Είναι πραγματικά πρωτοφανές πόσο έχει αλλάξει όλο το κλίμα που επικρατεί στη διεθνή οικονομική και τραπεζική σκηνή σε σχέση με την Ελλάδα και τις προοπτικές της.

Η Ελλάδα της απαξίωσης, των μνημονίων, των κατεστραμμένων τραπεζών, η Ελλάδα που δεν μπορούσε όχι απλά να δανειστεί αλλά έστω να τολμήσει να βγει στις αγορές, εμφανίζεται σήμερα στη διεθνή κοινή γνώμη με ένα διαφορετική πρόσωπο, διαφορετική δομή και οργάνωση, διαφορετικές προσεγγίσεις, επιλογές και προοπτικές!

Από την πανδημία και την κρίση στην… ανάκαμψη!

Την ώρα τούτη η κυβέρνηση αντιμετωπίζει ιδανικά την πανδημία, η υγειονομική ισορροπία αποκαθίσταται, οι εμβολιασμοί προχωρούν υποδειγματικά, ενώ ο τουρισμός επιστρέφει.

Τα αεροδρόμια, τα λιμάνια, τα ξενοδοχεία, τα καφέ, τα εστιατόρια ανοίγουν, η κυκλοφορία των πολιτών επανέρχεται…

Ταυτοχρόνως συντελείται ένα καινοτόμο νομοθετικό εκσυγχρονιστικό έργο που ανατρέπει εμμονές, ιδεοληψίες και ξεπερασμένες αντιλήψεις.

Τράπεζες, Ταμείο Ανάκαμψης, χρηματοδοτήσεις 

Οι τράπεζες ανασυντάσσονται. Με αυξήσεις κεφαλαίου και τιτλοποιήσεις δανείων, αλλά και πρωτοποριακές εκδόσεις ομολόγων το τραπεζικό σύστημα εξυγιαίνεται και είναι πλέον σε θέση να υποστηρίξει, πρώτον, το Ταμείο Ανάκαμψης που μαζί με το ΕΣΠΑ θα ρίξουν στην αγορά την επόμενη εξαετία 72 δισ. ευρώ!

Δεύτερον, τη χρηματοδότηση υγιών επιχειρήσεων και νοικοκυριών σε μια λογική να τροφοδοτηθεί η ανάπτυξη και να επιστρέψει η οικονομία σε ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ της τάξης του 5,6 ή και 7% ετησίως, όπως στην εποχή του κοινοτικού πλαισίου στήριξης και στην εποχή λίγο πριν και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Επενδυτική εισβολή σε όλα τα επίπεδα 

Θα πρέπει ακόμη να επισημανθεί η επενδυτική εισροή που παρατηρείται! Ξένοι ιδιώτες και θεσμικοί μπαίνουν στην Ελλάδα, αγοράζουν μετοχές, επιχειρήσεις, συστρατεύονται σε επενδυτικά σχέδια, διαμορφώνοντας το κλίμα μιας νέας εποχής κατά την οποία στην Ελλάδα έχουν επιστρέψει οι κορυφαίοι διεθνείς οίκοι, που τοποθετούνται στην ενέργεια, στις κατασκευές, στις υποδομές, στην υγεία, στα τρόφιμα, στις υπηρεσίες και φυσικά στις τράπεζες όπου αυτό που συμβαίνει με τη συμμετοχή στις αυξήσεις είναι μοναδικό και πρωτοφανές με βάση όσα ζήσαμε την τελευταία 12ετία!

Η αποδοχή μέσα από τα μάτια του Bloomberg 

Υπό αυτό το πρίσμα, με το Χρηματιστήριο σε υψηλά επίπεδα και το πολιτικό σκηνικό απολύτως σταθερό, με μια κυβέρνηση ισχυρή που δεν αμφισβητείται και απολαμβάνει σημαντικής αποδοχής, δικαίως το κορυφαίο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg αναφέρεται στην Ελλάδα λέγοντας: «Το μαύρο πρόβατο μετετράπη σε περιζήτητο δανειολήπτη»! Είναι η αποδοχή της εμπιστοσύνης, της αξιοπιστίας, της φερεγγυότητας, συστατικά που χαρακτηρίζουν μια νέα Ελλάδα που προδιαγράφεται για το αύριο όλων των πολιτών, για το μέλλον των νέων γενιών!