Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου που συνεδρίασε σήμερα αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα λήψης άμεσων μέτρων αλληλεγγύης για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της παρέμβασής του

Στη Σύνοδο σήμερα πρέπει να αποφασιστούν άμεσα μέτρα που θα θωρακίσουν τους πολίτες και το σύνολο της Ευρωπαϊκής οικονομίας, όπως οι κοινές αγορές φυσικού αερίου και η δημιουργία κοινών στρατηγικών αποθεμάτων, χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το ευρωομόλογο και η χρηματοδότηση μέτρων στήριξης, επενδύσεις για την απεξάρτησή μας με έναν κοινωνικά δίκαιο και βιώσιμο τρόπο από τα ορυκτά καύσιμα.

Τέλος το Ταμείο Ανάκαμψης πρέπει να προσανατολιστεί σε επενδύσεις που θα αναβαθμίζουν τα δίκτυα, κάνοντας την παραγωγή από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας εφικτή για όλους τους πολίτες και όχι μόνο για τους λίγους.

Αλλά και σε εθνικό επίπεδο, η μείωση του ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα πρώτης ανάγκης η επιβολή έκτακτης φορολογίας στα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας για όλη την περίοδο της ενεργειακής κρίσης και το πλαφόν στην τιμή λιανικής του ηλεκτρικού στη ρήτρα αναπροσαρμογής. Όλες αυτές οι προτάσεις είναι ένα πλαίσιο αλληλεγγύης των ευρωπαϊκών λαών που μπορεί να αντιμετωπίσει με αυτό τον τρόπο τις ανισότητες, αλλά και να διασφαλίσουμε την γεωπολιτική ασφάλεια της Ευρώπης.

Ανδρουλάκης: Ο λαός πληρώνει την ατολμία και την αργοπορία της κυβέρνησης

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ανδρουλάκης, με αφορμή τα όσα είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής για τη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας, σημείωσε με γραπτή του δήλωση:

«Από τις αρχές του έτους έχω προτείνει μεταξύ άλλων μέτρων και την ανάγκη φορολόγησης των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας για να μην επωμιστούν το βάρος αυτής της περιπέτειας εξ ολοκλήρου οι πολίτες και το κράτος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πολλές φορές λοιδόρησε τις θέσεις μας, μολονότι από τις 8 Μαρτίου εμπεριέχονται στις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υιοθετηθήκαν ήδη από άλλες χώρες όπως την Ιταλία και την Ισπανία.

Την ατολμία και την αργοπορία της κυβέρνησης την πληρώνει ακριβά ο ελληνικός λαός.

Να μην προβληματίζεται ο Πρωθυπουργός, όπως φάνηκε στο βήμα της Βουλής, αν θα βρει υπερκέρδη, γιατί η Διεθνής Επιτροπή Ενέργειας τα εκτιμά για την Ευρώπη στα 200 δισεκατομμύρια ευρώ για το 2022.

Επίσης, η φορολόγηση των υπερκερδών πρέπει να αφορά σε εταιρείες όλης της εφοδιαστικής ενεργειακής αλυσίδας του ηλεκτρισμού, του φυσικού αερίου και του πετρελαίου και σε όλη την περίοδο της ενεργειακής κρίσης.»