Ανοδικά κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τη Δευτέρα μετά το κλείσιμο της Παρασκευής σε χαμηλό έξι εβδομάδων.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,7% στις πρωινές συναλλαγές, με όλους τους κλάδους σε θετικό έδαφος. Τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου κατέγραψαν κέρδη, άνοδο 1,5%.

Ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 διαπραγματεύεται στις 7310.36 μονάδες θετικός κατά 0,66%. Ο γερμανικός δείκτης DAX διαπραγματεύεται ανοδικά κατά 0,72% στις 15685.47 μονάδες. Ο γαλλικός δείκτης CAC 40 σε θετικό έδαφος κατά 1,20% στις 7250.14 μονάδες. Ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB διαπραγματεύεται στις 28187.38 μονάδες αυξημένος κατά 1,53%, ενώ ο ισπανικός δείκτης IBEX 35 βρίσκεται στις 9349.8 μονάδες αρνητικός κατά 0,89%.

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας μείωσε το ετήσιο βασικό επιτόκιο δανεισμού της κατά λιγότερο από το αναμενόμενο τη Δευτέρα και άφησε αμετάβλητο το πενταετές επιτόκιο.

Οι οικονομολόγοι περίμεναν μείωση κατά 15 μονάδες βάσης και στα δύο μεγέθη αναφοράς λόγω των κινδύνων αθέτησης υποχρεώσεων στον τομέα των ακινήτων και έθεσαν ερωτήματα σχετικά με το εάν η Κίνα θα επιτύχει μια οικονομική ανάκαμψη. Η Zoe Gillespie, της RBC Brewin Dolphin, είπε ότι οι κινήσεις έδειξαν «έλλειψη φιλοδοξίας», αλλά ότι η Κίνα αντιμετώπισε ένα «σκληρό παιχνίδι».

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας την περασμένη εβδομάδα προχώρησε σε αιφνιδιαστικές μειώσεις στα βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα επιτόκια δανεισμού της, καθώς τα στοιχεία υπογράμμισαν την ασθενή πιστωτική ανάπτυξη και τους κινδύνους αποπληθωρισμού.

Το συμπόσιο Jackson Hole της Federal Reserve ξεκινά την Πέμπτη και οι επενδυτές θα αξιολογήσουν στοιχεία που θα προκύψουν για την πορεία των επιτοκίων.

Τα χρηματιστήρια Ασίας-Ειρηνικού διαπραγματεύτηκαν μεικτά τη Δευτέρα, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των μετοχών των ΗΠΑ ήταν ελαφρώς χαμηλότερα.

Διαβάστε ακόμη: