Αναταραχή υπάρχει στο ΥΠΕΝ αφού οι αθρόες εξαγωγές ρεύματος, στις οποίες προβαίνουν οι παραγωγοί επειδή γράφουν υπερκέρδη, βάζουν σε κίνδυνο την πληρότητα άρα και την ασφάλεια της Ρεβυθούσας.
Χθες έγινε έκτακτη σύσκεψη στη ΡΑΕ για το θέμα με συμμετοχή ΔΕΠΑ,ΔΕΣΦΑ,ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, Elpedison και Ήρωνα.
Υπολογίζεται πως οι ημερήσιες εξαγωγές ξεπερνούν τις 12.000 Μεγαβατώρες.
Πριν ένα μήνα όχι μόνο δεν υπήρχαν εξαγωγές αλλά γίνονταν και ημερήσιες εισαγωγές ρεύματος άνω των 10.000 Μεγαβατωρών.
Συνεπώς υπάρχει απώλεια τουλάχιστον 22.000 Μεγαβατωρών ίση με την παραγωγή 2-3 μονάδων φυσικού αερίου. Το χειρότερο είναι πως οι εξαγωγείς-παραγωγοί αντλούν επιπλέον ποσότητες αερίου από αυτές που έχουν δηλώσει υποχρεωτικά και άρα ξοδεύουν αλόγιστα το αποθεματικό εθνικής ασφαλείας της Ρεβυθούσας σε μια κρίσιμη στιγμή.
Την ελληνική αγορά στο μεταξύ, εφοδιάζουν με ρεύμα οι μονάδες αερίου, οι οποίες δίνουν χαμηλότερες προσφορές από τους λιγνίτες της ΔΕΗ, που είναι σε ετοιμότητα, όπως και τα υδροηλεκτρικά.
«Έχω έντονη ανησυχία, αφού αν συνεχιστεί η απαράδεκτη πρακτική θα αδειάσει η Ρεβυθούσα και το σύστημα να βρεθεί ξεκρέμαστο αν διακοπεί η χερσαία τροφοδοσία από τον Turkish Stream λόγω του πολέμου στην Ουκρανία ή κυρίως, από τα γνωστά τερτίπια των Τούρκων» μας είπε στέλεχος που συμμετείχε στη σύσκεψη και συνέχισε «αύριο θα έχουμε νέα σύσκεψη και μάλλον θα χρειαστούν αστυνομικά μέτρα για να επιβληθεί η στοιχειώδης τάξη και να βάλουν μυαλό οι κερδοσκοπούντες παραγωγοί. Πρέπει να παραμένουν στο αέριο που δηλώνουν και να μην κάνουν υπερβάσεις, τελεία και παύλα».
Αξίζει να σημειωθεί πως το σύστημα λειτουργεί ως εξής: όταν οι τιμές φυσικού αερίου είναι πολύ ψηλά, οι τιμές ρεύματος στις ευρωπαϊκές αγορές ανεβαίνουν επίσης πολύ ψηλά. Όταν οι τιμές ρεύματος στις γειτονικές αγορές είναι ψηλότερα από αυτές της ελληνικής, τότε η χώρα μας γίνεται εξαγωγική και οι μονάδες ανεβάζουν όλη τους την ένταση. Όταν αντίθετα, οι τιμές ρεύματος στις ευρωπαϊκές αγορές πέφτουν, τότε η χώρα μας γίνεται εισαγωγική και οι μονάδες λειτουργούν τις βασικές ώρες. Σήμερα βρισκόμαστε στην εξαγωγική φάση, αλλά προέχει η ασφάλεια του εθνικού εφοδιασμού.