Βαρύτατες κακώσεις σώματος με συντριπτικά κατάγματα και με ρήξεις πολλαπλών οργάνων εντοπίστηκαν στα οκτώ μέλη του πληρώματος του μοιραίου Antonov που συνετρίβη το βράδυ του Σαββάτου σε χωράφια δίπλα στο Παλαιοχώρι Καβάλας.

Όπως προέκυψε από τη νεκροψία – νεκροτομή που ολοκληρώθηκε σήμερα το μεσημέρι στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Θράκης, τα άτομα φέρουν βαρύτατες σωματικές κακώσεις με συντριπτικά κατάγματα στο κρανίο, στον θώρακα, στα άνω και κάτω άκρα, στην κοιλιακή χώρα και στα πλευρά, ενώ εντοπίστηκαν ρήξεις πνευμόνων και εσωτερικών οργάνων. Παράλληλα, τα μέλη του πληρώματος αιμορραγούσαν εσωτερικά.

Όπως αναφέρει στη Voria.gr ο ιατροδικαστής Θράκης, Νικόλαος Κιφνίδης, που ανέλαβε τις νεκροψίες, πρόκειται για ουκρανικής καταγωγής άνδρες με το εύρος των ηλικιών να είναι από 35 έως 50 έτη περίπου. Οι σοροί δεν έφεραν εγκαύματα καθώς εκσφενδονίστηκαν από το αερασκάφος πριν αυτό τυλιχτεί στις φλόγες, ενώ τα τραύματά τους ήταν παρόμοια για όλους. Οι σοροί είχαν κακώσεις που ταιριάζουν σε θύματα αεροπορικού δυστυχήματος.

Από εδώ και στο εξής αναμένονται οι τοξικολογικές εξετάσεις, ως είθισται, για ποσότητες αλκόολ ή ναρκωτικών ουσιών που ενδεχομένως είχαν ληφθεί, ενώ έχουν ήδη παρθεί δαχτυλικά αποτυπώματα και ιστοτεμάχια για τις εξετάσεις DNA, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν το προσεχές διάστημα σε εργαστήρια της Θεσσαλονίκης.

Το ουκρανικό προξενείο έχει αναλάβει την επιστροφή των σορών στην πατρίδα τους, μόλις δοθεί το πράσινο φως από τις αρχές. Υπενθυμίζεται πως drone του στρατού επιστρατεύεται από σήμερα, για να χαρτογραφήσει την περιοχή όπου συνετρίβη το Αntonov, κοντά στην Καβάλα, με στόχο να εντοπίσει τα διάσπαρτα βλήματα που διασκορπίστηκαν από το φορτίο του αεροσκάφους.

Από την ισχυρή έκρηξη τα βλήματα έχουν εκτοξευθεί σε ακτίνα 500 και πλέον μέτρων μέσα στα χωράφια. Υπάρχουν, δε, φόβοι ότι κάποια από αυτά έχουν καλυφθεί με χώμα και δεν είναι ορατά.

Ο δήμος Παγγαίου εξέδωσε ανακοίνωση εχθές με την οποία καλεί τους πολίτες που κινούνται στην περιοχή γύρω από το σημείο όπου σημειώθηκε το αεροπορικό δυστύχημα αν εντοπίσουν πυρομαχικά να ειδποιήσουν αμέσως τις Αρχές.

Παράλληλα, η Αθήνα εχθες προχώρησε σε διπλό διάβημα διαμαρτυρίας τόσο σε Σερβία όσο και σε Ουκρανία ζητώντας εξηγήσεις για το γεγονός ότι οι ελληνικές αρχές δεν είχαν ενημερωθεί για το επικινδυνο φορτίο που μετέφερε το Antonov.

Με εντολή του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, πρώτα ο πρέσβης της Ελλάδας στο Βελιγράδι, και λίγες ώρες μετά, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου στον Ουκρανό πρέσβη στην Αθήνα, ζήτησαν εξηγήσεις για την έλλειψη ενημέρωσης της ελληνικής πλευράς, για την φύση του φορτίου του αεροσκάφους.