Η AngloGold Ashanti συμφώνησε να εξαγοράσει την Centamin σε μια συμφωνία που αποτιμά την αξία της μεταλλευτικής εταιρείας χρυσού σε περίπου 1,9 δισεκατομμύρια λίρες Αγγλίας (2,5 δισεκατομμύρια δολάρια), καθώς η άνοδος των τιμών του πολύτιμου μετάλλου οδηγεί τους παραγωγούς στην αναζήτηση επέκτασης.

Η συμφωνία δίνει στην AngloGold τον έλεγχο του ορυχείου Sukari στην Αίγυπτο, το οποίο θεωρείται εδώ και καιρό ως ένα από τα καλύτερα κοιτάσματα χρυσού στον κόσμο που δεν ανήκει σε έναν από τους κορυφαίους παραγωγούς. Ωστόσο, το ορυχείο έχει υποστεί λειτουργικές και πολιτικές προκλήσεις μετά την εξέγερση που οδήγησε στην ανατροπή του πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.

Η προσφορά σε μετρητά και μετοχές αντιπροσωπεύει ένα premium 37% σε σχέση με την τιμή κλεισίματος της Centamin στις 9 Σεπτεμβρίου, ανέφερε η AngloGold σε ανακοίνωσή της την Τρίτη. Η μετοχή της AngloGold υποχώρησαν έως και 9,8% στο Γιοχάνεσμπουργκ, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ενδοσυνεδριακή πτώση των τελευταίων τριών ετών. Η Centamin σημείωσε άλμα έως και 25% στο Λονδίνο.

Η συμφωνία με την Centamin είναι το τελευταίο σημάδι ότι οι μεγάλοι παραγωγοί χρυσού επιδιώκουν να εξαγοράσουν μικρότερους αντιπάλους, καθώς οι συναλλαγές ράβδων χρυσού βρίσκονται κοντά σε υψηλό ρεκόρ. Τον περασμένο μήνα, η Gold Fields Ltd. συμφώνησε να αγοράσει την καναδική Osisko Mining Inc. σε μια συναλλαγή ύψους 1,6 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με το Bloomberg.

«Η δραστηριότητα συγχωνεύσεων και εξαγορών στον τομέα θα αυξηθεί μόνο με τους παραγωγούς να επιθυμούν να διατηρήσουν την παραγωγή», δήλωσε ο αναλυτής της Bloomberg Intelligence Εμανουέλ Μουνιέρι.

Η προσθήκη της Sukari στα περιουσιακά της στοιχεία, τα οποία εκτείνονται από την Αυστραλία έως τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, θα προσθέσει περίπου 450.000 ουγγιές παραγωγής στην AngloGold, αυξάνοντας την ετήσια παραγωγή της σε πάνω από 3 εκατομμύρια ουγγιές.

Η εξαγορά συνεχίζει την πρόοδο της AngloGold στην απομάκρυνση από τη Νότια Αφρική, αφού πούλησε το τελευταίο της ορυχείο στη χώρα το 2020. Η εταιρεία που προέκυψε από μια εξορυκτική αυτοκρατορία που δημιούργησε ο Ernest Oppenheimer έχει έκτοτε μεταφέρει την έδρα της στο Ντένβερ και την κύρια εισαγωγή της στη Νέα Υόρκη.

Μόλις ολοκληρωθεί η συμφωνία, οι μέτοχοι της AngloGold θα κατέχουν περίπου το 83,6% της εταιρείας, ενώ οι επενδυτές της Centamin θα κατέχουν περίπου το 16,4% του διευρυμένου μετοχικού κεφαλαίου.

Διαβάστε ακόμη: