Η Αργεντινή αποχαιρετά τον Πάπα Φραγκίσκο, τον Πάπα που συνδέθηκε με τις φτωχογειτονιές της, ακόμα κι αν αυτός δεν επέστρεψε ποτέ ως ποντίφικας.

Η κυβέρνηση της Αργεντινής κήρυξε επταήμερο πένθος. Ο πρόεδρος Χαβιέρ Μίλεϊ ανέστειλε ολόκληρο το επίσημο πρόγραμμά του και ετοιμάστηκε να πετάξει για τη Ρώμη. Οι ποδοσφαιρικοί αγώνες αναβλήθηκαν, τα καθολικά σχολεία τήρησαν ενός λεπτού σιγή, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γέμισαν με μηνύματα πένθους και οι εκκλησίες άνοιξαν τις πόρτες τους για να υποδεχθούν τους πιστούς.

Το Μπουένος Άιρες, η πόλη όπου γεννήθηκε ο Ποντίφικας πριν από 88 χρόνια, ήταν το επίκεντρο των αφιερωμάτων στη νοτιοαμερικανική χώρα.

Κατά τη διάρκεια της παποσύνης του, ο Φραγκίσκος επισκέφθηκε τέσσερις από τις πέντε χώρες που συνορεύουν με την Αργεντινή – αλλά ποτέ την πατρίδα του, παρά το γεγονός ότι πάντα έδειχνε έντονο ενδιαφέρον για αυτήν.

Πριν εγκαταλείψει την Αργεντινή και μετακομίσει στην Ιταλία για να γίνει Πάπας, ο Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο επισκεπτόταν τις villas miserias της χώρας (σ.σ. οι φτωχοί οικισμοί και παραγκουπόλεις της Αργεντινής), όχι με αυτοκίνητο πλαισιωμένο από φρουρούς ασφαλείας, αλλά με λεωφορείο, και αυτό είναι που θυμούνται οι άνθρωποι που τον αγάπησαν, γράφει η Guardian.

Ο Φραγκίσκος πέθανε χθες σε ηλικία 88 ετών, αφού υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο που οδήγησε σε κώμα και μη αναστρέψιμη καρδιακή ανεπάρκεια. Είχε αναρρώσει στο διαμέρισμά του μετά από πέντε εβδομάδες νοσηλείας στο νοσοκομείο με πνευμονία.

Ο Πάπας συνδέθηκε με τις φτωχογειτονιές του Μπουένος Άιρες

«Ερχόταν εδώ, φιλούσε τα πόδια μας, τα πόδια του λαού», δήλωσε η Άιντα Μποργκαρίν, ηλικίας 44 ετών. «Ήταν τα πάντα για εμάς», δήλωσε, καθώς εκατοντάδες πιστοί αποτίουν φόρο τιμής στον πάπα που συνδέθηκε με την φτωχολογιά της Αργεντινής και όχι μόνο, όπως υπενθυμίζουν οι υποστηρικτές του.

Για δεκαετίες, ο Μπεργκόλιο ήταν αφοσιωμένος στο να εργάζεται στις φτωχότερες γειτονιές της πρωτεύουσας του Μπούενος Άιρες κερδίζοντας το παρατσούκλι «ιερέας των φτωχογειτονιών». Σε μία από αυτές τις φτωχογειτονιές, τη Βίλα 21-24, οι κάτοικοι συγκεντρώνονται εδώ και μήνες για να προσευχηθούν για τον ποντίφικα, καθώς αντιμετώπιζε τα σοβαρά προβλήματα υγείας του. Τη Δευτέρα, όμως, το Βατικανό επιβεβαίωσε ότι ο Πάπας Φραγκίσκος, ο πρώτος Λατινοαμερικανός ηγέτης της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, πέθανε.

«Περπατούσε τριγύρω, μας άκουγε, μας βοήθησε πολύ»

«Ήταν προνόμιο όταν ήρθε εδώ σε εμάς», δήλωσε ο Χουάν Ραμόν Κονγκό, ένας 60χρονος μάγειρας, μιλώντας στην ενοριακή εκκλησία Virgen de los Milagros de Caacupé στη Βίλα 21-24. «Περπατούσε τριγύρω, μας άκουγε, μας βοήθησε πολύ. Μου λείπει να είναι εδώ, να τρώμε τσίπας (τυροψωμάκια) και να μοιραζόμαστε ματέ (ένα αργεντίνικο τσάι).

Ο Μπεργκόλιο γεννήθηκε το 1936 στην εργατική συνοικία Φλορέστο, σε μια οικογένεια Ιταλών μεταναστών. Oι παππούδες του είχαν μεταναστεύσει με το ατμόπλοιο Giulio Cesare το 1929 αναζητώντας μια νέα ζωή, αλλά και για να ξεφύγουν από το φασιστικό καθεστώς του Μπενίτο Μουσολίνι. Στα νιάτα του, ο Μπεργκόλιο ήταν ένα «άτακτο παιδί», σύμφωνα με την αυτοβιογραφία του, αλλά ένιωθε επίσης μια κλήση προς την εκκλησία. Όταν ήταν 16 ετών, είπε ότι ένιωσε την ανάγκη να μπει στη Βασιλική του Αγίου Ιωσήφ στο Μπουένος Άιρες, λέγοντας ότι ήταν σαν «κάποιος να με άρπαξε από μέσα».

Δούλεψε ως πορτιέρης και επιστάτης

Ως νεαρός, ο Μπεργκόλιο βρήκε αρχικά δουλειά ως πορτιέρης και επιστάτης, ενώ αργότερα πήρε πτυχίο στη φιλοσοφία, επισημαίνει το βρετανικό ΜΜΕ. Μετά από 13 χρόνια σπουδών, το 1969, ο Μπεργκόλιο έγινε ιερέας και τις επόμενες δεκαετίες τέθηκε επικεφαλής των Ιησουιτών της Αργεντινής, έγινε βοηθός επίσκοπος και στη συνέχεια αρχιεπίσκοπος του Μπουένος Άιρες. Το 2001 έγινε καρδινάλιος και το 2013 έγραψε ιστορία, καθώς έγινε ο πρώτος Πάπας της Λατινικής Αμερικής. Ο πατέρας Λορέντζο ντε Βέντια, γνωστός ως Πάδρε Τότο, συνάντησε για πρώτη φορά τον Μπεργκόλιο όταν ήταν ακόμη νεαρός ιερέας.

«Ερχόταν στις βίλες και άκουγε τους πάντες», είπε. «Οι άνθρωποι ένιωθαν πάντα πολύ περιθωριοποιημένοι, παραγνωρισμένοι, παραμερισμένοι. Αλλά η παρουσία του και ο τρόπος που τους αντιμετώπιζε, τους έδινε αξιοπρέπεια», πρόσθεσε.

«Μας βοήθησε να αναπτύξουμε μια κοινότητα»

Ο Τόρο θυμήθηκε πώς ο Μπεργκόγλιο «έπλενε τα πόδια του λαού, φιλούσε τα πόδια του λαού», προσθέτοντας: «Δεν ερχόταν μόνο για τις τελετές. Θα έμενε και μετά και θα άκουγε».

Δεν ήταν άπραγος, επισήμανε. «Αφού μια μεγάλη καταιγίδα συνέτριψε κάποιον και η ασφάλεια δεν πλήρωσε, εξασφάλισε βοήθεια για την οικογένεια. Αφού μια άλλη καταιγίδα κατέστρεψε τη στέγη ενός αθλητικού κέντρου, βοήθησε να φτιαχτεί. Είχε πάντα ένα χαμόγελο, αλλά πέρα από αυτό έκανε ουσιαστικές αλλαγές», είπε.

«Οι ιδιότητές του – η ανθρωπιά του, η ταπεινότητά του – εξέπληξαν τον κόσμο όταν έγινε Πάπας, αλλά δεν εξέπληξαν όσους από εμάς τον γνωρίζαμε», τόνισε.

Καθισμένος στα στασίδια της εκκλησίας, ο Σεμπάστιαν Μοράλες, ηλικίας 37 ετών, είπε ότι ο ποντίφικας βοήθησε «να οικοδομηθεί η κοινότητα».

«Άρχισα να έρχομαι εδώ πριν από 10 χρόνια, όταν ήμουν τοξικομανής, και οι ιερείς -με οδηγό τα μηνύματα του Πάπα- με βοήθησαν», είπε. «Πριν από μερικές δεκαετίες, δεν υπήρχε τίποτα από αυτά, αλλά μας βοήθησε να αναπτύξουμε μια κοινότητα».
Πιστοί κρατούν κεριά κάτω από μια γέφυρα αυτοκινητόδρομου κατά τη διάρκεια της λειτουργίας προς τιμήν του εκλιπόντος Πάπα Φραγκίσκου στη συνοικία Carlos Mugica του Μπουένος Άιρες, Αργεντινή
Πιστοί κρατούν κεριά κάτω από μια γέφυρα αυτοκινητόδρομου κατά τη διάρκεια της λειτουργίας προς τιμήν του εκλιπόντος Πάπα Φραγκίσκου στη συνοικία Carlos Mugica του Μπουένος Άιρες.

Δεν επέστρεψε ποτέ στον τόπο του ως ποντίφικας

Αλλά ακόμα και οι οπαδοί του Πάπα ήταν απογοητευμένοι που ο 88χρονος δεν είχε επιστρέψει στην πατρίδα του από τότε που έγινε επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας το 2013, παρά το γεγονός ότι έκανε δεκάδες άλλα διεθνή ταξίδια.

«Δεν ξέρω γιατί δεν επέστρεψε ποτέ. Ίσως εξαιτίας της πολιτικής, ίσως επειδή η Αργεντινή νομιμοποίησε τις αμβλώσεις», δήλωσε η Μπογκαρίν. Κατά τη διάρκεια της παποσύνης του, η Αργεντινή υπέστη διάφορες οικονομικές κρίσεις και πολιτική αστάθεια. Τον Σεπτέμβριο, ο Πάπας δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ήθελε να επιστρέψει στην Αργεντινή, λέγοντας ότι «είναι ο λαός μου», αλλά ότι «έπρεπε πρώτα να επιλυθούν διάφορα ζητήματα».

Ο Τζίμι Μπερνς, συγγραφέας της βιογραφίας του 2015 «Francis, Pope of Good Promise», δήλωσε στο Reuters ότι πιστεύει ότι ο Φραγκίσκος δεν ήθελε να φανεί ότι τάσσεται είτε με τους αριστερούς Περονιστές είτε με τους συντηρητικούς. «Οποιαδήποτε επίσκεψη θα προσπαθούσε να αξιοποιηθεί από τη μία ή την άλλη πλευρά και θα τροφοδοτούσε άθελά του αυτές τις διαιρέσεις», είπε.

Ο Φραγκίσκος επέκρινε επίσης την σημερινή κυβέρνηση του Μίλεϊ, κατηγορώντας την ότι προτιμά να χρησιμοποιεί σπρέι πιπεριού κατά των διαδηλωτών από το να πληρώνει για την κοινωνική δικαιοσύνη, ενώ και ο Μίλεϊ δεν είχε μιλήσει με τα καλύτερα λόγια για τον Πάπα. Ωστόσο, ο ποντίφικας καλωσόρισε τον Μίλεϊ στη Ρώμη πέρυσι, όπου οι δυο τους αντάλλαξαν δώρα.

«Παρά τις διαφορές που φαίνονται μικρές σήμερα, το ότι μπόρεσα να τον γνωρίσω με την καλοσύνη και τη σοφία του ήταν πραγματική τιμή για μένα», έγραψε ο Μίλεϊ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τη Δευτέρα.

«Ως πρόεδρος, ως Αργεντινός και, βασικά, ως άνθρωπος της πίστης, αποχαιρετώ τον Άγιο Πατέρα και στέκομαι δίπλα σε όλους εμάς που σήμερα αντιμετωπίζουμε αυτή τη θλιβερή είδηση«. Πολλοί Αργεντινοί δηλώνουν ότι θα ήθελαν να καλωσορίσουν τον Φραγκίσκο στο σπίτι του, ανεξάρτητα από τις πρόσφατες πολιτικές προκλήσεις. Ετοιμάζονται τώρα να πραγματοποιήσουν ειδικές λειτουργίες για τον Πάπα, για να τιμήσουν και να γιορτάσουν τον συμπατριώτη τους. Η κυβέρνηση της Αργεντινής έχει κηρύξει επταήμερο εθνικό πένθος. «Παρόλο που δεν ήταν εδώ, πάντα νιώθαμε την εγγύτητά του», δήλωσε ο Τότο στην Guardian. «Πάντα θα την νιώθουμε».

Διαβάστε ακόμη: