Με στόχο να εμβολιαστεί ο ευάλωτος και ηλικιωμένος πληθυσμός της χώρας μας κατά της γρίπης μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, ενεργοποιείται αύριο η ηλεκτρονική συνταγογράφηση για το αντιγριπικό εμβόλιο.
Ενεργοποιείται η ηλεκτρονική συνταγογράφηση για το αντιγριπικό εμβόλιο
Η επιδημία κορωνοϊού που βρίσκεται σε εξέλιξη επισπεύδει την ανάγκη θωράκισης των πολιτών για τη γρίπη, με τους ειδικούς να δηλώνουν με αγωνία ότι η συνύπαρξη του κορωνοϊού στην κοινότητα μαζί με τον ιό της γρίπης, αποτελεί ένα πρόβλημα για το οποίο ακόμα δεν έχει δοθεί η απάντηση.
«Το πόσο μπορεί να επηρεάσει η πορεία της μιας λοίμωξης την πορεία της άλλης είναι ένα από τα αντικείμενα για μελέτη» είπε χαρακτηριστικά το μεσημέρι της Πέμπτης κατά την παρουσίαση του αντιγριπικού εμβολιασμού στο υπουργείο Υγείας η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου.
Βέβαιο είναι ότι η επιστημονική κοινότητα έχει θέσει ως μείζονα προτεραιότητα τον αντιγριπικό εμβολιασμό των πολιτών μέσα στις επόμενες έξι εβδομάδες, ώστε να υψωθεί στέρεο τείχος ανοσίας έναντι της γρίπης. Μάλιστα, οι ειδικοί ανέφεραν ως παράδειγμα προς μίμηση και για τη γρίπη και για τον κορωνοϊό αυτό που επιτεύχθηκε κατά τον περσινό χειμώνα: εμβολιάστηκε το 84% των ατόμων άνω των 60 χρόνων, θωρακίζοντας τη χώρα με τον πιο ασφαλή τρόπο.
Στόχος να παραληφθούν 4,2 εκατομμύρια εμβόλια
Από την πλευρά του, το υπουργείο Υγείας έχει φροντίσει για την επάρκεια των εμβολίων. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, ήδη έχει γίνει η παραλαβή 1,7 εκατομμυρίων δόσεων αντιγριπικού εμβολίου, ενώ ο φετινός στόχος είναι να παραληφθούν 4,2 εκατομμύρια εμβόλια.
«Θα πρέπει να σπεύσει ο κόσμος να εμβολιαστεί το συντομότερο δυνατό. Δεν πρέπει να συγχέεται καθόλου ο αντιγριπικός εμβολιασμός με το εμβολιαστικό πρόγραμμα κατά της πανδημίας Covid που είναι σε εξέλιξη» υπογράμμισε ο κ. Πλεύρης, στέλνοντας πρώτος το ηχηρό μήνυμα για ταχύτητα στη θωράκιση των πολιτών.
«Ο εμβολιασμός κατά της γρίπης είναι απαραίτητος και για τα πολύ μικρά παιδιά και τους μεγάλους ανθρώπους. Μειώνει τους θανάτους που έχουμε κάθε χρόνο εξαιτίας της γρίπης, αλλά και όλη την ταλαιπωρία που προκαλεί μία βαριά αναπνευστική ίωση» πρόσθεσε με τη σειρά της η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, κυρία Μίνα Γκάγκα.
Η αγωνία για τη συγκυκλοφορία κορωνοϊού και γρίπης
Μέχρι πρότινος οι ειδικοί γνώριζαν πως η περίοδος της γρίπης αρχίζει τέλος Δεκεμβρίου- αρχές Ιανουαρίου και κορυφώνεται από τον Ιανουάριο μέχρι Φεβρουάριο – Μάρτιο. Πέρυσι η παρακολούθηση της κινητικότητας του ιού της γρίπης ήταν ελάχιστη συγκριτικά με προηγούμενα χρόνια, όπως σημείωσε η κυρία Θεοδωρίδου, κάτι που αποδίδεται στην τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής, στον περιορισμό του συγχρωτισμού, και στην ελαχιστοποίηση των ταξιδιών. Δηλαδή στα μέτρα τα οποία ελήφθησαν για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορωνοϊού.