Άνοδο σημειώνουν οι τιμές του πετρελαίου, μετά την επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος κατά των αμερικανικών δυνάμεων στην Ιορδανία, η οποία ενίσχυσε τις ανησυχίες για διαταραχή του εφοδιασμού στη Μέση Ανατολή, καθώς οι αντάρτες Χούθι ενέτειναν τις επιθέσεις τους σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, πλήττοντας ένα δεξαμενόπλοιο καυσίμων που διαχειρίζεται η Trafigura.

Οι κίνδυνοι διεύρυνσης της σύγκρουσης έρχονται καθώς οι ρωσικές εξαγωγές διυλισμένων προϊόντων πρόκειται να μειωθούν, με πολλά διυλιστήρια να βρίσκονται υπό επισκευή μετά από επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, σημειώνει το Reuters.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό τύπου Brent αυξήθηκαν κατά 29 σεντς ή 0,4% στα 83,84 δολάρια το βαρέλι, αφού έφτασαν στο υψηλότερο σημείο της συνεδρίασης στα 84,80 δολάρια. Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate κέρδισε 34 σεντς, ή 0,4%, στα 78,35 δολάρια το βαρέλι, αφού έφτασε στο ενδοσυνεδριακό υψηλό των 79,29 δολαρίων νωρίτερα στη συνεδρίαση.

Επίθεση κατά ΗΠΑ στην Ιορδανία

Η επίθεση εναντίον αμερικανικών στρατευμάτων με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στην Ιορδανία αύξησε τις ανησυχίες για μια ευρύτερη σύγκρουση στην πλούσια σε πετρέλαιο Μέση Ανατολή.

“Πιστεύουμε ότι ο θάνατος τριών μελών των αμερικανικών υπηρεσιών σήμερα στην Ιορδανία σηματοδοτεί ένα κρίσιμο σημείο καμπής στη συνεχιζόμενη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή και εγείρει το φάσμα μιας πιο ουσιαστικής εμπλοκής των ΗΠΑ στον πόλεμο”, ανέφερε σε σημείωμά της η αναλύτρια της RBC Capital Helima Croft, προσθέτοντας ότι μια πιο άμεση αντιπαράθεση με το Ιράν εγείρει το φάσμα περιφερειακών διαταραχών στον ενεργειακό εφοδιασμό.

Διαβάστε ακόμη: