Φεύγοντας σήμερα το πρωί από το σπίτι της, η Μέρκελ ήταν Καγκελάριος της Γερμανίας. Το βράδυ, όμως, θα επιστρέψει ως τέως Καγκελάριος, έχοντας δώσει τη σκυτάλη στον Σοσιαλδημοκράτη Όλαφ Σολτς.

Την αποχώρησή της Μέρκελ από την πολιτική σκηνή της χώρας ύστερα από 16 χρόνια στην Καγκελαρία, εκμεταλλεύτηκε από εμπορικής άποψης το πολυκατάστημα ΙΚΕΑ.

merkel_ikea

Με αφορμή την τελευταία εργάσιμη ημέρα της Μέρκελ, η IKEA, σε συνεργασία με τη διαφημιστική εταιρεία «Thjink Berlin», είχαν τη φαεινή ιδέα να αναρτήσουν μία ολοσέλιδη ειδική καταχώρηση σε δύο μεγάλες γερμανικές εφημερίδες, τη «Suddeutsche Zeitung» και τη «Frankfurter Allgemeine Zeitung» που δείχνει τη Μέρκελ να κάθεται σε μια πολυθρόνα ΙΚΕΑ, την οποία φυσικά το σουηδικό πολυκατάστημα την πουλάει σε ειδική τιμή.

Με παρέλαση η αποχώρηση της Μέρκελ από την πολιτική σκηνή

Λόγω των περιορισμών για τον κορωνοϊό, η τελετή ηταν πιο χαμηλών τόνων από εκείνες που τίμησαν τους προκατόχους της Γκέρχαρντ Σρέντερ και Χέλμουτ Κολ όταν αποχώρησαν από τα καθήκοντά τους.

Με ζωντανή μετάδοση στη γερμανική τηλεόραση από τις 7:20 μ.μ., η τελετή στο προαύλιο έξω από το υπουργείο Άμυνας στο Βερολίνο, ξεκινησε  με μια σύντομη ομιλία της καγκελαρίου και θα ολοκληρωθηκε μετά από σχεδόν μία ώρα, χωρίς να δοθεί δεξίωση.

Το έθιμο της τελετής Großer Zapfenstreich χρονολογείται από τον 16ο αιώνα, αλλά η ύψιστη τιμή του γερμανικού στρατού έχει απονεμηθεί μόνο σε καγκελάριους από το 1998 μετά την αποχώρηση του Χέλμουτ Κολ, ο αποχαιρετισμός του οποίου πραγματοποιήθηκε μπροστά από τον καθεδρικό ναό του Σπάιερ στην πατρίδα του, Ρηνανία – Παλατινάτο

Κι ενώ στο Großer Zapfenstreich του Σρέντερ παραβρέθηκαν 600 προσκεκλημένοι, η Άνγκελα Μέρκελ ειχε  προσκαλέσει μόνο περίπου 200, συμπεριλαμβανομένων των 52 υπουργών που υπηρέτησαν υπό τη θητεία της.