Ο Ansel Adams γεννήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου 1902 στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια. Στα τέσσερά του χρόνια, τραυματίστηκε στον σεισμό του Σαν Φρανσίσκο του 1906, όταν ένας μετασεισμός έριξε έναν τοίχο κήπου. Η σπασμένη μύτη του δεν ήταν ποτέ σωστά στημένη και  παρέμεινε στραβή για το υπόλοιπο της ζωής του.

Ο Ansel Adams μεγάλωσε σε ένα σπίτι ανάμεσα στους αμμόλοφους της Golden Gate – το στενό μεταξύ του San Francisco και της Marin County – πριν χτιστεί η διάσημη γέφυρα που ενώνει τα δύο ακρωτήρια. Η περιοχή γύρω από το San Francisco ήταν ακόμα άγρια ​​τότε, και έκανε μεγάλες πεζοπορίες που τον βοηθούσαν να ξεφύγει από ανησυχητικές πτυχές της παιδικής του ηλικίας, όπως το δυστυχισμένο σχολείο και τις οικονομικές ανησυχίες των γονιών του.

O Adams πίστευε ότι η φωτογραφία μπορούσε να δώσει διέξοδο στα ίδια συναισθήματα που βίωσε μέσα από τη μουσική του. Η πρώτη του έλξη στη φωτογραφία ήρθε πράγματι μέσω της αγάπης του για το φυσικό τοπίο και της λαχτάρας να αποτυπώσει κάτι από αυτή τη συντριπτική εμπειρία στο φιλμ.Η αγάπη του για τη φύση πυροδοτήθηκε από την πατρίδα του στην Καλιφόρνια

Η φωτογραφίες του Ansel Adams εκθέτουν την αμερικανική έρημο, αναδεικνύοντας το μεγαλείο και την ομορφιά της μέσα από δραματικές ασπρόμαυρες φωτογραφίες. Η γνώση του Adams για τις κάμερες και η επιστήμη πίσω από αυτές, τού επέτρεψαν να οπτικοποιήσει τις φωτογραφίες του πριν τις τραβήξει. Η πολύχρονη καριέρα του μας άφησε εκατοντάδες αξιόλογες φωτογραφίες.

 

Monolith, The Face Of Half Dome, Yosemite Valley, 1927

 

ansel adams monolith face half dome yosemite

 

Η πιο γνωστή φωτογραφία του Ansel Admas είναι το Monolith, το Face of Half Dome. Ήταν η πρώτη φωτογραφία του που συγκέντρωσε την προσοχή του κοινού και του κόσμου της τέχνης. Χρησιμοποιώντας την κάμερα Korona, ο Adams απαθανάτισε την εμβληματική φωτογραφία του Half Dome στο Εθνικό Πάρκο Yosemite μετά από μια δύσκολη πεζοπορία. Αρχικά, χρησιμοποίησε ένα κίτρινο φίλτρο, αλλά το άλλαξε με ένα κόκκινο, για να σκοτεινιάσει τον ουρανό, να φωτίσει το χιόνι και να αναδείξει όλη τη μνημειώδη λεπτομέρεια και το τεράστιο μέγεθος του Half Dome, κάνοντας το να λάμπει κάτω από τον μαύρο ουρανό.

Moonrise, Hernandez, New Mexico, 1941

moonrise hernandez ansel adams

Αυτή η διάσημη φωτογραφία τραβήχτηκε λίγο πριν το ηλιοβασίλεμα. Με την κάμερά του γυρισμένη στον ήλιο, ο Adams απαθανάτισε τη σκηνή του λυκόφωτος του Hernandez- μιας μικρής πόλης του Νέου Μεξικού. Ένα πορτοκαλί Wratten Νο. 15 G φίλτρο βοήθησε να σκουρύνει τον ουρανό και να τονίσει τα πλίθινα κτίρια και τα φύλλα του φθινοπώρου. Η αντίθεση δίνει στις ταφόπλακες του μικρού νεκροταφείου μια απόκοσμη λάμψη κάτω από τον μαύρο ουρανό. Χάρη στις τεχνικές του γνώσεις και τη γρήγορη σκέψη του, ο Adams κατάφερε να απαθανατίσει αυτή την εικόνα πριν εξαφανιστεί ο ήλιος.

Half Dome, Merced River, Winter, Yosemite National Park, California, 1938

ansel adams half dome merced river yosemite national park

Το Half Dome βρίσκεται στο κέντρο αυτής της φωτογραφίας, τυλιγμένο στο χιόνι και υψώνεται πάνω από τον ποταμό Merced στο Εθνικό Πάρκο Yosemite. Η έντονη λευκότητα του χιονιού σκιαγραφεί το Half Dome και το σκοτάδι των δέντρων και του ουρανού τραβούν την προσοχή του θεατή απευθείας σε αυτό. Το ανενόχλητο χιόνι και η ακόμα αντανάκλαση στο νερό τονίζουν την ηρεμία αυτής της σκηνής της ερημιάς.

Μανταλένα-Μαρία Διαμαντή

Διαβάστε τη συνέχεια στο klik.gr