Τα όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, σχολίασε με ανακοινώσεις η αντιπολίτευση.

Αλέξης Τσίπρας

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφερόμενος στα όσα είπε σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε: «Λυπάμαι πάρα πολύ αλλά δυστυχώς δεν μπορώ να βρω ανταπόκριση στην έκκληση που έκανα πριν από δύο μέρες για να υπάρξει ένα ελάχιστο επίπεδο συμφωνίας στη σοβαρότητα και στην υπευθυνότητα».

«Ακούγοντας σήμερα και βλέποντας τον πρωθυπουργό, τον κ. Μητσοτάκη εγώ αλλά και ο κάθε πολίτης αισθάνεται μεγαλύτερη ανησυχία και μεγαλύτερη ανασφάλεια τούτες τις ώρες. Δεν έχει συνειδητοποιήσει το μέγεθος της καταστροφής, δεν έχει συνειδητοποιήσει το μέγεθος της αδυναμίας του κρατικού μηχανισμού και της ανικανότητας του επιτελικού κράτους, δυστυχώς δεν έχει συνειδητοποιήσει και το μέγεθος των ευθυνών του».

Φώφη Γεννηματά

Ότι προσπάθησε σήμερα «να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα», κατηγορεί τον πρωθυπουργό, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, και μάλιστα, προσθέτει σε δήλωσή της, «μετά την προσχηματική συγγνώμη».

Ως εκ τούτου αδυνατεί (σ.σ. ο Κυριάκος Μητσοτάκης) «να παραδεχθεί αυτό που βλέπουν οι πολίτες. Ότι το δήθεν επιτελικό κράτος και το κυβερνητικό σύστημα πολιτικής προστασίας, απέτυχε στην πράξη. Οι ίδιοι οι αρμόδιοι υπουργοί του καθημερινά αυτοσυγχαίρονται και ο ίδιος τους δικαιολογεί, αποδεικνύοντας ότι οι δηλώσεις του περί απόδοσης ευθυνών, είναι μόνο για επικοινωνιακή κατανάλωση».

ΚΚΕ

«Μάταια ο πρωθυπουργός αναζητεί συγχωροχάρτι, γιατί οι ευθύνες για την τεράστια καταστροφή δεν αφορούν γενικά σε «λάθη» αλλά στη συνειδητή επιλογή όλων των κυβερνήσεων, να αντιμετωπίζουν ως «κόστος» την προστασία της ανθρώπινης ζωής, γι’ αυτό δεν έχουν ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπυρικής προστασίας.

Το γεγονός ότι δεν χάθηκαν ανθρώπινες ζωές, πρώτα από όλα το εξασφάλισε η λαϊκή αυτενέργεια και πρωτοβουλία στα πύρινα μέτωπα, εκεί όπου κάτοικοι με πυροσβέστες και εθελοντές, έδωσαν μάχη να προστατεύουν τη ζωή, τις περιουσίες τους, τον φυσικό πλούτο» αναφέρει το ΚΚΕ σε σχόλιό του για τη συνέντευξη Τύπου του Κ. Μητσοτάκη και τονίζει καταλήγοντας:

«Αν για τον πρωθυπουργό η επόμενη μέρα, ενώ οι πυρκαγιές συνεχίζονται, ξεκινάει με όχημα τη δήθεν «πράσινη μετάβαση», για να τρέξουν γρήγορα τα επιχειρηματικά σχέδια που θυσιάζουν το περιβάλλον για τα κέρδη των λίγων, για το λαό ξεκινάει με τον αγώνα να αποκατασταθεί πλήρως ότι καταστράφηκε, να ματαιωθούν οι «μπίζνες» πάνω στα καμένα».

Κυριάκος Βελόπουλος

«Ο πρωθυπουργός απέδειξε για άλλη μια φορά ότι προτάσσει την πολιτική του επιβίωση έναντι της προάσπισης του δημοσίου συμφέροντος και της εθνικής ασφάλειας», υποστηρίζει, σε δήλωσή του, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.

Και ο Κυριάκος Βελόπουλος προσθέτει: «Εκτός τόπου και χρόνου, (σσ ο πρωθυπουργός) ανέπτυξε εκ νέου θεωρίες συνωμοσίας και διχασμού αντί να ενώσει τους Έλληνες σε μία κοινή εθνική προσπάθεια: Συνωμοσιολόγοι όσοι αντιδρούν στις ανεμογεννήτριες εντός καμμένων εκτάσεων, ψεκασμένοι όσοι διατηρούν επιφυλάξεις για τα εμβόλια, τζαμπατζήδες όσοι απαιτούν ενισχύσεις για τα καθολικά κλεισίματα της κυβέρνησης, γραφικοί (πλέον) όσοι αντιδρούν για τις Πρέσπες κλπ. Λησμόνησε τους ήρωες που έχασαν την ζωή τους μαχόμενοι την πύρινη λαίλαπα, για να προωθήσει το πολιτικό του αφήγημα περί επιτυχίας των εκκενώσεων.

Δεν ανακοίνωσε ούτε μία παραίτηση για την πολιτική ευθύνη που ανέλαβε, όπως ο ίδιος πρέσβευε το 2018, επιρρίπτοντας παράλληλα ευθύνες μέχρι και στα πεύκα που κάηκαν, συγκαλύπτοντας έτσι φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς του εγκλήματος των πυρκαγιών. Για να καλύψει την ανεπάρκεια της κυβέρνησής του, άφησε ακάλυπτη την Ελλάδα και τους Έλληνες».

Και η δήλωση του προέδρου της Ελληνικής Λύσης καταλήγει: «Δυστυχώς αυτό που θα μείνει ως θλιβερή ανάμνηση της κυβέρνησης του, θα είναι η πρωτοφανής εθνική καταστροφή της ελληνικής γης και όχι τα SMS του 112».

ΜέΡΑ25

Για «αοριστολογίες» και για «καμία ανάληψη συγκεκριμένων πολιτικών ευθυνών», κατηγορεί τον πρωθυπουργό το ΜέΡΑ25 σχολιάζοντας την σημερινή συνέντευξη τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει ότι «ο κ. Μητσοτάκης αφού κατέταξε πρώτα ως τελευταία προτεραιότητα την προστασία του περιβάλλοντος, αναλώθηκε σε αοριστολογίες για την προστασία του πλανήτη από την κλιματική κρίση που το σύστημα που υπηρετεί θρέφει, ενώ εξήγγειλε κιόλας την ψήφιση κλιματικού νόμου, αλλά και μια διακήρυξη που θα υπάρξει στην Αθήνα με τη σύνοδο των χωρών της Μεσογείου για αυτό».

Απορούμε πραγματικά, προσθέτει το ΜέΡΑ 25 «τι θα αναφέρει αυτός ο κλιματικός νόμος και η διακήρυξη των Αθηνών για τις εξορύξεις των υδρογονανθράκων που μέχρι πρότινος οι κ. κ. Μητσοτάκης και Τσίπρας είχαν κάνει… σημαία για τη χώρα, όπως επίσης και για τις «επενδύσεις» και τα αιολικά που με την βοήθεια και του αμαρτωλού ΣτΕ «ξεφυτρώνουν» μέχρι και σε περιοχές natura».

Το ΜέΡΑ 25 κατηγορεί επίσης τον πρωθυπουργό, ότι «δεν δίστασε να επιτεθεί για ακόμα μία φορά στα κοινωνικά δίκτυα λέγοντας πως κάνουν χυδαία δουλειά εν μέσω πυρκαγιών, δείχνοντας προφανώς την προτίμηση του στα μέσα της λίστας Πέτσα που τον λιβανίζουν ακόμα και πάνω στις στάχτες του επιτελικού του κράτους. Ενώ αναφέρθηκε και στην αρτιότητα αυτού του επιτελικού κράτους, λέγοντας πως δεν είναι για να σβήνει φωτιές, αλλά για να διαχειρίζεται τις όποιες καταστάσεις».

Υπογραμμίζει στην συνέχεια, ότι «δεν υπήρξε ούτε και σήμερα καμία ανάληψη συγκεκριμένων πολιτικών ευθυνών πέρα από γενικόλογα και υποκριτικές συγγνώμες, ίσως και λίγος εκνευρισμός σε μερικές πιο πιεστικές ερωτήσεις δημοσιογράφων, διότι προφανώς ο «αυτοκράτορας» που έχει συνηθίσει να κάνει διαγγέλματα δυσκολεύεται να απαντήσει στις κραυγές της πραγματικότητας που καθημερινά διαψεύδουν το επικοινωνιακό του περιτύλιγμα».

Το ΜέΡΑ 25 σημειώνει ότι «δεν περιμέναμε βέβαια τίποτα καλύτερο από την Μητσοτάκης Α.Ε., ωστόσο παραμένουμε σε επαγρύπνηση και επιφυλακή με τους πολίτες, τους κατοίκους, τις κοινότητες και τα κινήματα, που πρέπει την επόμενη μέρα να προστατεύσουν τις καμένες εκτάσεις από τη λαίλαπα που θα τις πλήξει από τον Πρωθυπουργό και την ολιγαρχική, κερδοσκοπική και παρασιτική παρέα του».