Η πρόσφατη έκθεση της Moody’s, έχει ενεργοποιήσει κρυμμένους φόβους, τόσο στη κυβέρνηση και ας μην το λένε, όσο και σε κορυφαίους οικονομικούς παράγοντες, αλλά φυσικά και σε ξένους επενδυτές κάθε μορφής και προέλευσης, που έβλεπαν την Ελλάδα ως μία καλή περίπτωση ακίνδυνων επενδύσεων, λόγω του σχετικά χαμηλού ρίσκου.
Ειδικότερα εκεί στο υπουργείο Οικονομικών και πολύ πιο συγκεκριμένα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, η εν λόγω έκθεση άναψε φωτιές, καθώς ούτε λίγο ούτε πολύ ανέφερε στον πρώτο “πυλώνα” της ότι η ελληνική οικονομία δεν έχει βιώσιμο δημοσιονομικό μονοπάτι μπροστά της, με βάση τη σημερινή κατάσταση. Διαπιστώνει, δηλαδή, αστάθεια…
Ο δεύτερος πυλώνας ήταν οι τράπεζες, οι οποίες εύλογα επηρεάζονται από τη γενικότερη οικονομική κατάσταση, για πολύ εξηγήσιμους λόγους, καθώς η απαλλαγή από μεγάλο μέρος των ¨”κόκκινων” δανείων τους, δεν είναι πανάκεια, ούτε φάρμακο δια πάσαν νόσο…
Και επειδή οι εκθέσεις των ξένων οίκων πολλές φορές μιλάνε μεν με βάση στοιχεία που έχουν, αλλά δεν τα δημοσιεύουν για ευνόητους λόγους, εκεί στο Γενικό Λογιστήριο νοιώθουν ότι έχασαν το πέπλο που κάλυπτε μέχρι τώρα την πραγματική δημοσιονομική εικόνα της χώρας. Μετά λόγω γνώσεως δε σας μεταφέρω την αναταραχή που επικρατεί στα ανώτερα κλιμάκια του οικονομικού επιτελείου, καθώς κάποια πράγματα δεν μπορούν πλέον για πολύ να μένουν έξω από τα φώτα της δημοσιότητας
Αποκάλυψη: Από τα 37 δισ. ευρώ, στο “μαξιλάρι” έμειναν μόνο 18!!!
Ιδού, λοιπόν, ένα από αυτά, που σας αποκαλύπτω σήμερα και το οποίο δεν επιδέχεται, δυστυχώς, διάψευσης: Από το μαξιλάρι των 37 δισ. ευρώ, σήμερα έχουν απομείνει πλέον στα δημόσια ταμεία λιγότερα από τα μισά, ήτοι 18 δισ. ευρώ περίπου!!!
Οι λόγοι που φαγώθηκε το μισό απόθεμα της ελληνικής οικονομίας είναι πολλοί και μπορεί ως ένα βαθμό να είναι δικαιολογημένοι, αλλά το γεγονός παραμένει και φυσικά είναι ανησυχητικό.
Ουσιαστικά, οι οικονομικές ανάγκες της χώρας εξυπηρετούνται με τα ρέπος, που δεν είναι τίποτα περισσότερο από δανεισμό του Δημοσίου από το Δημόσιο. Η κατάσταση αυτή δεν διαφεύγει φυσικά της προσοχής των αρμόδιων οργάνων της Ε.Ε., καθώς η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα με παρόμοιο πρόβλημα, αφού σε αυτή τη β φάση “προηγείται” η Ιταλία
Οι στοχευμένες δημοσιονομικές παρεμβάσεις…
Από τη στιγμή που το (ευρωπαϊκό) πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται ριζικά με νομισματικές παρεμβάσεις και πιστοποιείται ότι είναι δημοσιονομικό, οι επιλογές που προτείνονται δεν είναι πολλές, η εξής μία: Στοχευμένες δημοσιονομικές παρεμβάσεις! Αλλά, μπορεί η Ελλάδα να κάνει κάτι τέτοιο, έχοντας σοβαρό δημοσιονομικό πρόβλημα;
…και οι “Κανόνες Προσαρμογής”!
Ιδού η απορία… Η οποία μπορεί στο προσεχές μέλλον να μας… λυθεί, ΄όπως και της Ιταλίας, με την επιβολή δημοσιονομικών περιορισμών, που πλέον δεν θα λέγονται Μνημόνια, αλλά κανόνες “Προσαρμογής” – συγκρατείστε τον όρο και ας αποδειχθεί αχρείαστος. Και δεν θα είμαστε ξανά το “μαύρο πρόβατο” της Ε.Ε., απλώς τώρα θα είμαστε παρέα με την Ιταλία, σε διάφορες κάθε φορά αποχρώσεις του γκρι η κάθε μία χώρα.
Διαβάστε ακόμη:
- Δημήτρης Κούτρας: Η Ιντρακάτ, οι αποχωρήσεις και ο «μουτζούρης» στο χέρι
- Λιακουνάκος – Farallon – Euromedica – Πειραιώς: Ποιες θα είναι οι συνέπειες της νομικής αντιστροφής της συμφωνίας;
- Μήπως ο Αλέξης Τσίπρας θέλει την Εθνική να μεταμορφωθεί σε νέα Τράπεζα Αττικής;
- Τα 12 ελληνικά νησιά που «έσπασαν» ρεκόρ σε αφίξεις και κρατήσεις