Περισσότερες από 60 κορυφαίες εταιρείες της Γερμανίας ανακοίνωσαν μια επενδυτική πρωτοβουλία ύψους τουλάχιστον 100 δισ. ευρώ σε νέα projects, σε μια προσπάθεια να βοηθήσουν την ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης να ξεφύγει από την παρατεταμένη στασιμότητα.
Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας, η οποία τελεί υπό την ηγεσία κορυφαίων CEOs όπως οι επικεφαλής της Deutsche Bank και της Siemens και βρίσκεται σε συντονισμό με την κυβέρνηση Μερτς, οι επιχειρήσεις που θα συμμετέχουν δεσμεύονται για επενδύσεις «τριψήφιου δισ. ποσού» έως το 2028, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Συνολικά, λαμβάνοντας υπόψη και τα κεφάλαια που έχουν ήδη δρομολογηθεί, το συνολικό ποσό για την περίοδο αυτή φτάνει τα 631 δισ. ευρώ. Περιλαμβάνει δε, τόσο προγραμματισμένες όσο και νέες επενδύσεις, με έμφαση στις δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη, καθώς και δεσμεύσεις από διεθνείς επενδυτές.
Στόχος είναι να σταλεί «ένα ισχυρό, θετικό σήμα» μετά τις μεγάλες εκροές επενδύσεων ύψους εκατοντάδων δισεκατομμυρίων που κατέγραψε η Γερμανία τις προηγούμενες χρονιές.
Η ψήφος εμπιστοσύνης από τον επιχειρηματικό κόσμο έρχεται σε μια κρίσιμη συγκυρία τόσο για τον Καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς, του οποίου η συμμαχία CDU/CSU βλέπει τη διαφορά από την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία να μειώνεται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, όσο και για την οικονομία της χώρας.
Τα προκαταρκτικά στοιχεία για το ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου, που θα δημοσιευτούν στο τέλος του μήνα, ενδέχεται να δείξουν νέα συρρίκνωση, ενώ η διορία της 1ης Αυγούστου που έχει θέσει ο Ντόναλντ Τραμπ για επιβολή δασμών ενδέχεται να επιφέρει φόρους 30% στα ευρωπαϊκά προϊόντα, πλήττοντας καίρια τη γερμανική εξαγωγική βιομηχανία.
«Όλοι αγωνιζόμαστε για τον ίδιο στόχο, που είναι να επιστρέψουν η ανάπτυξη και η ανταγωνιστικότητα στη Γερμανία και στην Ευρώπη», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank Κρίστιαν Ζέβινγκ σε συνέντευξη του στην τηλεόραση του Bloomberg, με αφορμή την παρουσίαση του προγράμματος που φέρει τον τίτλο «Made for Germany».
«Αν επιστρέψει η ανάπτυξη στη Γερμανία, αυτό θα είναι καλό και για την Ευρώπη», πρόσθεσε, εκφράζοντας την εκτίμηση πως θα υπάρξουν και άλλες τέτοιες κινήσεις στο μέλλον.
Εκτός από τη Deutsche Bank και τη Siemens, στη λίστα των ομίλων που συμμετέχουν περιλαμβάνονται και οι BASF, Bayer, BMW, Commerzbank, Deutsche Telekom, Mercedes-Benz, SAP και Volkswagen.
Μάλιστα, είναι αξιοσημείωτο πως στο πρόγραμμα δήλωσαν πως θα συμμετέχουν επίσης οι αμερικανικές επενδυτικές εταιρείες Blackstone και BlackRock — στην οποία έχει εργαστεί επί χρόνια ο Μερτς — καθώς και διεθνείς κολοσσοί όπως η Nvidia και τα fund KKR και Apollo Global Management.
Η ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων θεωρείται κρίσιμη για την επανεκκίνηση της ανάπτυξης και τον τερματισμό της τριετούς οικονομικής στασιμότητας.
Οι βασικές γερμανικές βιομηχανίες, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, τα χημικά και τα μηχανήματα, βρίσκονται αντιμέτωπες με υψηλό ενεργειακό κόστος σαν αποτέλεσμα της διακοπής των ροών από τη Ρωσία σε σχέση με τους ανταγωνιστές του εξωτερικού, αλλά και με τη γραφειοκρατία σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Siemens Ρόλαντ Μπους, σχολιάζοντας την πρωτοβουλία, τόνισε ότι το πρόγραμμα περιλαμβάνει τόσο μεγάλες επιχειρήσεις και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όσο και μικρομεσαίες εταιρείες, τις αποκάλεσε «κρυμμένους πρωταθλητές», καθώς και startups.
«Όλοι είναι έτοιμοι να επενδύσουν κεφάλαια σε μια χώρα στην οποία πιστεύουμε για τη δύναμη καινοτομίας της», δήλωσε ο Μπους στο Bloomberg TV, πλάι στον Ζέβινγκ. «Πιστεύουμε ότι με τους ανθρώπους που διαθέτουμε, μπορούμε να ανεβάσουμε τη χώρα στο επόμενο επίπεδο».
Οι Ζέβινγκ και Μπους, μαζί με άλλους επιχειρηματικούς ηγέτες, μετέβησαν στην Καγκελαρία νωρίτερα για να παρουσιάσουν το επενδυτικό σχέδιο στον Καγκελάριο Μερτς, τον υπουργό Οικονομικών Λαρς Κλίνγκμπεϊλ και την υπουργό Οικονομίας Κατερίνα Ράιχε.
Η κυβέρνηση συνεργασίας Μερτς, η οποία ανέλαβε καθήκοντα στις αρχές Μαΐου, έχει δεσμευτεί για βαθιές μεταρρυθμίσεις και μείωση της γραφειοκρατίας, προκειμένου να καταστήσει τη χώρα ελκυστικότερη για επενδυτές και να ενισχύσει την καινοτομία.
«Θέλουμε να στείλουμε ένα κοινό μήνυμα για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης και της μελλοντικής βιωσιμότητας της Γερμανίας ως επενδυτικού προορισμού», δήλωσε από την πλευρά του ο Καγκελάριος Μερτς στους δημοσιογράφους.
«Η οικονομική αδυναμία των τελευταίων ετών έχει δείξει ότι χρειαζόμαστε καλύτερες γενικές συνθήκες για τη βιομηχανία», πρόσθεσε. «Το μήνυμα εδώ είναι ξεκάθαρο: η Γερμανία επέστρεψε και αξίζει να επενδύσει κανείς ξανά στη χώρα».
Η κυβέρνηση Μερτς έχει επίσης δεσμευτεί να χρηματοδοτήσει επενδύσεις με δανειακά κεφάλαια ύψους έως και 500 δισ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών, ενώ έχει υποσχεθεί αύξηση των αμυντικών δαπανών σε μεγάλη κλίμακα, τόσο για να αντιμετωπίσει την απειλή από τη Ρωσία όσο και για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του Τραμπ για μεγαλύτερη ευρωπαϊκή συνεισφορά στην ενίσχυση της ασφάλειας.
Πάντως, αν και ο δρόμος για την οικονομική ανάκαμψη προμηνύεται μακρύς, υπάρχουν ήδη οι πρώτες ενδείξεις ότι η ανάπτυξη αρχίζει να επιστρέφει.
Σύμφωνα με έκθεση της S&P Global Market Intelligence που δημοσιεύθηκε αυτόν τον μήνα, οι γερμανικές επιχειρήσεις εμφανίζονται πιο αισιόδοξες από κάθε άλλη φορά από τις αρχές του 2022 και για πρώτη φορά εδώ και δύο χρόνια σχεδιάζουν να αυξήσουν τις επενδύσεις τους.
«Η γερμανική οικονομία διαθέτει τεράστιες δυνατότητες και πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να τις αξιοποιήσουμε πλήρως», δήλωσε ο Ζέβινγκ στην Καγκελαρία. «Θέλουμε να προωθήσουμε τη Γερμανία ώστε να γίνει ο κινητήρας ανάπτυξης μιας ισχυρής Ευρώπης».