ο στόχος του +4% αφορά σε ετήσια αύξηση σε σχέση με τη προηγούμενη χρονιά (2023)
- Αξία Επενδύσεων (στόχος 27 εκατ. ευρώ)
Αφορά την ενεργοποίηση της Επενδυτικής Πολιτικής του Υπερταμείου και τη συμβολή του στην ελληνική οικονομία μέσω συνετών επενδύσεων. Αφορά την αξία των επενδύσεων ανά έτος σύμφωνα με το Στρατηγικό Σχέδιο 2022-2024 και τον επενδυτικό προϋπολογισμό της εταιρίας. Ο Δείκτης είναι βασισμένος στα Διεθνή Πρότυπα που ακολουθούν τα Δημόσια Επενδυτικά Ταμεία.
- Απανθρακοποίηση Χαρτοφυλακίου (στόχος -8% vs 2023)
Ο Δείκτης επιτρέπει την ολοκληρωμένη παρακολούθηση της προόδου των φιλικών προς το κλίμα λειτουργιών και την σταδιακή απανθρακοποίηση του χαρτοφυλακίου. Λαμβάνει υπόψη απολογιστικές μετρήσεις των εκπομπών scope 1, και 2 (με βάση το GHG protocol) σε συνάφεια με διεθνώς υιοθετημένες πρακτικές όπως πχ. είναι οι συστάσεις του TCFD (το ΥΠΕΘΟ σημειώνει πως ο στόχος της απανθρακοποίησης θα αναθεωρηθεί τον Ιανουάριο του 2024 γιατί είχε τεθεί πριν την ενεργειακή κρίση που είχε σαν αποτέλεσμα να αλλάξουν πολλά δεδομένα)
- Εμπιστοσύνη Πολιτών (στόχος +20% vs 2023)
Το Υπερταμείο προκειμένου να μετράει και να αξιολογεί κατά πόσο οι επιδόσεις και τα πραγματικά του αποτελέσματα ως θεσμού διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας, ενισχύουν την εμπιστοσύνη του πολίτη, καθιέρωσε τον Δείκτη Εμπιστοσύνης ως έναν εκ των κύριων δεικτών απόδοσης (KPI). Ο Δείκτης Εμπιστοσύνης προσδιορίστηκε μέσω εξειδικευμένης έρευνας που διεξάγεται από ανεξάρτητη εταιρία ερευνών το 2022 στο 31%. Στόχος του Υπερταμείου είναι η αύξηση του Δείκτη Εμπιστοσύνης κατά 10% το 2023 (και κατά 20% το 2024). Η σχετική μέτρηση για τα αποτελέσματα του 2023 θα πραγματοποιηθεί το Q4 -2023.
Τα έργα του Υπερταμείου αφορούν στα εξής:
- Υλοποίηση Στρατηγικού Πλάνου της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας 2022-2024 (Υπερταμείο)
- Πρόγραμμα αποτίμησης ακίνητης περιουσίας
- Υπηρεσίες διαχείρισης χαρτοφυλακίου
- Ολοκλήρωση διαγωνισμού μακροχρόνιας παραχώρησης Αεροδρομίου Καλαμάτας και εκκίνηση αξιοποίησης των 22 Περιφερειακών Αεροδρομίων της χώρας
- Σύσταση Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου