Κάλεσμα προς τους ηγέτες του Ισραήλ να αποφύγουν να προκαλέσουν κακό στους αμάχους στον πόλεμο στη Γάζα έκανε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν,και παράλληλα ζήτησε να διατηρήσουν ένα μονοπάτι προς τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους, στις συναντήσεις που είχε με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και το πολεμικό υπουργικό συμβούλιό του.

Ο Μπλίνκεν, που περιόδευσε επίσης σε αραβικές χώρες για συνομιλίες σχετικά με τα σχέδια για τη μελλοντική διακυβέρνηση της Γάζας και την ενσωμάτωση στη Μέση Ανατολή, δήλωσε νωρίτερα πως θα συζητούσε στις συναντήσεις του τον “δρόμο προς τα εμπρός” στον πόλεμο.

Ο Μπλίνκεν συναντήθηκε κατ΄ιδίαν με τον Νετανιάχου στη στρατιωτική βάση Κίρια του Τελ Αβίβ και στη συνέχεια με το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο που συγκρότησε μετά τις επιθέσεις Παλαιστινίων μαχητών της Χαμάς στις 7 Οκτωβριου κατά τις οποίες σκοτώθηκαν 1.200 άνθρωποι σύμφωνα με το Ισραήλ.

Το Ισραήλ εξαπέλυσε σε απάντηση αεροπορική και χερσαία επίθεση στον θύλακο της Γάζας με αποτέλεσμα να σκοτωθούν περισσότεροι από 23.000 Παλαιστίνιοι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Επαναλαμβάνοντας την υποστήριξη της κυβέρνησης Μπάιντεν στο δικαίωμα του Ισραήλ να αποτρέψει μια επανάληψη των επιθέσεων, ο Μπλίνκεν τόνισε “τη σημασία να αποφευχθεί η πρόκληση περισσότερου κακού στους αμάχους και να προστατευθούν οι μη στρατιωτικές υποδομές στη Γάζα”, ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ.

Ο Μπλίνκεν συναντήθηκε νωρίτερα με τον πρόεδρο του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ και τον υπουργό Εξωτερικών Ισραέλ Κατς. Είπε στον Κατς πως υπάρχουν ευκαιρίες για περιφερειακή ενσωμάτωση και συνεκτικότητα “αλλά θα πρέπει να τα βγάλουμε πέρα αυτήν την πολύ απαιτητική στιγμή”.

Στη συνάντηση με τον Νετανιάχου, ο Μπλίνκεν “επανέλαβε την ανάγκη να διασφαλιστεί μια μόνιμη, διαρκής ειρήνη για το Ισραήλ και την περιοχή, περιλαμβανομένης της υλοποίησης ενός παλαιστινιακού κράτους”, είπε ο Μίλερ.

Ο Μπλίνκεν αναμένεται επίσης να συναντηθεί με οικογένειες ομήρων που συνέλαβε η Χαμάς, και να συζητήσει τις “αδιάκοπες προσπάθειες” να επιστρέψουν στο Ισραήλ.

Δεκάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το ξενοδοχείο όπου ο Μπλίνκεν είχε συναντήσεις και κάλεσαν για κατάπαυση του πυρός προκειμένου να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση των ομήρων.

Το Ισραήλ λέει πως κάπου 240 άνθρωποι απήχθησαν στις 7 Οκτωβρίου, 132 από αυτούς εξακολουθούν να κρατούνται και 25 πέθαναν στην αιχμαλωσία.

Διαβάστε ακόμη: