Ο Γιάννης Οικονόμου απάντησε με αυστηρό τρόπο στην άνευ προηγουμένου πρόκληση του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος δήλωσε πως «αν το θελήσει ο Θεός, τότε μπορεί να βρεθούμε κολυμπώντας στο Καστελόριζο».

Συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, το μεσημέρι της Τρίτης και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε πως η Ελλάδα αρχικά, αντιμετωπίζει τον απόπλου του τουρκικού γεωτρύπανου, Αμπντούλ Χαμίντ Χαν με εγρήγορση και την απαραίτητη προσοχή.

«Πάντα με νηφαλιότητα και αποφασιστικότητα κάνουμε ό,τι πρέπει να γίνει για να υπάρχει ηρεμία στην περιοχή» πρόσθεσε ο Γιάννης Οικονόμου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε επίσης και τις προκλητικές δηλώσεις Ακάρ για το Καστελόριζο κάνοντας λόγο για «ρητορικές υπερβολές και πλειοδοσία προκλήσεων η οποία δεν έχει να προσθέσει κάτι περισσότερο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

«Πάντοτε απέναντι στις προκλήσεις, ρητορικές ή άλλες η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι τοποθετείται με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα» τόνισε ο Γιάννης Οικονόμου διαβεβαιώνοντας ότι «τα εθνικά δίκαια είναι απολύτως προστατευμένα βάσει των διεθνών συνθηκών και της αποτρεπτικής μας ικανότητας και βασίζονται κυρίως στο γεγονός ότι η παγκόσμια κοινότητα γνωρίζει ότι η Ελλάδα είναι παράγοντας σταθερότητας και στο πλευρό του Διεθνούς Δικαίου».

Παράλληλα έστειλε το μήνυμα προς την Τουρκία ότι η Ελλάδα δεν είναι διατεθειμένη να κάνει βήμα πίσω όσον αφορά τα θέματα της εθνικής της κυριαρχίας.

Πρότεινε, δε, απαντώντας στα περί των Τούρκων κολυμβητών που είπε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας ότι «είναι μια καλή ιδέα να γίνει ένας αγώνας ειρήνης ανοιχτής θαλάσσης με Έλληνες και Τούρκους. Είναι καλύτερα να το δούμε πιο αποφορτισμένα το θέμα και με έμφαση στο Διεθνές Δίκαιο να μην δημιουργούμε εστίες έντασης».

Δείτε το σχετικό βίντεο: