Ο Ιάπωνας Πρωθυπουργός εξετάζει την πιθανότητα παρουσίας στη σύνοδο των αρχηγών κρατών – μελών του ΝΑΤΟ στα τέλη Ιουνίου, ώστε να προωθήσει τον συντονισμό με τη Δύση ενάντια στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.
Η επίσκεψη θα σηματοδοτήσει δυνητικά μία ασυνήθιστα επιθετική στάση όσον αφορά όλο το φάσμα των ηγετών της ασιατικής χώρας, αν και ο κ. Κισίντα έχει επανειλημμένα καταδικάσει τη Ρωσία, στέλνοντας, παράλληλα, ισχυρά μηνύματα διεθνούς αλληλεγγύης προς τον ουκρανικό λαό.
Στο παρελθόν, οι Ιάπωνες ηγέτες διατηρούσαν προσεκτική έως και ισορροπημένη στάση στους δεσμούς με τη Ρωσία, καθώς οι δύο χώρες βρίσκονται σε αντιπαράθεση για εδαφικές διαφορές δεκαετιών.
Η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ είναι προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί το διήμερο 29–30 Ιουνίου στη Μαδρίτη, όπερ σημαίνει πως θα συμπέσει με την προεκλογική εκστρατεία στην Ιαπωνία, εν όψει των εκλογών που θα διεξαχθούν στις 10 Ιουλίου.
Ο Φούμιο Κισίντα θα λάβει την οριστική απόφαση, «λαμβάνοντας υπόψη την πολιτική κατάσταση πριν από τις εκλογές», ανέφερε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Kyodo.
Το ΝΑΤΟ έχει προσκαλέσει την Ιαπωνία στη σύνοδο κορυφής, μαζί με τις Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και Νότια Κορέα ως εταίρους στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού.
Φούμιο Κισίντα: «Η Ιαπωνία χρειάζεται χρόνο για παύση εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου»
Το κράτος της Ασίας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις ρωσικές ενεργειακές προμήθειες, για αυτό ζήτησε περισσότερο χρόνο από τους εταίρους, ώστε να προχωρήσει σταδιακά το σχέδιο κατάργησης των εισαγωγών.
Ο κ. Κισίντα, έχοντας συμφωνήσει με τα άλλα μέλη της G7 για κοινή απαγόρευση, έπειτα από τη ρωσική εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου στην Ουκρανία, επεσήμανε στις 09/05 πως «ο συντονισμός μας προέχει, σε μία δύσκολη εποχή, όπως η σημερινή».
Ύστερα από τη χθεσινή (08/05) σύνοδο της G7 μέσω τηλεδιάσκεψης, δόθηκε το «πράσινο φως» για εμπάργκο με «έγκαιρο και μεθοδικό τρόπο», ώστε να ασκηθεί περαιτέρω πίεση στον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.
«Ο χρονικός ορίζοντας της μείωσης ή διακοπής εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου θα αξιολογηθεί ενόσω εξετάζεται η τρέχουσα κατάσταση. Απαιτείται χρόνος για την πραγματοποίηση ουσιαστικών κινήσεων», σημείωσε ο Πρωθυπουργός της Ιαπωνίας.
Περίπου 1.900.000 βαρέλια εισήχθησαν στην Ιαπωνία από τη Ρωσία τον Απρίλιο, καταγράφοντας μείωση ύψους 33% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους.