Η Microsoft έχει απαγορεύσει στους εργαζομένους της τη χρήση της εφαρμογής DeepSeek, επικαλούμενη σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια των δεδομένων και τη διάδοση προπαγανδιστικού περιεχομένου, όπως δήλωσε ο πρόεδρος και αντιπρόεδρος της εταιρείας Μπραντ Σμιθ κατά την κατάθεσή του στην αμερικανική Γερουσία την Πέμπτη.

«Στη Microsoft δεν επιτρέπουμε στους υπαλλήλους μας να χρησιμοποιούν την εφαρμογή DeepSeek», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η εφαρμογή δεν έχει ενταχθεί ούτε στο κατάστημα εφαρμογών της εταιρείας.

Η πολιτική αποτροπής χρήσης σχετίζεται κυρίως με το γεγονός ότι η DeepSeek αποθηκεύει τα δεδομένα των χρηστών σε διακομιστές εντός Κίνας, γεγονός που, βάσει της κινεζικής νομοθεσίας, σημαίνει ότι οι αρχές μπορούν να έχουν πρόσβαση στο περιεχόμενο οποιασδήποτε επικοινωνίας.

Επιπλέον, η εφαρμογή υπόκειται σε λογοκρισία θεμάτων που θεωρούνται «ευαίσθητα» από την κινεζική κυβέρνηση, ενισχύοντας τους φόβους για ενσωμάτωση προπαγανδιστικών στοιχείων στις απαντήσεις του chatbot.

Παρά την επίσημη αποστασιοποίηση, η Microsoft φιλοξένησε το γλωσσικό μοντέλο DeepSeek R1 στην πλατφόρμα cloud Azure λίγο μετά την εξάπλωσή του. Ωστόσο, όπως διευκρινίζει η εταιρεία, αυτό διαφέρει από την ίδια την εφαρμογή DeepSeek, καθώς το ανοιχτού κώδικα μοντέλο μπορεί να εγκατασταθεί σε ιδιωτικούς διακομιστές, χωρίς αποστολή δεδομένων πίσω στην Κίνα.

Παρόλα αυτά, παραμένουν οι κίνδυνοι διάδοσης παραπληροφόρησης ή ασταθούς κώδικα, τονίζουν ειδικοί ασφαλείας.

«Παρεμβήκαμε στο μοντέλο για να αφαιρέσουμε βλαπτικά χαρακτηριστικά»

Κατά τη διάρκεια της ακρόασης, ο Σμιθ δήλωσε ότι η Microsoft «μπήκε στο εσωτερικό του μοντέλου DeepSeek» και έκανε τροποποιήσεις ώστε να αφαιρεθούν πιθανές αρνητικές επιπτώσεις. Δεν έδωσε ωστόσο λεπτομέρειες, παραπέμποντας στις επίσημες δηλώσεις.

Κατά την κυκλοφορία του μοντέλου στο Azure, η Microsoft είχε διαβεβαιώσει ότι το DeepSeek «υπέστη εκτενή έλεγχο ασφαλείας και αξιολόγηση κινδύνων».

Παρότι η DeepSeek αποτελεί άμεσο ανταγωνιστή του Microsoft Copilot, η εταιρεία δεν απαγορεύει όλους τους συνομιλιακούς ανταγωνιστές. Ενδεικτικά, η εφαρμογή Perplexity είναι διαθέσιμη στο Windows App Store, σε αντίθεση με προϊόντα της Google, όπως το Chrome ή ο συνομιλιακός βοηθός Gemini, τα οποία δεν εμφανίζονται στα αποτελέσματα αναζήτησης της Microsoft.

Διαβάστε ακόμη: