Ο κορυφαίος Έλληνας ορειβάτης Αντώνης Συκάρης άφησε την τελευταία του πνοή στο βουνό Νταουλαγκίρι, που ανήκει στην οροσειρά των Ιμαλαΐων.

Ο 60χρονος, έχασε τη ζωή του ενώ κατέβαινε από το όρος. Ο έμπειρος ορειβάτης βρισκόταν σε υψόμετρο 7.400 μέτρων αλλά στις 4:00 το ξημέρωμα ώρα Νεπάλ «έσβησε» ύστερα από τεράστια σωματική και ψυχική προσπάθεια και έλλειψη πρόσθετου οξυγόνου.

Σύμφωνα με ανάρτηση στη σελίδα του στο Facebook, «δυστυχώς συνέβη ό, τι χειρότερο μπορεί να συμβεί σε μία ορειβατική αποστολή.

Ο Αντώνης έχασε τη ζωή του κατά την κατάβαση από την κορυφή.

Σε υψόμετρο 7.400μ πολύ κοντά στο camp3 στις 4:00 το ξημέρωμα ώρα Νεπάλ ύστερα από τεράστια σωματική και ψυχική προσπάθεια και έλλειψη πρόσθετου οξυγόνου».

Πρόκειται για την 8η ψηλότερη κορυφή του κόσμου το οποίο οι Έλληνες ορειβάτες αποκαλούν «βουνό των Ελλήνων», αφού πριν τον Αντώνη Συκάρη  έγιναν συνολικά  πέντε ελληνικές προσπάθειες, χωρίς επιτυχία.

Μάλιστα το 1998, έχασαν την ζωή τους εκεί, οι ορειβάτες Νίκος Παπανδρέου και Μπάμπης Τσουπράς.

Τα τελευταία λόγια του Αντώνη Συκάρη στο Instagram και η αφιέρωση στους Έλληνες ορειβάτες που πέθαναν στα Ιμαλάια το 1998:

 

Η αγκαλιά στο εγγόνι του πριν φύγει για Νεπάλ

Συγκινεί η τελευταία ανάρτηση του Αντώνη Συκάρη από την Ελλάδα πριν το ταξίδι στο Νεπάλ. Αγκαλιά με το εγγονάκι του, περιέγραφε στο post του τις σκέψεις που είχε πριν αναχωρήσει έχοντας στα χέρια του την 22μηνών Ίριδα που προσπαθούσε να τον φωνάξει «παππού».

 

Και η ανάρτηση του Πρωθυπουργού για τον χαμό του Αντώνη:

Το πλούσιο βιογραφικό του

Ο Αντώνης Συκάρης γεννήθηκε το 1962 και είναι πατέρας δυο παιδιών. Υπήρξε ιδιοκτήτης της κραταιάς οικογενειακής επιχείρησης στην εμπορία ηλεκτρικών συσκευών, Συκάρης Α.Ε., επιχείρηση που κληρονόμησε από τον πατέρα του. Από το 2006 είναι CEO της εταιρείας ΑΛΠΙ Α.Ε που δραστηριοποιείται στο Real Estate και στην παραγωγή ενέργειας. To 1989, ενώ ακόμα εργαζόταν στο χώρο των ηλεκτρικών ειδών, γνώρισε κάποιον που του μίλησε για το βουνό και τον αλπινισμό.

Ο κ. Συκάρης ήδη αγαπώντας τη φύση από μικρό παιδί, αποφάσισε να συνδυάσει την αγάπη αυτή με όσα άκουγε για την ορειβασία. «Από μικρό παιδί αγαπούσα το φυσικό περιβάλλον, τα βουνά και ήθελα να βρίσκομαι πάντα εκεί… Αργότερα, κατάλαβα γιατί αυτή η λαμπρή φλόγα που καίει στις κορυφές και στα βράχια των βουνών του κόσμου με ελκύει, γιατί απλά εκεί βρίσκονται τα όνειρα και οι προσδοκίες μου!!!» αναφέρει στην ιστοσελίδα του. Από το 1991 είναι μέλος του Συνδέσμου Ελλήνων ορειβατών ΣΕΟ και της Ελληνικής ομοσπονδίας Ορειβασίας και αναρρίχησης ΕΟΟΑ.

Αντώνης Συκάρης: Νεκρός στο Νεπάλ ο κορυφαίος Έλληνας ορειβάτης

Επίσης, είναι μέλος του Team 100 Mentors, του Διοικητικού συμβουλίου της Μπλέ Κέδρος ΑΕΕΑΠ, καθώς και ομιλητής σε εταιρείες, Πανεπιστήμια, εκδηλώσεις και στο TEDx (Inspirational – Motivational speaker). Είναι επίσης πρεσβευτής καλής θέλησης των εκπαιδευτηρίων Αυγουλέα Λιναρδάτου. Στις 22 Μαϊου του 2017 ανέβηκε με τον Μάϊκ Ευμορφίδη (ιδρυτή της εταιρείας coco- mat) στην κορυφή του κόσμου στο Έβερεστ. Ενώ έχει «κατακτήσει» το Kangchenjunka (8.586μ.) στο Νεπαλ, το Manaslu (8.163μ.) στο Νεπαλ, το Dhaulagiri (8.167μ.) στο Νεπάλ, το Pumori (7.161μ.) στο Νεπάλ, το Lenin (7.134μ.) στο Τατζικιστάν, το Aconcagua (6.960μ.) στην Αργεντινή, το Noigin Kangsank (7.206μ.) στο Θιβέτ και το Huascaran (6.768μ.) στο Περού.