Σε μία σπάνια εξομολόγηση για τις πιο κρίσιμες στιγμές της ελληνικής οικονομικής κρίσης, η πρώην Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ αποκάλυψε το παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων του 2015, τις πιέσεις που δέχθηκε, τις προσωπικές της στιγμές αδυναμίας και την απόφαση-σταθμό να κρατηθεί η Ελλάδα στην Ευρωζώνη.

Μιλώντας σε εκδήλωση στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με τον διευθυντή της «Καθημερινής», Αλέξη Παπαχελά, η Μέρκελ χαρακτήρισε τις διαπραγματεύσεις μετά το δημοψήφισμα του Αλέξη Τσίπρα ως «εξαιρετικά δύσκολες» και παραδέχτηκε ότι ο τότε υπουργός Οικονομικών της, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επιθυμούσε την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

«Κάθε ώρα του τηλεφωνούσα. Ήθελα να αποφασίσουμε από κοινού, αλλά εγώ ήθελα να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Η Ελλάδα χρειάζεται χρήματα – αλλά δεν μπορούσα να δώσω»

Η Μέρκελ αναφέρθηκε στις πρώτες κρίσιμες στιγμές του 2010, όταν διαπιστώθηκε το μέγεθος της ελληνικής δημοσιονομικής κρίσης. «Υπήρχε ρήτρα μη διάσωσης στο ευρώ. Δεν μπορούσα να δώσω χρήματα. Στη συνεδρίαση, ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν σιωπηλός. Ένιωθα η “κακιά” της υπόθεσης».

Αποκάλυψε επίσης πως το 2011 πήρε την πολιτική απόφαση να κάνει «ό,τι περνούσε από το χέρι της» για να παραμείνει η Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ.

Τσίπρας, Σαμαράς και το δημοψήφισμα-σοκ

Για τον Αντώνη Σαμαρά ανέφερε πως «είχαμε φιλικές σχέσεις, αλλά διαφωνίες». Τάχθηκε υπέρ του κουρέματος χρέους, ενώ υποστήριξε πως η αντίθεση της ΕΚΤ, με επικεφαλής τον Τρισέ, ήταν καθοριστική για να μην υλοποιηθεί η ιδέα.

Για τον Αλέξη Τσίπρα, η Μέρκελ μίλησε με αποκαλυπτικό και ανθρώπινο τόνο:

«Όταν τον πρωτοείδα να χαιρετά διαδηλωτές έξω από την Καγκελαρία είπα “ο Θεός να φυλάει”».

Η πιο δραματική στιγμή, κατά τη μαρτυρία της, ήταν το τηλεφώνημα όπου ο Τσίπρας την ενημέρωσε για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος:

«Ήταν το πιο αιφνιδιαστικό τηλεφώνημα της πολιτικής μου καριέρας. Όταν μου είπε ότι θα συστήσει “όχι” στους πολίτες, έχασα τη φωνή μου».

Παρά την ένταση, η ίδια τόνισε πως είχε σε εκτίμηση το επίπεδο της ελληνικής ομάδας που διαπραγματεύτηκε το 3ο μνημόνιο.

Οι πιέσεις, ο Ομπάμα και τα δάκρυα

Η Μέρκελ αποκάλυψε ότι σε κάποια φάση της διαπραγμάτευσης «έβαλε τα κλάματα» λόγω της πίεσης, ενώ εξήγησε ότι ο τότε Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δεν είχε σαφή εικόνα για τη νομική λειτουργία της ΕΚΤ.

Μεταναστευτικό και Τουρκία

Η Μέρκελ αναφέρθηκε και στην προσφυγική κρίση του 2015:

«Η κατάσταση στην Ελλάδα ήταν δραματική. 10.000 πρόσφυγες την ημέρα. Έπρεπε να δράσω».

Αναγνώρισε τις δυσκολίες στις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, τονίζοντας τη σημασία της συμφωνίας ΕΕ–Τουρκίας και σημείωσε: «Η πολιτική είναι realpolitik. Ήμουν υποχρεωμένη να μιλήσω με τον Ερντογάν».

Ρωσία, Ουκρανία και μια εποχή που έκλεισε

Αναφερόμενη στον Βλαντίμιρ Πούτιν, είπε πως η προσάρτηση της Κριμαίας και τα ψέματα που της είπε τότε, διέλυσαν τη μεταξύ τους σχέση.

«Για εκείνον η διάλυση της ΕΣΣΔ ήταν η μεγαλύτερη τραγωδία. Για μένα ήταν η μεγαλύτερη χαρά της ζωής μου».

Παραδέχτηκε πως ήταν κατά της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ το 2008, αλλά σήμερα πιστεύει ότι «μετά την εισβολή του 2022, ζούμε σε μια νέα εποχή».

«Ο Τραμπ δεν είναι καλά νέα»

Τέλος, αναφερόμενη στον Ντόναλντ Τραμπ, η Μέρκελ ήταν κάθετη:

«Όλα είναι ένα deal για αυτόν. Δεν λειτουργεί έτσι ο κόσμος. Δεν είναι καλές ειδήσεις, είμαι πεπεισμένη για αυτό».

Διαβάστε ακόμη: