Πριν από τρεις περίπου εβδομάδες, η Goldman Sachs, αμέσως μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της Τράπεζας Πειραιώς, οργάνωσε ένα road show στη Νέα Υόρκη και στη Βοστώνη, αποκλειστικά για την εν λόγω τράπεζα, συγκεντρώνοντας και στις δύο παρουσιάσεις την ελίτ των αμερικανικών funds και επενδυτών.

Σήμερα, το Radar σας αποκαλύπτει ότι δύο αμερικανικοί κολοσσοί, μακροπρόθεσμοι επενδυτές και όχι κερδοσκοπικά χαρτοφυλάκια, εισήλθαν στη μετοχική σύνθεση της Πειραιώς.

Πρόκειται για τα δύο «F», δηλαδή την Fidelity και τη Fiera Capital, δύο ποιοτικούς και διεθνώς καταξιωμένους long investors.

Οι οποίοι, με την κίνησή τους αυτή, δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης μέσω της Πειραιώς, σε όλο το τραπεζικό σύστημα και φυσικά στον θεσμό του ελληνικού Χρηματιστηρίου, που διψάει κυριολεκτικά για τέτοιου είδους ειδήσεις και επενδυτικές κινήσεις.

Καθόλου άσχετο φυσικά και το γεγονός ότι η μετοχή της τράπεζας χθες έκλεισε με άνοδο 6,31% και όγκο 7,4 εκατ. μετοχών, ενώ τις τελευταίες επτά ημέρες ο όγκος συναλλαγών ξεπέρασε τα 55 εκατ. μετοχές.

Το θέμα είναι ότι η αρνητική συγκυρία που μεσολάβησε από την παρουσίαση στις ΗΠΑ (Τέμπη, τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ, Credit Suisse κ.λπ.), ουσιαστικά βοήθησε τους δύο ξένους επενδυτές να τοποθετηθούν χαμηλότερα, καθώς σύσσωμος ο εγχώριος τραπεζικός κλάδος είδε τις μετοχές του να καταγράφουν μεγάλες απώλειες.

Είναι αυτό που λέμε, ότι στη ζωή, εκτός από χρήμα, χρειάζεται και τύχη – να το αυξήσεις!

Είναι προφανές ότι οι δύο κολοσσοί, δεν θα αρκεστούν σε…μερικές αγορές μετοχών μόνο και σε μικροποσοστά, οπότε αναμένεται με εύλογο ενδιαφέρον η συνέχεια των κινήσεών τους.

Τέλος, θα πρέπει να τονιστεί ότι η Πειραιώς έχει βάλει πλώρη για την τρίτη θέση στον κλάδο και ότι το λεγόμενο κάποτε και (τραπεζικό) «ασχημόπαπο», εξελίσσεται σε…κύκνο, γεγονός που αδιαμφισβήτητα πιστώνεται στο μάνατζμεντ της τράπεζας, που κατάφερε με μεθοδικές κινήσεις να ανασύρει την τράπεζα από το χείλος του γκρεμού και να την καταστήσει επιλογή των πλέον σοβαρών θεσμικών χαρτοφυλακίων.

Διαβάστε περισσότερα