Την επιθυμία να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις ένα βήμα παραπέρα εξέφρασε ο Ολαφ Σολτς. Πώς θα συμβεί αυτό; Με το να μιλήσουν απευθείας με κάποιον τρόπο οι Βολοντιμίρ Ζελένσκι, Βλαντιμίρ Πούτιν.

“Χρειαζόμαστε απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας που θα υπερβαίνουν την κατάσταση που έχουμε σήμερα. Γνωρίζετε ότι ο Ουκρανός πρόεδρος θέλει πραγματικά άμεσες διαπραγματεύσεις με τον Πούτιν. Και χρειαζόμαστε επειγόντως μια εκεχειρία, απόσυρση των στρατευμάτων και μια συμφωνία για την ειρήνη”, είπε ο Γερμανός καγκελάριος.

Συν τοις άλλοις, ο Σολτς απέρριψε για άλλη μια φορά τα αιτήματα για μποϊκοτάρισμα των ρωσικών ενεργειακών προμηθειών επισημαίνοντας πως οι κυρώσεις που έχουν ήδη επιβληθεί στη Ρωσία πλήττουν ήδη την οικονομία της “και αυτό θα γίνεται πιο δραματικό κάθε μέρα”.

Οσον αφορά στις κυρώσεις, αυτές σχεδιάστηκαν ώστε να είναι “ανεκτές” για όσους τις επιβάλλουν. “Για αυτό η θέση της Γερμανίας σε αυτό το ζήτημα (του ενεργειακού μποϊκοτάζ) παραμένει αμετάβλητη», είπε χαρακτηριστικά.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο Σολτς είχε προ ημερών τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο, ο οποίος κατηγόρησε το Κίεβο ότι καθυστερεί τις ειρηνευτικές συνομιλίες.

Ο Γερμανός καγκελάριος υπογράμμισε ότι πρέπει να βελτιωθεί η ανθρωπιστική κατάσταση και να σημειωθεί πρόοδος στην εξεύρεση διπλωματικής λύσης το συντομότερο δυνατό.

Στην προ ημερών ομιλία του ο Ζελένσκι, απευθυνόμενος στους Γερμανούς βουλευτές είπε: «Κάθε χρόνο οι πολιτικοί επαναλαμβάνουν “Ποτέ ξανά”. Και τώρα βλέπουμε ότι αυτές οι λέξεις απλά δεν σημαίνουν τίποτα. Ένας λαός καταστρέφεται στην Ευρώπη. Χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν τις πρώτες τρεις εβδομάδες του πολέμου”. Και συνέχισε, λέγοντας πως “μιλάω εκ μέρους των στρατιωτών που υπερασπίζονται τις αξίες για τις οποίες τόσο συχνά γίνεται λόγος σε όλη την Ευρώπη”

Και στον Σολτς: “Απευθύνομαι σε εσάς, αγαπητέ καγκελάριε Σολτς, καταστρέψτε αυτό το τείχος. Δώστε στη Γερμανία την ηγεσία που της αξίζει. Για να είναι περήφανοι για εσάς οι απόγονοί σας. Υποστηρίξτε την ειρήνη, υποστηρίξτε την Ουκρανία. Σταματήστε αυτόν τον πόλεμο”.