Ανοδικά κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές αγορές τη Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές υποδέχθηκαν θετικά την πτώση του πληθωρισμού της ευρωζώνης και προσβλέπουν σε μια βασική πολιτική απόφαση από την Τράπεζα της Αγγλίας.

Ο δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,2% στις συναλλαγές νωρίς το απόγευμα, αφού τα προκαταρκτικά στοιχεία έδειξαν ότι ο μετρικός πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ υποχώρησε στο 5,3% τον Ιούλιο. Τα νέα στοιχεία για την ανάπτυξη της ευρωζώνης έδειξαν επίσης ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Όλα τα μεγάλα χρηματιστήρια και η πλειονότητα των κλάδων διαπραγματεύτηκαν σε θετικό έδαφος, με τις μετοχές υγειονομικής περίθαλψης να σημειώνουν άνοδο 1%. Τα αποθέματα τροφίμων και ποτών σημείωσαν πτώση 1%.

Τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό σηματοδοτούν μια πτώση από το ονομαστικό επιτόκιο 5,5% του Ιουνίου, παρέχοντας κάποια ανακούφιση για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.

Η Κριστίν Λαγκάρντ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σηματοδότησε την περασμένη εβδομάδα ότι η τράπεζα ήταν «ανοιχτή» σχετικά με το αν θα αυξήσει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο, καθώς ο πληθωρισμός δείχνει σημάδια χαλάρωσης.

Η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται ευρέως να αυξήσει τα επιτόκια κατά τουλάχιστον 25 μονάδες βάσης όταν συγκαλέσει την Πέμπτη για την τελευταία της συνεδρίαση πολιτικής.

Η κίνηση θα σηματοδοτήσει τη 14η συνεχόμενη άνοδό της καθώς ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει υψηλός, έχοντας υποχωρήσει ελαφρώς στο 7,9% τον Ιούνιο.

Σε επίπεδο οικονομικών αποτελεσμάτων η Ολλανδική εταιρεία παραγωγής ποτών Heineken, υποχώρησε 5% μετά τη μείωση της πρόβλεψης για την αύξηση των κερδών για φέτος, καθώς οι υψηλότερες τιμές απέτρεψαν τους πελάτες, ιδιαίτερα στην Ασία-Ειρηνικό – την πιο κερδοφόρα περιοχή της χώρας.

Η εταιρεία βρέθηκε στον πάτο του Stoxx 600 στις πρώιμες συναλλαγές, οδηγώντας σε ευρύτερη ύφεση στις μετοχές τροφίμων και ποτών.

Διαβάστε ακόμη: