Το άνοιγμα των σχολείων πραγματοποιήθηκε και νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε σήμερα με μαθητές, γονείς, ειδικούς και κυβέρνηση να έχουν την προσοχή τους στραμμένη στο εξής: στο ενδεχόμενο της αύξησης των κρουσμάτων.

Όπως έχουν αναφέρει το τελευταίο διάστημα άτομα του υπουργείου Παιδείας όπως οι υφυπουργοί Άγγελος Συρίγος και Ζέττα Μακρή, ότι υπάρχουν πρωτόκολλα που προβλέπουν- μεταξύ άλλων- τι θα γίνει σε περίπτωση που αρρωστήσει ένας μαθητής αλλά και ένας εκπαιδευτικός.

Ωστόσο, οι ειδικοί κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου αναφέροντας πως η αύξηση των κρουσμάτων είναι δεδομένη αλλά από την άλλη μπορεί να περιοριστεί η διασπορά του ιού, αν τα self test που γίνονται, πραγματοποιούνται και δηλώνονται σωστά.

Αθηνά Λινού: «Πριν κρυώσει ο καιρός», θα υπάρχει έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού

«Μακάρι να μην έχουμε προβλήματα σε σχολεία, να μην αρρωστήσουν παιδιά. Αυτό είναι το πιο σημαντικό», είναι το μήνυμα που έστειλε η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού, μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα».

Ερωτηθείσα για το τι την ανησυχεί όσο αφορά στο άνοιγμα των σχολείων, τόνισε πως από τη μία, τη θορυβεί το γεγονός πως τα παιδιά είναι αυθόρμητα και «θα έρθουν κοντά, θα αγκαλιαστούν. Επομένως, πρέπει να περάσει το μήνυμα της αυτοπροστασίας και από τους γονείς και από τους εκπαιδευτικούς» και από την άλλη, είναι το στρες που δημιουργείται στα παιδιά, «ιδιαίτερα στα μικρά, μεταφέρονται οι ανησυχίες των γονέων».

Σημείωσε πως τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες υπάρχει ο κίνδυνος για έξαρση ενώ μάλιστα, εξέφρασε την ανησυχία της ότι «πριν κρυώσει ο καιρός», θα υπάρχει έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού, μετά την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία.

Ιωάννα Παυλοπούλου: «Αυξημένη πιθανότητα να κολλήσουν τα παιδιά»

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινή Παρέα», η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Ιωάννα Παυλοπούλου εξέφρασε, για τη νέα σχολική χρονιά που ξεκίνησε σήμερα, πως «σε σχέση με πέρυσι, έχουμε τα εμβόλια, έχουμε και τα τεστ. Βέβαια, έχουμε ένα στέλεχος πολύ πιο μεταδοτικό που προτιμά τους ανεμβολίαστους».

«Και επειδή ξέρουμε ότι τα παιδιά κολλάνε κυρίως από ενήλικες, και επειδή καθρεφτίζουν αυτό που συμβαίνει στην κοινότητα, όταν έχουμε μια εμβολιαστική κάλυψη 50% και 60%, καταλαβαίνουμε ότι κυκλοφορεί ο ιός. Αυξάνεται λοιπόν, η πιθανότητα να κολλήσουν τα παιδιά και να μεταφέρουν τον ιό στο σχολικό περιβάλλον», είπε χαρακτηριστικά η κ. Παυλοπούλου.

Μάριος Ανδρέου: «Το 1 στα 3 παιδιά θα προσβληθεί από τον κορωνοϊό»

Μάλιστα, πριν από μερικές ημέρες, τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσα ο παιδίατρος Μάριος Ανδρέου, αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων, προειδοποιώντας για κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων στις μικρές ηλικίες.

Ο κ. Ανδρέου, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του BLUE SKY, προειδοποίησε ότι με το άνοιγμα των σχολείων, το 1 στα 3 παιδιά θα προσβληθεί από τον κορωνοϊό, ενώ υπογράμμισε ότι το 1% αυτών θα νοσήσει και θα χρειαστεί νοσηλεία. «Στατιστικά θα έχουμε και σοβαρές νοσήσεις και θανάτους παιδιών», υποστήριξε ο παιδίατρος.