Ενισχύθηκαν οι αγορές της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού μετά από το «τρενάκι του τρόμου» της περασμένης εβδομάδας, όπου το απότομο κύμα πωλήσεων διαδέχτηκε μια εξίσου απότομη  ανάκαμψη, ιδίως στις μετοχές της Ιαπωνίας.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τους δείκτες αναφοράς των ΗΠΑ κινήθηκαν  χαμηλότερα, καθώς τα βασικά στοιχεία για τον πληθωρισμό αναμένονται αργότερα αυτή την εβδομάδα. Οι κυριότεροι δείκτες της Wall Street ενισχύθηκαν την Παρασκευή, σημειώνοντας ανάκαμψη από την πτώση της αγοράς την περασμένη εβδομάδα.

Ο Dow έκλεισε την Παρασκευή με πτώση 0,6%, ο S&P 500 είχε μικρή μεταβολή και ο τεχνολογικά βαρύς Nasdaq Composite υποχώρησε κατά 0,18%.

Στην Ασία, οι traders αξιολογούν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και τη βιομηχανική παραγωγή από την Ινδία.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters αναμένουν ότι ο ετήσιος πληθωρισμός CPI της Ινδίας θα μειωθεί απότομα στο 3,65% τον Ιούλιο, από 5,08% τον προηγούμενο μήνα.

Εν τω μεταξύ, η βιομηχανική παραγωγή της Ινδίας για τον Ιούνιο αναμένεται να διαμορφωθεί στο 5,5%, ελαφρώς μειωμένη από 5,9% τον Μάιο.

Οι μετοχές του ινδικού πολυεθνικού ομίλου Adani Group σημείωσαν πτώση μετά την ανακοίνωση της αμερικανικής εταιρείας Hindenburg Research, που δραστηριοποιείται στον τομέα των ανοικτών πωλήσεων, ότι κατηγόρησε τον επικεφαλής της επικεφαλής ρυθμιστικής αρχής της αγοράς της χώρας για σύγκρουση συμφερόντων με τον όμιλο.

Η ναυαρχίδα της εταιρείας Adani Enterprises υποχώρησε σχεδόν 5% πριν ανακάμψει, με τελευταία πτώση 1,5%. Ο δείκτης αναφοράς Nifty 50 σημείωσε άνοδο 0,30%.

Ο Χίντενμπουργκ ισχυρίστηκε ότι η Μαντάμπι Πουρί Μπουχ, η πρόεδρος της ρυθμιστικής αρχής της αγοράς της Ινδίας, είχε στο παρελθόν πραγματοποιήσει επενδύσεις σε ορισμένα υπεράκτια κεφάλαια τα οποία χρησιμοποιούσε και ο όμιλος Adani, θέτοντας υπό αμφισβήτηση μια έρευνα σχετικά με τους ισχυρισμούς περί απάτης σε βάρος του ομίλου νωρίτερα φέτος.

Η Μπουχ φέρεται να αποκάλεσε τους ισχυρισμούς της έκθεσης αβάσιμους.

Ο δείκτης S&P/ASX 200 της Αυστραλίας σημείωσε άνοδο 0,45%.

Ο Kospi της Νότιας Κορέας και ο Kosdaq της μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσαν άνοδο περίπου 1%. Η μεγάλη νοτιοκορεατική εταιρεία κατασκευής τσιπ SK Hynix
σημείωσε άνοδο 3,4%.

Τα στοιχεία του υπουργείου Βιομηχανίας της Νότιας Κορέας και της Korea International Trade Association που δημοσιεύθηκαν την Κυριακή έδειξαν ότι το πρώτο εξάμηνο του έτους οι εξαγωγές τσιπ μνήμης της χώρας στην Ταϊβάν αυξήθηκαν κατά 225,7% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με δημοσίευμα τοπικών μέσων ενημέρωσης.

Οι παρατηρητές της αγοράς αποδίδουν την ξαφνική αύξηση των εξαγωγών στην προμήθεια από την SK Hynix των τσιπ μνήμης υψηλού εύρους ζώνης της στην αμερικανική Nvidia, μεγάλη εταιρεία κατασκευής τσιπ τεχνητής νοημοσύνης , η οποία χρησιμοποιεί την TSMC της Ταϊβάν για την κατασκευή τσιπ.

Ο δείκτης CSI 300 της ηπειρωτικής Κίνας σημείωσε άνοδο 0,1% σε ασταθείς συναλλαγές, ενώ ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε άνοδο 0,2%.

Οι αγορές της Ιαπωνίας ήταν κλειστές λόγω αργίας.

Διαβάστε ακόμη: