Κριτική στην κυβέρνηση αλλά και στον Αλέξη Τσίπρα άσκησε ο Νίκος Ανδρουλάκης, μεταξύ άλλων καλώντας τον πρώην πρωθυπουργό να εξηγήσει πώς ένα κόμμα ηττήθηκε δύο φορές.

«Ο κ. Τσίπρας πρέπει να κάνει ένα συνέδριο για να εξηγήσει πώς ένα κόμμα ηττήθηκε δύο φορές και έπειτα να μου κάνει μαθήματα αντιπολίτευσης», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μιλώντας στο συνέδριο «Μεταπολίτευση 1974-2024: 50 Χρόνια Ελληνική Εξωτερική Πολιτική» που διοργανώνει «Το Βήμα».

Για τη Νέα Δημοκρατία επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «τα εσωτερικά της ζητήματα μεταφράζονται σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής». Υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ «δεν αγωνίστηκε για να γίνει το αντίπαλο δέος της Νέας Δημοκρατίας προκειμένου να συγκυβερνήσει μαζί της», αλλά για να προσφέρει μια αξιόπιστη εναλλακτική που θα βελτιώσει τις συνθήκες ζωής του λαού. «Με μανιχαϊσμούς και τυφλές συγκρούσεις δεν πάμε πουθενά, χρειάζονται συναινέσεις», τόνισε και σημείωσε ότι «μετά τα μνημόνια ο λαός περίμενε να φύγει η τοξικότητα, αλλά αυτό δεν έγινε».

Ο κόσμος του Κέντρου «αποζητά εναλλακτικές, αποφεύγοντας τη αλαζονεία της Νέας Δημοκρατίας», αλλά και τη «συγκρουσιακή διάθεση» που χαρακτηρίζει ορισμένα κόμματα της αντιπολίτευσης, ανέφερε μεταξύ άλλων.

Για τα ελληνοτουρκικά, υπογράμμισε ότι «πρέπει να συζητάμε με την Τουρκία, αλλά χωρίς αυταπάτες» και άσκησε κριτική στη Νέα Δημοκρατία λέγοντας ότι «καλλιέργησε υψηλές προσδοκίες», ενώ το περιβάλλον για ελληνοτουρκικό διάλογο δεν ήταν ευνοϊκό. Σημείωσε ότι οι νέες διεκδικήσεις της Τουρκίας, όπως το άνοιγμα θεμάτων μειονοτήτων που «έχουν κλείσει από τη Συνθήκη της Λωζάνης» και τόνισε ότι «απαιτείται μεγάλη προσοχή».

Μίλησε για πιθανές γεωπολιτικές εξελίξεις, επισημαίνοντας ότι «εάν στη Συρία δημιουργηθεί ένα καθεστώς δορυφόρος της Τουρκίας, υπάρχει ο κίνδυνος ενός τουρκο-συριακού συμφώνου στα πρότυπα του τουρκο-λιβυκού». Τόνισε ότι πρέπει να «αξιολογούμε όχι μόνο τις δικές μας δυνατότητες, αλλά και το περιβάλλον που υπάρχει γύρω μας».

»Κανείς δεν πιστεύει ότι η Τουρκία θα γίνει μέλος της ΕΕ. Πρέπει εμείς να σχεδιάσουμε μια ειδική σχέση οικονομικού χαρακτήρα, δηλαδή μια τελωνειακή αναβάθμιση με δικλείδες γεωπολιτικής ασφάλειας και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ανέφερε ακόμα και συμπλήρωσε ότι «με οικονομικούς όρους, η Τουρκία παραμένει εξαρτημένη από τη Δύση».

Ακόμα, ζήτησε «να αποκτήσει η ΕΕ εργαλεία αποτροπής, να αλλάξει το βέτο σε θέματα κυρώσεων και να προχωρήσει η δημιουργία ευρωστρατού». Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη για «ευρωπαϊκούς κανόνες στην εξαγωγή οπλικών συστημάτων σε τρίτα κράτη που απειλούν χώρες της ΕΕ». Τέλος, χαρακτήρισε «δυσχερή εξέλιξη για την ανθρωπότητα» την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ.

Διαβάστε ακόμη