Συναγερμός έχει σημάνει στον Δήμο Ρήγα Φεραίου στη Μαγνησία, καθώς τα άτομα που έχουν διαγνωστεί με γαστρεντερίτιδα, πιθανότατα από το νερό της περιοχής, έχουν ξεπεράσει πλέον τα 100.

Μάλιστα, στο βακτήριο της σαλμονέλας οφείλονται, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας που εντοπίστηκαν στη Μαγνησία.

Ανησυχία στη Μαγνησία: Πόσοι είναι στο νοσοκομείο

Σε Ριζόμυλο και Στεφανοβικείο, οι κάτοικοι έχουν καταλήξει μαζικά στο Κέντρο Υγείας Βελεστίνου και στο νοσοκομείο Βόλου, όλοι τους με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας, εξαιτίας, όπως όλα δείχνουν, του νερού.

Η κατάσταση κρίνεται ιδιαιτέρως σοβαρή με έναν ηλικιωμένο να βρίσκεται σε ΜΕΘ. Παράλληλα, 9 παιδιά παραμένουν νοσηλευόμενα με τα συμπτώματα.

Μετά τις αναφορές για συρροή κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας, οι υπηρεσιακοί παράγοντες της Διεύθυνσης Υγείας, με εντολή της αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας ξεκίνησαν τις έρευνες.

Από το Σάββατο σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των αρμόδιων υπηρεσιών της Διεύθυνσης Υγιεινής από την Περιφέρεια Μαγνησίας αλλά και του ΕΟΔΥ απαγορεύεται οποιαδήποτε χρήση του νερού ακόμη και για παρασκευή φαγητού.

Ανησυχία στη Μαγνησία: Τι έχουν δείξει τα πρώτα αποτελέσματα

Έχουν γίνει κάποιες πρώτες εργαστηριακές εξετάσεις που δείχνουν ότι τα συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας συνδέονται με το νερό. Από τις εργαστηριακές εξετάσεις βρέθηκε κι ένα δείγμα με σαλμονέλα. 

Σημειώνεται ότι το τμήμα Περιβαλλοντικής Υγιεινής, Υγειονομικού Ελέγχου και Δημόσιας Υγείας της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων, μετά από ενημέρωση του ΕΟΔΥ για αυξημένη προσέλευση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας στο Κέντρο Υγείας Βελεστίνου και στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου, στις 31 Μαΐου, διενήργησε την ίδια ημέρα δειγματοληψίες πόσιμου νερού από το δίκτυο ύδρευσης των τοπικών κοινοτήτων Ριζομύλου και Στεφανοβικείου, καθώς και από την κεντρική υδατοδεξαμενή Ριζομύλου – Στεφανοβικείου. Τα δείγματα στάλθηκαν στο Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας Θεσσαλίας στη Λάρισα, απ’ όπου σήμερα αναμένονται τα αποτελέσματα.

Παράλληλα, την ίδια ημέρα ενημερώθηκε και ο Δήμος Ρήγα Φεραίου για τη λήψη μέτρων, ενώ σήμερα θα πραγματοποιηθεί, από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων, αναλυτική διερεύνηση των κρουσμάτων, έλεγχος του δικτύου ύδρευσης των Τοπικών Κοινοτήτων Ριζομύλου και Στεφανοβικείου, καθώς και λήψη δειγμάτων πόσιμου νερού του δικτύου ύδρευσης.

Διαβάστε ακόμα: