Η επιμονή ενός κυβερνητικού συμβούλου (βλέπε Αλέξης Πατέλης) και των συμβούλων των αυξήσεων κεφαλαίου να καταργηθούν τα δικαιώματα προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων στις αυξήσεις κεφαλαίου Πειραιώς – Alpha – ΔΕΗ έφεραν τα αντίθετα αποτελέσματα στο χρηματιστήριο.
Πρόκειται άραγε για την αποτυχία στην πράξη, του μοντέλου που εφήρμοσε η Goldman Sachs ή απλώς πρόκειται μόνο για …κακή τύχη, για …γκαντεμιά που δημιουργεί εντυπώσεις;
Και οι τρεις μετοχές σημείωσαν νέα χαμηλά έτους και μάλιστα οι δυο τράπεζες βρέθηκαν χαμηλότερα και από την κορύφωση της πανδημίας στις 9 Μαρτίου 2020 όταν ο Γενικός Δείκτης βρισκόταν στις 593 μονάδες.
Τότε, οι μετοχές της Alpha bank και της Τράπεζας Πειραιώς βρέθηκαν στα 0,905 ευρώ και 1,446 ευρώ αντίστοιχα.
Για να δοθεί ένα μέτρο σύγκρισης την ίδια ημερομηνία, οι μετοχές της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank έκλειναν στα 1,42 ευρώ και 0,4408 και σήμερα βρίσκονται σε υπερδιπλάσια επίπεδα τιμών και η ειδοποιός διαφορά είναι ότι δεν εξέδωσαν νέες μετοχές.
Αντίθετα, ύστερα από τις αυξήσεις κεφαλαίου κατά 800 εκατ. ευρώ και 1,3 δισ. ευρώ αντίστοιχα (με reverse split στην Τράπεζα Πειραιώς) με την διαδικασία των επιταχυνόμενων βιβλίων προσφορών ο τίτλος της Alpha bank σημείωσε νέο χαμηλό έτους στα 0,867 ευρώ και η μετοχή της Πειραιώς 1,066 ευρώ.
H δε μετοχή της ΔΕΗ κατέγραψε επίσης σε νέο χαμηλό έτους στα 6,10 ευρώ, έναντι της τιμής διάθεσης των 9 ευρώ.
Σύμφωνα με την τότε επιχειρηματολογία των διοικήσεων, αλλά και των κυβερνητικών στελεχών που προώθησαν τις αυξήσεις, η κατάργηση των δικαιωμάτων πραγματοποιήθηκε προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την συμμετοχή των ξένων επενδυτών.
Επί της ουσίας, δημιουργήθηκε ο κατάλληλος “χώρος” προκειμένου να αγοράσουν εκατομμύρια μετοχές οι ξένοι επενδυτές.
Τελικώς, στο χρηματιστήριο με τις τρεις ειδικές αυξήσεις κεφαλαίου εισέρευσαν 3,5 δισ. ευρώ τα οποία ενίσχυσαν κεφαλαιακά τις εισηγμένες, αλλά σήμερα δυστυχώς, σε αντίθεση με ότι αναμενόταν, πλήττουν την αξιοπιστία του συνόλου της χρηματιστηριακής αγοράς, υπό την έννοια ότι, σε όλες τις συναλλαγές χάνουν οι ξένοι και Έλληνες επενδυτές.
Μπορεί η περίπτωση της Ελλάκτωρ να είναι ιδιάζουσα λόγω της μετοχικής διαμάχης, ωστόσο η αύξηση κεφαλαίου της Ελλακτωρ (120 εκατ. ευρώ) με 0,90 ευρώ ανά μετοχή πραγματοποιήθηκε δίχως καν αναδόχους –καθώς η εταιρία είχε πρώην τραπεζίτες– και σήμερα η μετοχή κινείται στα 1,682 ευρώ (άνοδος 86,8%) ενώ επίκειται και η προαιρετική Δημόσια Πρόταση στα 1,75 ευρώ.
Ακόμα και η πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Ιντρακάτ ( 51,3 εκατ. ευρώ ) βρίσκεται πάνω από την τιμή διάθεσης (1,90 ευρώ) σημειώνοντας άνοδο 17,6% η οποία δεν είναι αμελητέα.
Μοναδική εξαίρεση αποτελεί η αύξηση κεφαλαίου (2019 ) κατά 650 εκατ. ευρώ της Lamda Development με τιμή διάθεσης 6,70 ευρώ.
Η μετοχή κινείται σήμερα με απώλειες 15% παρά τις αγορές ιδίων μετοχών και την στήριξη με αγορές από στελέχη της εταιρείας.