Με ήπια κέρδη έκλεισαν τα χρηματιστήρια σε μια άκρως φορτωμένη με ανακοινώσεις εβδομάδα, σβήνοντας μέρος των χθεσινών σημαντικών απωλειών.

Στη Wall Street οι δείκτες έκλεισαν οριακά κάτω από το +1%, ενώ στην Ευρώπη υψηλότερα κέρδη κατάγραφηκαν Πορτογαλία και Χρηματιστήριο Αθηνών (+1,45%). Νικητής τη ημέρας το ασήμι, που έφτασε ενδοσυνεδριακά να κερδίζει έως και 6,8%!

Η αβεβαιότητα να παραμένει στα ύψη, με φόντο τις καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς και την αργή ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.
Ο πρόεδρος της Federal Reserve J. Powell προειδοποίησε χθες, μετά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της τράπεζας, ότι η αμερικανική οικονομία έχει ακόμα να διανύσει πολύ δρόμο για να ανακάμψει πλήρως. Το επενδυτικό ενδιαφέρον συγκεντρώνουν παράλληλα οι ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων από κολοσσούς της αμερικανικής οικονομίας όπως η Apple, η Tesla, η Mastercard και το Facebook, μεταξύ άλλων.

Ανάπτυξη 4% στο δ΄τρίμηνο – Στο -3,5% το ΑΕΠ για το σύνολο του 2020

Με ρυθμό 4% αναπτύχθηκε το ΑΕΠ των ΗΠΑ στο δ΄ τρίμηνο του 2020, μετά το ρεκόρ του γ’ τριμήνου. Για το σύνολο του 2020 το ΑΕΠ συρρικνώθηκε με ρυθμό 3,5%, έναντι αύξησης 2,2% το 2019. Ειδικότερα, το ΑΕΠ αναπτύχθηκε με ρυθμό 4% στο δ΄τρίμηνο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου, όταν οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο 4,2%, σύμφωνα με το Bloomberg. Στο γ΄τρίμηνο το ΑΕΠ είχε εκτοξευθεί 33,4%.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, τα στοιχεία αντανακλούν τη ραγδαία οικονομική ανάκαμψη από τη δραματική συρρίκνωση στα πρώτα τρίμηνα του 2020 και τη διαρκή επίδραση της πανδημίας, συμπεριλαμβανομένων των νέων περιοριστικών μέτρων που επηρεάζουν κάποιες πολιτείες των ΗΠΑ.
Η προσωπική κατανάλωση αυξήθηκε κατά 2,5%, κάτω από τις εκτιμήσεις για άνοδο 3,1%.

Στις 847.000 οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας

Πτώση κατά 67.000 κατέγραψαν οι αιτήσεις παροχής επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα ωστόσο παραμένουν σε υψηλό επίπεδο, σηματοδοτώντας αυξημένη πίεση εξαιτίας της πανδημίας στην αμερικανική αγορά εργασίας.
Ειδικότερα, οι αιτήσεις για παροχή επιδόματος από κρατικά προγράμματα, έφτασαν στις 847.000 στη διάρκεια της εβδομάδας μέχρι τις 23 Ιανουαρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας της χώρας, πτώση ύψους 12%.
Οι μέσες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 875.000 αρχικές αιτήσεις.

Πτώση κατέγραψαν τα κέρδη δ΄ τριμήνου της McDonald’s Corp

Πτώση κατέγραψαν τα κέρδη δ΄ τριμήνου της McDonald’s και διαμορφώθηκαν στα 1,38 δισ. δολάρια ή 1,84 δολάρια ανά μετοχή, χαμηλότερα από τα 1,57 δισ. δολάρια ή 2,08 δολάρια ανάσα μετοχή πριν από ένα χρόνο.
Τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή μειώθηκαν 14% σε ετήσια βάση στα 1,70 δολάρια, χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις για 1,77 δολάρια.
Τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 5,313 δισ. δολάρια, χαμηλότερα από τα 5,428 δισ. δολάρια και επίσης χαμηλότερα από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις για 5,362 δισ. δολάρια.
Οι συγκρίσιμες πωλήσεις διαμορφώθηκαν 1,1% χαμηλότερα, αντίστοιχα με τις εκτιμήσεις.
Επίσης η εταιρεία ανακοίνωσε ότι κατέγραψε 30 εκατ. δολάρια κόστος για το κλείσιμο των εστιατορίων στο τρίμηνο.

Απώλειες ρεκόρ για το 2020 κατέγραψε η American Airlines

Η αεροπορική εταιρεία American Airlines κοινοποίησε τα οικονομικά της αποτελέσματα για το τέταρτο τρίμηνο.
Η εταιρεία ανακοίνωσε ετήσια απώλεια 8,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων, υψηλό ρεκόρ, καθώς οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί και οι περιορισμοί κίνησης, λόγω της πανδημίας της COVID-19 έπληξαν την αεροπορική βιομηχανία το 2020.
Η εταιρεία σημείωσε καθαρή ζημία 2,18 δισεκατομμυρίων δολαρίων ή 3,81 δολάρια ανά μετοχή, για το τέταρτο τρίμηνο που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου, σε σύγκριση με κέρδος 414 εκατομμυρίων δολαρίων ή 95 σεντ ανά μετοχή, ένα χρόνο νωρίτερα.