Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κλήθηκε πρόσφατα να απαντήσει σε προδικαστικό ερώτημα που του απηύθυνε το αρμόδιο ελληνικό δικαστήριο σχετικά με τη νομιμότητα όρου προκήρυξης σχετικά με την πρόσβαση σπουδαστών στα Σώματα Ασφαλείας.

Όπως είχε προειδοποιήσει τότε ο Συνήγορος, το Δικαστήριο έκρινε ότι ο όρος προκήρυξης σε διαγωνισμό για την κατάταξη σπουδαστών στις σχολές της Ελληνικής Αστυνομίας κατά το ακαδημαϊκό έτος 2007-2008, σύμφωνα με τον οποίο όλοι οι υποψήφιοι, ανεξαρτήτως φύλου, πρέπει να έχουν ανάστημα τουλάχιστον 1,70 μ., αποτελεί έμμεση διάκριση δεδομένου ότι θέτει σε μειονεκτική θέση ένα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών παρά ανδρών.

Βασίλης Οικονόμου για γυναίκες στις αστυνομικές σχολές

Μετά από πρωτοβουλία του βουλευτή Ανατολικής Αττικής της Ν.Δ. Βασίλη Οικονόμου, ο οποίος κατέθεσε και ερώτηση στη Βουλή, ανοίγει ο δρόμος για την ισότιμη αντιμετώπιση των γυναικών στην εισαγωγή τους στις αστυνομικές σχολές αφού δε χρειάζονται πλέον όρια για το ύψος καθώς σε συνεργασία με τον αρμόδιο υπουργό Τάκη Θεοδωρικάκο τα κριτήρια αναμένεται να εξισωθούν, με αποτέλεσμα την αποκατάσταση μιας αδικίας εις βάρος των γυναικών.

Μετά από την ερώτηση του κ. Οικονόμου  για το πώς θα εισέρχονται οι γυναίκες στις αστυνομικές σχολές, το συγκεκριμένο κριτήριο έχει καταστεί ήδη αντικείμενο επεξεργασίας από την αρμόδια Διεύθυνση του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας και η απόφαση είναι πλέον ειλημμένη.

Όπως ανέφερε και ο βουλευτής στη σελίδα του στο Facebook: «Είμαστε ικανοποιημένοι για την απάντηση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου, στην ερώτηση μας, όπου μια χρόνια διάκριση εις βάρος των γυναικών που οδηγούσε σε αποκλεισμό δεκάδων υποψηφίων γυναικών από τις αστυνομικές σχολές, φαίνεται ότι οδεύει προς την εξάλειψη της, δίνοντας ουσιαστική αξία στην ισότιμη αντιμετώπιση των δύο φύλων».