Την διαβεβαίωση ότι θα παραμείνει «μάχιμος και παρών» έδωσε ο Αντώνης Σαμαράς στην πρώτη του δημόσια τοποθέτηση μετά την διαγραφή του από τη Νέα Δημοκρατία.
Μιλώντας στο ιστορικό συνέδριο του «Βήματος» με θέμα «Μεταπολίτευση 1974 – 2024, 50 χρόνια ελληνική εξωτερική πολιτική», ο πρώην πρωθυπουργός παρουσίασε το σύνολο της ατζέντας του – από το μεταναστευτικό, την woke κουλτούρα, και την «πράσινη» ανάπτυξη, ως τα ελληνοτουρκικά και το μακεδονικό.
Ο κ. Σαμαράς αμφισβήτησε στο σύνολό της την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης, την οποία κατηγόρησε για κατευνασμό και ζήτησε “να πάει σπίτι του” ο Γιώργος Γεραπετρίτης, για τον οποίον μάλιστα διερωτήθηκε τι συζητά επί ώρες με τον Χακάν Φιντάν. Ο κ. Σαμαράς απέδωσε στην κυβέρνηση εξασθένηση των συμμαχιών και της αποτρεπτικής δυνατότητας της χώρας. Μάλιστα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι πίεσε την Κύπρο να στηρίξει για την προεδρία του ΟΑΣΕ τον Τούρκο διπλωμάτη Φεριντούν Σινιρλίογλου.
Απαντώντας σε ερώτηση για τη διαγραφή του, έκανε λόγο για “προαποφασισμένη απόφαση” και τόνισε ότι αυτό συνέβη επειδή “χαλά τη σούπα” του δικαιωματισμού. Έτι μια φορά έκανε λόγο για “ποταμοποίηση” της ΝΔ, ενώ υπογράμμισε ότι η ιστορία και η πραγματικότητα δεν διαγράφονται. Ο πρώην πρωθυπουργός, παράλληλα, διεμήνυσε ότι θα είναι “παρών και μάχιμος”, ξεκαθαρίζοντας έτσι ότι δεν θα σταματήσει τις δημόσιες παρεμβάσεις, ενώ επεχείρησε εκ νέου να εμφανιστεί ως “ντουέτο” με τον Κώστα Καραμανλή, μιλώντας για αποδοχή της κοινωνίας κατά 50% σύμφωνα με δημοσκόπηση στις απόψεις που εκφράζουν. Από την κυβέρνηση, πάντως, δεν σχολιάζουν τίποτα επί των όσων είπε ο κ. Σαμαράς.
Η τοποθέτηση του Αντώνη Σαμαρά για τη διαγραφή του από τη ΝΔ
«Νομίζετε καταρχάς ότι όσα είπα μόνο εγώ τα πιστεύω; Αν ήμουνα μόνο εγώ δεν θα ενοχλούσα κανέναν. Ξέρω ότι έγινε μια δημοσκόπηση στην κοινωνία ολόκληρη που έλεγε ότι οι απόψεις Καραμανλή και Σαμαρά για τα εξωτερικά θέματα είχαν απήχηση 50 τοις 100. Μισός πληθυσμός. Και ότι 40 τοις 100 της νέας Δημοκρατίας διαφωνούσε με την διαγραφή. Παρά τον οργανωμένο μιντιακό στρατό που αντιμετωπίζουμε οπότε πούμε την οποιαδήποτε κουβέντα. Οργανωμένο με σούπερ τρολ.
Πιστεύω ότι χαλάω την σούπα του δικαιωματισμού. Η ομιλία μου στη Βουλή εκεί τα είπα όλα και όλος ο κόσμος άκουσε μια άλλη άποψη. Την σούπα του κατευνασμού. Την σούπα της ακρίβειας την σούπα της ασφαλείας του προβλήματος της μεσαίας τάξης σε σχέση με τις ώρες χρημάτων από Ευρώπη από ένα μόνο ένα μικρό ποσοστό καταλήγει στον Έλληνα λεγόμενο μικρομεσαίο.
Θα έλεγα την σούπα της μεταλλάξης της νέας Δημοκρατίας σε Ποτάμι. Στο ερώτημα σας ήταν κάτι το προ αποφασισμένο αλλά ιστορία του καθενός μας δεν διαγράφεται ούτε και η πραγματικότητα διαγράφεται».