Μετά το Πάσχα στη Βουλή θα έρθουν προς ψήφιση πολλά νομοσχέδια μικρής αντιπολιτευτικής έντασης που θα μπορούσαν όμως να πυροδοτήσουν μεγάλες αντιπαραθέσεις. Όπως για παράδειγμα το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την ψήφο των αποδήμων όπου θα προκαλέσει μεγάλες αντιπαραθέσεις λόγω της «γκάφας» Τζάκρη για πρόθεση της άρσης των περιορισμών στους απόδημους ψηφοφόρους. Παράλληλα, έρχεται σχέδιο νόμου για την τηλεργασία στο Δημόσιο αλλά και το νομοθέτημα του Υπουργείου Ανάπτυξης για την φαρμακευτική κάνναβη καθώς και το σχέδιο νόμου για τις προμήθειες του ΕΚΕΠΥ του Υπουργείου Υγείας.

Του Περικλή Σωτηρίου

Ωστόσο, το εργασιακό νομοσχέδιο αναμένεται να πυροδοτήσει μεγάλες διαμάχες και εντός και εκτός της Βουλής. Ο ΣΥΡΙΖΑ προετοιμάζεται να εξαντλήσει κάθε κοινοβουλευτικό εργαλείο για να δημιουργήσει πρόβλημα στην κυβέρνηση. Επίσης σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας θα ζητήσει από το Προεδρείο της Βουλής, εφόσον υπάρχει γενικότερη χαλάρωση των μέτρων περιορισμού στην κοινωνία, να υπάρξει και άρση των περιορισμών για την παρουσία των βουλευτών μέσα στο κοινοβούλιο. Είναι προφανές ότι θέλει «θερμές» συνεδριάσεις με όλους τους βουλευτές στα έδρανα.

Ωστόσο, ως προς τη αντιπολιτευτική τακτική έχει αποφασίσει να μην κινηθεί μόνος. Συγκεκριμένα, κεντρικό ρόλο αποδόμησης του νομοσχεδίου θα έχει η Έφη Αχτσιόγλου, η οποία είναι η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί η Αχτσιόγλου; Ο Τσίπρας θέλει να έχει λόγο ένα στέλεχος που έχει περάσει από το Υπουργείο Εργασίας και γνωρίζει τα εργασιακά.

Παράλληλα, είναι γυναίκα και μπορεί να προσελκύσει νεότερο πληθυσμό, μητέρες εγκύους – ούσα και αυτή έγκυος την τωρινή περίοδο- και γενικότερα το γυναικείο πληθυσμού που θα ήθελε ακόμα μεγαλύτερες προσβάσεις και διαφύλαξη των δικαιωμάτων τους στην αγορά εργασίας.

Αντιπολίτευση ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο

Στην Κουμουνδούρου θέλουν να επικεντρωθούν σε συγκεκριμένα σημεία του νομοσχεδίου που θεωρούν ότι μπορούν να πετύχουν μεγαλύτερη ζημιά στην κυβέρνηση. Αυτά είναι το ζήτημα του ωραρίου, το οποίο πλέον θα διευθετείται «με την σύμφωνη γνώμη του εργαζομένου» αλλά σε μία επιχείρηση λογικό είναι να προτιμηθεί κάποιος που θα συναινέσει σε τέτοιες διευθετήσεις.

Επίσης, στον ΣΥΡΙΖΑ θα σταθούν στις απλήρωτες υπερωρίες που θα προκύψουν από την συμπίεση του 40ωρου σε τετραήμερη εργασία. Αυτό θεωρείται ότι θα έχει μεγάλη απήχηση στους νέους καθώς υφίστανται τις μεγαλύτερες αδικίες στην αγορά εργασίας. Ακόμα και η απαγόρευση επαναπρόσληψης σε ειδικές περιπτώσεις απολύσεων (που εξετάζεται) θεωρείται σημείο αιχμής για την Κουμουνδούρου.

Ο Τσίπρας κατεβάζει τον ΣΥΡΙΖΑ στον δρόμο για το εργασιακό

Και όλα αυτά την ώρα που η κυβέρνηση αποφεύγει να μιλήσει για συλλογικές διαπραγματεύσεις για τις συμβάσεις με διευθετημένο ωράριο, απεναντίας μιλάει για ατομικές συμβάσεις. «Πως είναι δυνατόν να μιλάει η κυβέρνηση για εναρμόνιση εργασίας και οικογένειας όταν θα επιβάλει περισσότερες ώρες δουλειάς την ημέρα στους εργαζόμενους;» τονίζει στέλεχος του κόμματος.

Πάντως, η Κουμουνδούρου σκέφτεται πολύ σοβαρά να δημιουργήσει μία καμπάνια ενημέρωσης για το εργασιακό με την προβολή spots στα ΜΜΕ και τα social media προκειμένου να δημιουργήσει μεγαλύτερο κύμα κινητοποιήσεων, ειδικότερα από τους νεότερους και δραστήριους πολίτες όπως π.χ οι εργαζόμενοι delivery.

Ο Αλέξης Τσίπρας παίζει την επιβίωσή του στις πορείες

Απέναντι στην συντονισμένη επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση θέλει να σηκώσει το γάντι. Ήδη από τις δηλώσεις του Κ. Χατζηδάκη και του Κ. Μητσοτάκη για την εργατική Πρωτομαγιά, η κυβέρνηση φαίνεται ότι θέλει να αναδείξει σκοπίμως τις φιλελεύθερες πινελιές του νομοσχεδίου καθώς αναφέρθηκαν και οι δύο στην διευθέτηση του ωραρίου, στην τηλεργασία και στην ψηφιακή κάρτα εργασίας. Στην ουσία θέλει να «αντιπαρατεθεί στα ίσα», ωστόσο, φοβάται το «πεζοδρόμιο» καθώς γνωρίζει ότι μπορεί να έχουμε νέα «Νέα Σμύρνη».

Εκτός αυτού, οι νέες πορείες που έρχονται θα διαδραματίσουν ένα επιβαρυντικό ρόλο στο επιδημιολογικό φορτίο. Ο Αλέξης Τσίπρας, βλέποντας ότι οι δημοσκοπήσεις τον φέρνουν πολύ χαμηλά, θα «παίξει» τα ρέστα του το επόμενο διάστημα. H δυναμική πορεία της Πρωτομαγιάς καθώς και η συμμετοχή πολλών στελεχών από τα κόμματα της αντιπολίτευσης δημιουργεί αίσθηση ότι υπάρχει σύμπνοια απόψεων για το νομοσχέδιο. Η οποία θα συνεχιστεί και με τα επόμενα νομοσχέδια.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.