search

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ανταλλαγές κατοικιών: Αυτή είναι η νέα τάση κόντρα στα Airbnb

Οι ανταλλαγές κατοικιών αποτελείο τη νέα τάση που έρχεται ως δυναμική απάντηση στο Airbnb - Τέσσερις εταιρείες ανταλλαγής κατοικιών στις ΗΠΑ, είχαν είτε διψήφια είτε τριψήφια αύξηση το 2023

Airbnb: Πάνω από τις εκτιμήσεις της αγοράς τα κέρδη του β

Oι ανταλλαγές κατοικιών γνωρίζουνμεγάλη άνθηση εν μέσω του υψηλού πληθωρισμού, της εξομάλυνσης της εργασίας εξ αποστάσεως και της εκτόξευσης των τιμών των ξενοδοχείων στα ύψη. Η ιδέα άλλωστε δεν είναι κανούργια για τη προσφορά κατοικίας με αντάλλαγμα τη διαμονή σε κάποια άλλη. Στην τάση αυτή συμβάλλει επίσης η απογοήτευση από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb και η αυξανόμενη ρύθμιση των ενοικιαζόμενων κατοικιών στις μεγάλες πόλεις.

Είναι ενδειτικό ότι τέσσερις εταιρείες ανταλλαγής κατοικιών στις ΗΠΑ, είχαν είτε διψήφια είτε τριψήφια αύξηση το 2023, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, με βάση τον αριθμό των μελών ή των ανταλλαγών κατοικιών που πραγματοποιήθηκαν στις πλατφόρμες τους.

Κατακόρυφη αύξηση κατά 800%

Η Kindred, μια πλατφόρμα μελών μόνο με πρόσκληση που ιδρύθηκε το 2022 με πρόσβαση σε 30.000 σπίτια σε 100 πόλεις, είδε τις ανταλλαγές σπιτιών να αυξάνονται κατά 800% σε ετήσια βάση το 2023. Η startup με έδρα το Σαν Φρανσίσκο έχει συγκεντρώσει 26 εκατομμύρια δολάρια, στους πρώτους επενδυτές περιλαμβάνεται η Andreessen Horowitz, η ίδια εταιρεία που συνεισέφερε 112 εκατομμύρια δολάρια στον γύρο χρηματοδότησης της σειράς Β της Airbnb το 2011.

Το μοντέλο της Kindred είναι παρόμοιο με εκείνο πρωτοπόρων εταιρειών όπως η HomeExchange και η Third Home, καθώς οι χρήστες κερδίζουν «μονάδες» για τη φιλοξενία άλλων μελών στα σπίτια τους -οι μονάδες μπορούν στη συνέχεια να εξαργυρωθούν για διαμονή κάπου αλλού. Η καινοτομία της Kindred είναι ότι δεν χρεώνει ετήσια συνδρομή μέλους, κερδίζει χρήματα κυρίως από τις χρεώσεις των υπηρεσιών.

Η HomeExchange, που ιδρύθηκε το 1992, σημείωσε αύξηση 53% στις ανταλλαγές το 2023, έχοντας περισσότερα από 170.000 μέλη σε 140 χώρες. Το 2022, πρόσθεσε μια premium επιλογή στην τυπική ετήσια συνδρομή των 220 δολαρίων, με 1.000 δολάρια, η HomeExchange Collection ανοίγει την πόρτα σε 5.000 πολυτελείς κατοικίες με μέση αξία 2,5 εκατομμύρια δολάρια, όπως ρετιρέ σε πόλεις, κάστρα και καταφύγια στην άγρια φύση.

Αυτή η κίνηση αμφισβητεί το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της ThirdHome ως πλατφόρμας αποκλειστικά για ιδιοκτήτες πολυτελών κατοικιών. 17.500 εξοχικές κατοικίες της σε 100 χώρες αξίζουν τουλάχιστον 500.000 δολάρια και ξεπερνούν τα 50 εκατομμύρια δολάρια,συμπεριλαμβανομένων των γιοτ. Η συνδρομή κοστίζει 295 δολάρια, με τα τέλη παροχής υπηρεσιών για κάθε ανταλλαγή να κυμαίνονται από 495 έως 1.395 δολάρια ανά εβδομάδα. Και αυτή, επίσης καταγράφει θετικούς ρυθμούς μεταβολής: Τα μέλη αυξήθηκαν κατά 41% και οι ανταλλαγές κατά 16% το 2023, σε σύγκριση με το 2022.

Μεγαλώνουμε, προσλαμβάνουμε κόσμο και είμαστε κερδοφόροι εδώ και πέντε χρόνια» λέει ο Wade Shealy, ο οποίος ξεκίνησε το ThirdHome το 2010 με ένα χαρτοφυλάκιο που αποτελούνταν από μερικά σπίτια φίλων.

Το αδύνατο σημείο στην ανταλλαγή κατοικιών είναι η υστεροφημία. Πολλοί δεν τη θεωρούν και τόσο ιδανική επιλογή για τους ταξιδιώτες με περιορισμένο προϋπολογισμό, με κινδύνους για υλικές ζημιές. Οι γνώστες, ωστόσο, έχουν συνειδητοποιήσει -και αυτό έχει ωθήσει την ανάπτυξη- ότι το αντίθετο μπορεί να ισχύει όταν τα δύο μέρη της ανταλλαγής έχουν ελεγχθεί καλά.

Αναπτύσονται ανθρώπινες σχέσεις

Η Rachel Lipson λέει ότι η τετραμελής οικογένειά της έχει εξοικονομήσει δεκάδες χιλιάδες δολάρια από τότε που άρχισε να ανταλλάσσει το σπίτι της στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης το 2022. Χρησιμοποιεί την πλατφόρμα ανταλλαγής σπιτιών Behomm με έδρα τη Βαρκελώνη, η οποία βασίζεται σε προσκλήσεις, χρεώνει ετήσια συνδρομή 380 ευρώ και επικεντρώνεται στα σπίτια δημιουργικών ανθρώπων και εραστών του ντιζάιν.
«Το βρήκα λίγο ανησυχητικό στην αρχή», λέει η Lipson. «Πώς θα αφήσω κάποιο τυχαίο άτομο να μείνει στο σπίτι μου; Ήταν δύσκολο να εμπιστευτώ ότι όλα θα πάνε καλά».

Όταν έλαβε ένα αρχικό αίτημα ανταλλαγής από ένα μέλος της Behomm που βρισκόταν στο Μαρακές του Μαρόκου, μια μέρα πριν η οικογένειά της επισκεφθεί το Λος Άντζελες, η Lipson αποφάσισε να προχωρήσει. «Κάναμε FaceTime απλά για να μιλήσουμε -και νιώσαμε πολύ καλά οπότε είπαμε ναι», αναφέρει. Η οικογένεια έμεινε στο σπίτι της, ενώ εκείνη βρισκόταν σε ένα ξενοδοχείο στο Λος Άντζελες. Στις ανοιξιάτικες διακοπές της επόμενης χρονιάς, η οικογένεια της Lipson έμεινε στο σπίτι του εν λόγω μέλους στο Μαρακές.

Μέχρι στιγμής, η οικογένεια της Lipson έχει ανταλλάξει σπίτια σε 16 προορισμούς, μεταξύ των οποίων το Παρίσι, το Μόντρεαλ, η Πούντα Κάνα στη Δομινικανή Δημοκρατία, το Κανκούν στο Μεξικό και το Ρέικιαβικ στην Ισλανδία. Όταν οι προτιμώμενες ημερομηνίες δεν είναι διαθέσιμες, η Lipson αναζητά ξενοδοχεία και Airbnb. «Μερικά από αυτά τα σπίτια, δεν θα τα έβρισκες για ενοικίαση. Και είναι σαν να μένεις στο σπίτι ενός φίλου, ενώ αυτός είναι εκτός πόλης. Γνωρίζεις πραγματικά τους ανθρώπους, και αυτή είναι μια εμπειρία που δεν είχα ποτέ με το Airbnb ή τα ξενοδοχεία. Είναι πραγματικά μοναδικό».

Πως εξελίσεται η διαδικασία

Όταν η οικονομία υποχωρεί, η ThirdHome βλέπει τα αποθέματά της να αυξάνονται, λέει ο Shealy. «Περίπου τα μισά από τα μέλη μας έχουν τα σπίτια διακοπών τους σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης και αν δεν τα νοικιάζουν τόσο πολύ, αποκτούν μεγαλύτερη διαθεσιμότητα για να τα ρίξουν στο σύστημα».

Για να μεγαλώσει το ενδιαφέρον, η ThirdHome προσφέρει τώρα μια δωρεάν ετήσια συνδρομή σε άτομα που αγοράζουν νέες κατοικίες διακοπών, π.χ. σε θέρετρα Rosewood ή St. Regis.Το προνόμιο αυτό τη βοηθά να κλείσει επιπλέον συναλλαγές. «Έχουμε περίπου 500 νέα μέλη το μήνα αυτή τη στιγμή, μόνο από τις συνεργασίες μας [με εμπορικά ακίνητα]», προσθέτει ο Shealy
Η Kindred, αντίθετα, επικεντρώνεται περισσότερο στις μεγάλες πόλεις  έχει απολαύσει τη σημαντικότερη ανάπτυξη στο Λος Άντζελες, τη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο. «Δεν μπορώ να πω αν αυτό οφείλεται απαραιτήτως στο γεγονός ότι η Airbnb έχει παραμεριστεί», λέει η Justine Palefsky, η οποία ίδρυσε την εταιρεία προκειμένου να διευκολύνει έναν πολυμορφικό τρόπο ζωής που δεν απαιτεί τη λήψη πολλαπλών δανείων.

Ακόμη και αν οι βραχυχρόνιες μισθώσεις παραμένουν νόμιμες σε ορισμένες από αυτές τις αγορές, η Palefsky λέει ότι έχει δει τα μέλη να έλκονται από την Kindred επειδή έχουν κουραστεί από την Airbnb και τους ανταγωνιστές της. Οι υψηλές τιμές και η επιθυμία να αποκτήσουν αξία από τα σπίτια τους «χωρίς να ταΐζουν το θηρίο της ενοικίασης διακοπών», αναγκάζει τους καταναλωτές να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις, σύμφωνα με την ίδια.

Η Airbnb αρνείται ότι η ελκυστικότητά της έχει αποδυναμωθεί. «Με περισσότερες από 7,7 εκατ. καταχωρήσεις και άνω του 1,5 δισ. αφίξεων επισκεπτών σε σχεδόν κάθε χώρα σε όλο τον κόσμο, πιστεύουμε ότι δίνουμε στους ταξιδιώτες τη δυνατότητα να γνωρίσουν τις τοπικές κοινότητες σε πολύ περισσότερα μέρη από οποιονδήποτε άλλη ταξιδιωτική ιστοσελίδα, παρέχοντας παράλληλα σημαντικές εγγυήσεις που βοηθούν στην προστασία του ταξιδιού τους», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.

Ζυγίζοντας τους κινδύνους

Όπως κάνουν και οι Kindred, ThirdHome και HomeExchange, ο ιδρυτής της Behomm επιμένει ότι λαμβάνεται μέριμνα για να διασφαλιστεί ότι κάθε μέλος ελέγχεται, από την επαλήθευση των εγγράφων ταυτότητας μέχρι τον έλεγχο των φωτογραφιών του σπιτιού.

Παρόλα αυτά, οι ανταλλαγές κατοικιών μπορεί να μην φέρνουν αποτέλεσμα. Η εύρεση μιας ανταλλαγής στην επιλεγμένη τοποθεσία μπορεί να είναι χρονοβόρα και η διαθεσιμότητα δεν είναι καθόλου εγγυημένη.

Οι συναλλασσόμενοι λένε ότι μπορεί να συμβούν ατυχίες -να χυθεί κρασί σε έναν καναπέ ή να τοποθετηθεί ένας ηλεκτρικός βραστήρας στη σόμπα– είναι όμως προβλήματα που τείνουν να επιλύονται γρήγορα. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος στις ανταλλαγές είναι οι μεγάλες υλικές ζημιές ή οι σωματικές βλάβες, ενώ ένας φιλοξενούμενος φροντίζει ένα σπίτι.

Ορισμένες πλατφόρμες ανταλλαγής κατοικιών προσφέρουν προστασία για τον οικοδεσπότη, καλύπτοντας ζημιές μέχρι 100.000 δολάρια στην Kindred και 5 εκατομμύρια δολάρια στην ThirdHome. Και ορισμένα συμβόλαια ιδιοκτητών κατοικιών και ενοικίων περιλαμβάνουν επίσης κάλυψη για ζημιές από τρίτους.
Όσοι καταφέρουν να ξεπεράσουν αυτά τα λεπτά σημεία μπορούν να βρουν την ανταλλαγή κατοικιών ως μια ανοιχτή πόρτα για σχεδόν δωρεάν διαμονή σε μερικούς από τους πιο περιζήτητους προορισμούς του κόσμου.

Διαβάστε ακόμη