Κάποτε ήταν ο πυρήνας της λιγνιτικής παραγωγής της χώρας. Σήμερα, τα εδάφη γύρω από την Κοζάνη και τη Φλώρινα μεταμορφώνονται σε πράσινα πάρκα, καλλιέργειες και ηλιακά mega projects, στο μεγαλύτερο πρόγραμμα αποκατάστασης εδαφών που έχει δει ποτέ η Ελλάδα. Με 270 εκατ. ευρώ να επενδύονται μέχρι το 2030 για την αναμόρφωση των εκτάσεων που χρησιμοποιούσε η ΔΕΗ, η επιχείρηση επανατοποθετεί το περιβάλλον στο επίκεντρο, φυτεύοντας ακακίες, φλαμουριές, ακόμα και αμπέλια και οπωροφόρα στα αποκατεστημένα εδάφη.

Όπως ανέφερε πρόσφατα από την Κοζάνη ο Γιώργος Στάσσης, πρόεδρος και CEO της ΔΕΗ, «πήραμε τον λιγνίτη από το υπέδαφος, βάλαμε ξανά το χώμα στη θέση του και φυτέψαμε τα καταλληλότερα δέντρα για αποκαταστάσεις».

Το master plan της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΔΑΜ) προβλέπει ότι 80.000 από τα 200.000 στρέμματα θα επιστραφούν στο Δημόσιο, ενώ η ΔΕΗ θα αξιοποιήσει τα υπόλοιπα για επενδύσεις σε ΑΠΕ και πράσινη τεχνολογία.

Τα νέα ενεργειακά γίγαντα έργα

Η «πράσινη» στροφή δεν περιορίζεται σε φυτεύσεις και αποκαταστάσεις. Το βλέμμα είναι στραμμένο στο μέλλον με επενδύσεις συνολικού ύψους 5,7 δισ. ευρώ και στόχο τη μετάβαση από τον λιγνίτη στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Με 2.130 MW φωτοβολταϊκών σε εξέλιξη από το Αμύνταιο μέχρι τον Άγιο Δημήτριο, η ΔΕΗ δημιουργεί το μεγαλύτερο σύμπλεγμα φωτοβολταϊκών στην Ευρώπη, ικανό να καλύψει πάνω από 700.000 νοικοκυριά.

🔹 Στην Πτολεμαΐδα, ένα πάρκο 550 MW πλησιάζει στην ολοκλήρωση, με παραγωγή 880 GWh.
🔹 Στο Αμύνταιο, σε συνεργασία με τη γερμανική RWE, υλοποιείται πάρκο 940 MW, που θα ηλεκτροδοτεί πληθυσμό μεγαλύτερο από της Θεσσαλονίκης.
🔹 Στην Κεντρική Μακεδονία, το επόμενο μεγάλο έργο της ΜΕΤΩΝ Ενεργειακή (ΔΕΗ + RWE) φτάνει τα 567 MW και κόστος 418 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, προχωρά με επενδύσεις σε μονάδες αποθήκευσης ενέργειας, συνολικής ισχύος 860 MW και προϋπολογισμού 940 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων 300 MW σε μπαταρίες δίπλα στα μεγάλα πάρκα.

Αντλησιοταμίευση: Η «φυσική» μπαταρία της ενέργειας

Η ΔΕΗ κάνει ακόμα ένα βήμα: σχεδιάζει δύο μεγάλα έργα αντλησιοταμίευσης στη Δυτική Μακεδονία, τα οποία θα αξιοποιούν τις φυσικές διαφορές υψομέτρου των παλιών ορυχείων.

🔸 Ορυχείο Καρδιάς: Μονάδα 320 MW / 8 ώρες, επένδυση 430 εκατ. ευρώ
🔸 Νότιο Πεδίο: Μονάδα 240 MW / 12 ώρες, επένδυση 310 εκατ. ευρώ

Τα έργα έχουν λάβει άδεια από τη ΡΑΑΕΥ και βρίσκονται στο τελικό στάδιο μελετών. Πρόκειται για εγκαταστάσεις που θα σταθεροποιούν το ενεργειακό σύστημα και θα καλύπτουν με ευελιξία τις ανάγκες της επόμενης ημέρας.

Η νέα εποχή της ΔΕΗ

Η απολιγνιτοποίηση στην πράξη δεν σημαίνει απλώς «τέλος» στον άνθρακα – σηματοδοτεί τη γέννηση ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης, στο οποίο η Δυτική Μακεδονία μπορεί να αποτελέσει πρότυπο πράσινης μετάβασης σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Με έργα σε ΑΠΕ, αποθήκευση, αντλησιοταμίευση, υποδομές και τεχνολογία, η ΔΕΗ δείχνει πως μπορεί να εξελιχθεί από βαριά βιομηχανία του χθες σε πρωταγωνιστή της βιώσιμης ενέργειας του αύριο.

Διαβάστε ακόμη: