Κάτι παραπάνω από ορατός είναι ο κίνδυνος τα κρυπτονομίσματα να χρησιμοποιηθούν από τους Ρώσους προκειμένου να παρακάμψουν τις εναντίον τους κυρώσεις όπως τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ.

“Τα crypto assets είναι βέβαιο πως χρησιμοποιούνται, ακόμη και αυτή την ώρα που μιλάμε, ως μέσο για την παράκαμψη των κυρώσεων που έχουν αποφασιστεί από πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο κατά της Ρωσίας”, προειδοποίησε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σε ομιλία της σε διαδικτυακή εκδήλωση της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS).

Ο τζίρος σε ρούβλια που μετατρέπεται σε κρυπτονομίσματα και stablecoins έχει αυξηθεί στο ανώτατο σημείο εδώ και περίπου ένα χρόνο, όπως επεσήμανε και η κυρία Λαγκάρντ. Αν και δεν είναι σαφές αν η ΕΚΤ έχει απτές αποδείξεις στα χέρια της πως τα κρυπτονομίσματα χρησιμοποιούνται για την παραβίαση των κυρώσεων.

“Εχουμε δρομολογήσει βήματα ώστε να στείλουμε ξεκάθαρο σήμα σε όσους ανταλλάσσουν, συναλλάσσονται και προσφέρουν υπηρεσίες που έχουν να κάνουν με crypto assets πως γίνονται συνένοχοι στην παραβίαση των κυρώσεων”, επισήμανε η Γαλλίδα τραπεζίτης.

Το όλο θέμα τέθηκε από την κυρία Λαγκάρντ και στο πρόσφατο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. με την επισήμανση πως οι συναλλαγές σε crypto απειλούν να προσφέρουν μια διέξοδο στους Ρώσους που θα αποδυναμώσουν την ισχύ των κυρώσεων. Σε απάντηση, η Ε.Ε. πρόσθεσε στο τελευταίο πακέτο των κυρώσεων της την επισήμανση πως τα crypto assets μπορεί να είναι μεταξύ των μεταφερόμενων αξιών, στις οποίες επίσης εφαρμόζονται οι κυρώσεις της Ε.Ε. Όμως, δεν είναι βέβαιο πρακτικά, αν αυτό έχει κάνει κάποια διαφορά στις συναλλαγές.

Εξάλλου πληροφορίες εμφανίζουν την ΕΚΤ να έχει ζητήσει από τις Βρυξέλλες να πάει ένα βήμα πιο πέρα απαγορεύοντας ρητά στα ανταλλακτήρια crypto το δικαίωμα να δέχονται οποιεσδήποτε παραγγελίες σε ρούβλια ή από οποιονδήποτε βρίσκεται στη Ρωσία. Ομως, η Ε.Ε. απέφυγε να πάει σε μια τέτοια κίνηση. Ετσι, τα ανταλλακτήρια, όπως το Binance, εξακολουθούν να επεξεργάζονται κανονικά συναλλαγές σε ρούβλια και παραγγελίες από ρωσικούς λογαριασμούς.