Συνολικά 5.895 πράξεις αναστολής υγειονομικών έχουν μέχρι στιγμής εκδοθεί και επιδοθεί ή βρίσκονται στη διαδικασία επίδοσης, μόνο στα νοσοκομεία, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Υγείας.

Αντίστοιχες πράξεις εκδίδονται τόσο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας όσο και για άλλους φορείς του υπουργείου Υγείας. Η διαδικασία, όπως σημειώνουν πηγές της Αριστοτέλους, βρίσκεται σε εξέλιξη και τηρείται ακριβώς όπως ορίζει ο νόμος.

Την τελευταία στιγμή φαίνεται πως πείστηκαν να κλείσουν το ραντεβού τους για εμβολιασμό υγειονομικοί σε όλη τη χώρα που μέχρι πρότινος δεν είχαν προγραμματίσει τον εμβολιασμό τους.

Ανεμβολίαστοι οι μισοί υγειονομικοί σε ΕΣΥ - ιδιωτικό τομέα

Σήμερα εξέπνευσε η διορία που είχε δώσει η κυβέρνηση στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς προκειμένου να λάβουν έστω τη μία δόση. Οπως είχε προειδοποιήσει η κυβέρνηση από τον Ιούλιο, όταν ανακοίνωσε την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για τους υγειονομικούς, όσοι δεν εμβολιαστούν, θα τεθούν σε αναστολή.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου του ΣΚΑΪ, πάνω από τους μισούς ανεμβολίαστους υγειονομικούς πείστηκαν να κλείσουν το ραντεβού τους. Οπως ανέφερε το ρεπορτάζ, ήδη έχουν εκδοθεί και έχουν επιδοθεί ή βρίσκονται σε διαδικασία επίδοσης 5.895 έγγραφα αναστολής εργασίας.

Γιατί το ΣτΕ απέρριψε την προσφυγή των υγεινομικών

ygeionomikoi3

«Ο εμβολιασμός επιβάλλεται για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας από την εξάπλωση του κορωνοϊού στους νοσηλευομένους που αποτελούν ιδιαιτέρως ευπαθή ομάδα» η δε «εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των νοσοκομείων θα διαταραχθεί σε περίπτωση που νοσήσει από κορωνοϊό μέλος του νοσηλευτικού προσωπικού».

Αυτό αναφέρεται στο σκεπτικό των αποφάσεων της Επιτροπής Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) με τις οποίες απορρίπτονται οι αιτήσεις που είχαν καταθέσει γιατροί, νοσηλευτές και υπάλληλοι σε δομές υγείας, ζητώντας να «παγώσει» ο υποχρεωτικός εμβολιασμός τους και υποστηρίζοντας ότι θα υποστούν ανεπανόρθωτη οικονομική βλάβη, λόγω του καθεστώτος αναστολής εργασίας στο οποίο τίθενται από σήμερα, ως ανεμβολίαστοι.

Ειδικότερα, οι αιτήσεις αναστολής των προσφευγόντων εργαζομένων στον χώρο της Υγείας, απορρίφθηκαν από την Επιτροπή Αναστολών ΣτΕ η οποία σε σχηματισμό Ολομέλειας, με πρόεδρο τον Δημήτρη Σκαλτσούνη και με εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Βασίλειο Ανδρουλάκη, έκρινε εν ολίγοις ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός δεν μπορεί να «παγώσει», διότι αποσκοπεί στην προστασία της δημόσιας υγείας.

Οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί σε νοσοκομεία της χώρας

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ρεπορτάζ, σε μεγάλα νοσοκομεία της χώρας ο αριθμός των ανεμβολίαστων υγειονομικών είναι μικρός.

Συγκεκριμένα:

Στον Ευαγγελισμό οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί είναι 120 στους 3.500
Στο Λαϊκό οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί είναι 87 στους 1.450
Στο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί είναι 120 στους 1.200
Στο Παπανικολάου οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί είναι 156 στους 2.000
Στα νοσοκομεία Λάρισας οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί είναι 253 στους 2.900
Στα νοσοκομεία Κρήτης οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί είναι 500 στους 6.000
Στα νοσοκομεία Πάτρας οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί είναι 500 στους 3.200
Στο Αγρίνιο οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί είναι 90 στους 680.
Να σημειωθεί ότι στο νοσοκομείο του Αγρινίου 40 υγειονομικοί έχουν λάβει αναρρωτική άδεια