Τις δηλώσεις για τα «κουρεμένα» ενοίκια μπορούν να δηλώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, που τέθηκε εκ νέου σε λειτουργία για το μήνα Δεκέμβριο.

Σημειώνεται πως δικαίωμα καταβολής μειωμένου ενοικίου κατά 40% έχουν οι πληττόμενες επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοί τους, που τέθηκαν σε αναστολή εργασίας. Από την πλευρά τους οι ιδιοκτήτες θα αποζημιωθούν για το 50% της ζημιάς που έχουν υποστεί.

Συγκεκριμένα, μειωμένο ενοίκιο μπορούσαν να καταβάλλουν το Νοέμβριο:

• Οι επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με κρατική εντολή ή ανήκουν στους πληττόμενους ΚΑΔ
• Οι εργαζόμενοι που έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας για την κύρια κατοικία τους ή και για την κατοικία του παιδιού τους που σπουδάζει σε άλλη πόλη, μακριά από την μόνιμη κατοικία.
• Οι ναυτικοί που βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης ναυτολόγησης για την κύρια κατοικία τους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου είχαν υποβληθεί 213.750 δηλώσεις COVID και 193454 τροποποιητικές δηλώσεις από ιδιοκτήτες ακινήτων.

Η διαδικασία υποβολής της δήλωσης

Σε περίπτωση υποβολής δήλωσης Covid, τα στοιχεία εκμισθωτή, συνεκμισθωτή, μισθωτή, καθώς και τα στοιχεία του ακινήτου ανακτώνται από την τελευταία Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας με την προσθήκη των κάτωθι στοιχείων που θα πρέπει να συμπληρωθούν από τον εκμισθωτή:

• Χρήση μίσθιου, όπου ο εκμισθωτής θα πρέπει να επιλέξει κάποια από τις ακόλουθες επιλογές:
– «κατοικία φοιτητή εξαρτώμενου μέλους»
– «κύρια κατοικία στην οποία ο εκμισθωτής είναι εργαζόμενος και έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας του»
– «κύρια κατοικία στην οποία ο/η σύζυγος/μέρος συμφώνου συμβίωσης (Μ.Σ.Σ.) του μισθωτή είναι εργαζόμενος και έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας του»
– «επαγγελματική στέγη»
– «κύρια κατοικία ναυτικού»
• Το μηνιαίο μίσθωμα πριν τη μείωση.
• Το ποσό του μισθώματος μετά τη μείωση.
• Το μήνα στον οποίο αφορά η μείωση