Ένας εργάτης που έσκαβε σε ένα λατομείο ασβεστόλιθου στη νότια Αγγλία, παρατήρησε ασυνήθιστα ευρήματα και τελικά προέκυψε μία σπουδαία ανακάλυψη. Πρόκειται για την «Λεωφόρο δεινοσαύρων», ένα οδικό πέρασμα όπου εντοπίστηκαν σχεδόν 200 ίχνη και πατημασιές που χρονολογούνται πριν πως έγιναν πριν από 166 εκατομμύρια χρόνια.
Το εντυπωσιακό εύρημα που έγινε μετά την ανασκαφή μιας ομάδας περισσότερων από 100 ατόμων στο Dewars Farm Quarry, στο Oxfordshire, σε ένα σημείο που ουσιαστικά επεκτείνεται σε προηγούμενες παλαιοντολογικές εργασίες και προσφέρει περισσότερες συνέχεια νέες και εντυπωσιακές πληροφορίες για τη Μέση Ιουρασική περίοδο. Ερευνητές από τα πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Μπέρμιγχαμ, ενημέρωσαν για το τι ακριβώς ανακαλύφθηκε και πόσο μεγάλη βαρύτητα έχει.
«Αυτά τα ίχνη προσφέρουν ένα εξαιρετικό παράθυρο στη ζωή των δεινοσαύρων, αποκαλύπτοντας λεπτομέρειες για τις κινήσεις, τις αλληλεπιδράσεις τους και το τροπικό περιβάλλον στο οποίο κατοικούσαν», δήλωσε η Κέρστι Έντγκαρ, καθηγήτρια μικροπαλαιοντολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ.
Τέσσερα από τα σετ ιχνών που αποτελούν την λεγόμενη «Λεωφόρο» δείχνουν μονοπάτια που ακολουθούν γιγάντια, με μακρύ λαιμό, φυτοφάγα ζώα που ονομάζονται Σαυρόποδα. Ένας τέτοιος ήταν και ο Κητιόσαυρος, ένας δεινόσαυρος που ξεπερνούσε τα 18 μέτρα σε μήκος.
Το πέμπτο σετ ανήκε στον Μεγαλόσαυρο, ένα άγριο αρπακτικό μήκους πάνω από 9 μέτρα, που άφησε ένα χαρακτηριστικό αποτύπωμα τριπλών νυχιών και ήταν ο πρώτος δεινόσαυρος που ονομάστηκε επιστημονικά, κάτι που συνέβη πριν από δύο αιώνες.
«Οι επιστήμονες έχουν μελετήσει τον Μεγαλόσαυρο περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο δεινόσαυρο στη Γη κι όμως αυτές οι πρόσφατες ανακαλύψεις αποδεικνύουν ότι υπάρχουν ακόμα νέα στοιχεία για αυτά τα ζώα εκεί έξω», δήλωσε η Έμα Νίκολις, παλαιοντολόγος σπονδυλωτών στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
Our palaeontologists worked with their counterparts from @UniofOxford to uncover a huge expanse of quarry floor filled with hundreds of different prehistoric footprints on Britain’s ‘dinosaur highway’ https://t.co/UIWhfbCV8y pic.twitter.com/HbbemtftqH
— UniBirmingham News (@news_ub) January 2, 2025
Πριν από σχεδόν 30 χρόνια, δεκάδες αποτυπώματα ανακαλύφθηκαν στο ίδιο λατομείο ασβεστόλιθου και θεωρούνταν μια από τις πιο επιστημονικά σημαντικές τοποθεσίες περάσματος δεινοσαύρων στον κόσμο. Αλλά αυτή η περιοχή με ακτίνα χιλιομέτρων είναι ως επί το πλείστον απρόσιτη πλέον και υπάρχουν περιορισμένα φωτογραφικά τεκμήρια, επειδή προϋπήρχε της χρήσης ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών και drones για την καταγραφή των ευρημάτων.
Η ομάδα που εργάστηκε στο χώρο αυτό το καλοκαίρι τράβηξε περισσότερες από 20.000 ψηφιακές εικόνες και χρησιμοποίησε drones για να δημιουργήσει τρισδιάστατα μοντέλα των εκτυπώσεων. Η τεκμηρίωση θα βοηθήσει μελλοντικές μελέτες και θα μπορούσε να ρίξει φως στο το ακριβές μέγεθος των δεινοσαύρων, τον τρόπο που περπατούσαν και την ταχύτητα με την οποία κινούνταν.
«Η συντήρηση είναι τόσο λεπτομερής που μπορούμε να δούμε πώς η λάσπη παραμορφώθηκε καθώς τα πόδια του δεινοσαύρου έσφιγγαν μέσα και έξω», δήλωσε ο Ντάνκαν Μέρντοκ, επιστήμονας της γης στο μουσείο της Οξφόρδης. «Μαζί με άλλα απολιθώματα, όπως λαγούμια, κοχύλια και φυτά, μπορούμε να ζωντανέψουμε το λασπώδες περιβάλλον της λιμνοθάλασσας που πέρασαν οι δεινόσαυροι».
Τα ευρήματα θα παρουσιαστούν σε μια νέα έκθεση στο μουσείο της Οξφόρδης και θα μεταδοθεί επίσης στο πρόγραμμα «Digging for Britain» του BBC την επόμενη εβδομάδα.