Από τα ξημερώματα της Παρασκευής, όπως είχε ήδη εξαγγελθεί, οι πολίτες ηλικίας 40 έως 44 ετών έχουν τη δυνατότητα να προγραμματίσουν ραντεβού επιλέγοντας οποιοδήποτε από τα 4 εμβόλια (AstraZeneca, Pfizer, Moderna, Johnson’s) επιθυμούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαδικασία για την ομάδα ηλικιών 40 έως 44 ετών άνοιξε δοκιμαστικά κατά τις τρεις τα ξημερώματα,  ενώ δεν ήταν λίγοι όσοι ξενύχτησαν για να κλείσουν πρώτοι ραντεβού. Γι’ αυτόν τον λόγο, πλέον, σε αρκετές περιοχές, οι πρώτες ημερομηνίες που δίνει ως διαθέσιμες η πλατφόρμα είναι για δυο έως και τρεις εβδομάδες από σήμερα.

Τα ραντεβού, μέχρι αυτή την ώρα, κλείνονται με τέτοιο ρυθμό ώστε όσοι επιλέγουν ημερομηνίες και το σκέφτονται για λίγα λεπτά εν τέλει χάνουν το ραντεβού τους (κατά την οριστικοποίηση η πλατφόρμα εμφανίζει ένα μήνυμα που λέει «δεν βρέθηκε ραντεβού για την 1η δόση»).

Ποιοι ακολουθούν

Ανάλογα με το πώς θα κινηθεί η ομάδα αυτή, το κλείσιμο των ραντεβού και οι παραδόσεις, το επόμενο χρονικό διάστημα θα ανακοινωθεί και το άνοιγμα των άλλων ομάδων ανά πενταετία, δηλαδή τους 35-39 και 30-34 για όλα τα εμβόλια.

Υπενθυμίζεται ότι τώρα εμβολιάζονται οι πολίτες άνω των 30 ετών, πολίτες άνω των 18 ετών που κατοικούν σε νησιά (ο εμβολιασμός γίνεται με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson), πολίτες με υποκείμενα νοσήματα υψηλού και αυξημένου κινδύνου, εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, εκπαιδευτικοί γενικής εκπαίδευσης.

Στην επικράτεια λειτουργούν 1.517 εμβολιαστικά κέντρα και εκτιμάται ότι μέχρι τις 31 Μαΐου θα έχουν γίνει περισσότεροι από 5.600.000 εμβολιασμοί. Περισσότεροι από 3,5 εκατομμύρια πολίτες θα έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση, ποσοστό 34% και θα έχουν ξεπεράσει τα 2.000.000 πολίτες πλήρως εμβολιασμένοι, ποσοστό 20%.

Εμβόλιο: Τι ισχύει για την αλλαγή και ακύρωση ραντεβού

Υπενθυμίζεται πως τα βασικά σημεία που πρέπει να γνωρίζουν όσοι θέλουν να προβούν σε αλλαγή ή ακύρωση του ραντεβού εμβολιασμού είναι τα εξής:

  • Επιτρέπονται δύο αλλαγές στο ραντεβού
  • Η αλλαγή ραντεβού μπορεί να γίνει 5 μέρες (120 ώρες) πριν από το προγραμματισμένο ραντεβού. Σε περίπτωση που κάποιος επιλέξει να κάνει αλλαγή λ.χ. δύο ημέρες πριν το ραντεβού, η πλατφόρμα δεν θα επιτρέψει την ενέργεια (*στον οδηγό του emvolio.gov.gr αναγράφεται ότι είναι «3 ημέρες», όμως η οδηγία έχει αλλάξει και εντός των ημερών θα «ανέβει» ο νέος οδηγός)
  • Σε αυτή την περίπτωση οι περισσότεροι πολίτες, αναγκαστικά, επιλέγουν την ακύρωση ραντεβού. Γι’ αυτή την ενέργεια, όπως και στην περίπτωση της μη προσέλευσης, υπάρχει «πέναλτι». Μέχρι πρόσφατα ίσχυε ότι με την ακύρωση/μη προσέλευση οι πολίτες δεν θα μπορούσαν να κλείσουν ραντεβού για 30 ημέρες. Πλέον, σύμφωνα με πηγή του υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το «πέναλτι» είναι 16 ημερών.
  • Παράδειγμα: Aν κάποιος είχε προγραμματισμένο ραντεβού και προβεί σε ακύρωση την προσεχή Δευτέρα 24 Μαΐου, θα μπορεί να κλείσει νέο ραντεβού στις 9 Ιουνίου.