Την ανάγκη συνολικής ανανέωσης σε όρους προγραμματικούς, πολιτικής δράσης και προσώπων, προκειμένου η προοδευτική παράταξη να βγει από τη στασιμότητα και να κάνει το άλμα προς τα επάνω, υπογράμμισε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής» και τον δημοσιογράφο Βαγγέλη Στολάκη, ο Ευρωβουλευτής και υποψήφιος για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης.

«Πρέπει να αλλάξουμε οι ίδιοι για να κερδίσουμε το στοίχημα της επόμενης μέρας και να βγούμε από τη στασιμότητα. Αυτό το βασικό ζητούμενο, την ανανέωση και αναγέννηση της παράταξης προς την κατεύθυνση της σύγχρονης Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας είμαι έτοιμος να το εκφράσω» είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι πρώτη και κύρια προϋπόθεση για το μέλλον της παράταξης αποτελεί η ενότητα. 

Σε αυτό το πλαίσιο, επισήμανε πως «είναι χρέος όλων μας να εγγυηθούμε ότι οι επικείμενες εκλογές θα μετατραπούν σε μια γιορτή της Δημοκρατίας, ώστε να αποτελέσουν την απαρχή μιας νέας αναγεννητικής πορείας για την παράταξή μας. Για να γίνει όμως αυτό, η διαδικασία πρέπει να είναι κυρίως πολιτική, χωρίς υπονοούμενα και αποκλεισμούς», ενώ τόνισε ότι «μέσα στα τελευταία χρόνια, δοκιμαστήκαμε όλοι. Ξέρουμε επομένως και τα όρια του καθενός και τι μπορεί να σηματοδοτήσει η εκλογή του για το Κίνημά μας». 

Αναφερόμενος δε στην ευνοϊκή συγκυρία για τη Σοσιαλδημοκρατία, εξήγησε ότι «η ατζέντα μας για το κοινωνικό κράτος, την πράσινη ανάπτυξη, τη δραστική αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων επανέρχεται στο προσκήνιο παγκοσμίως. Έχει έρθει, λοιπόν, η ώρα αυτό να συμβεί και στην Ελλάδα. Ειδικά τώρα που η ΝΔ οδηγείται σε αλλεπάλληλες αποτυχίες που επιταχύνουν τη φθορά της, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ένα κόμμα ανύπαρκτης αξιοπιστίας». 

Όπως είπε ο κ. Ανδρουλάκης, «το Κίνημά μας διαχρονικά άλλαζε και προσαρμοζόταν στην εποχή του. Έτσι και τώρα πρέπει να πιάσουμε ξανά το νήμα της ιστορίας μας και να ανανεώσουμε το πρόγραμμα, το στελεχιακό δυναμικό μας και τις μεθόδους πολιτικής μας δράσης για να αποτελέσουμε το κύριο μέσο έκφρασης των προοδευτικών πολιτών». Υπογράμμισε, παράλληλα, την ανάγκη η παράταξη να αποκτήσει ξανά αναφορά σε κοινωνικές ομάδες που σήμερα υποεκπροσωπούνται, όπως οι εργαζόμενοι σε ψηφιακές πλατφόρμες, αλλά και ένα μεγάλο μέρος της νεολαίας που είτε παρέμεινε στη χώρα μας, είτε αναγκάστηκε να μετακομίσει στο εξωτερικό και είναι μεν πολιτικοποιημένο, αλλά δυσπιστεί κομματικά.

Όσον αφορά στη συζήτηση για τα σύμβολα του κόμματος, αφού  τόνισε πως είναι μέλος του ΠΑΣΟΚ από πολύ νεαρή ηλικία, υπηρετώντας το κόμμα και στις καλές μέρες και στις άσχημες, χωρίς να έχει αποχωρήσει από αυτό ούτε μία ημέρα, σημείωσε πως «τίποτα δεν μας εμποδίζει να διατηρήσουμε και την ιστορικότητα των συμβόλων του ΠΑΣΟΚ και μία οργανωτική δομή που θα επιτρέπει τη συνεργασία με τα πρόσωπα και τους φορείς με τους οποίους συναντηθήκαμε στην πορεία». Αναδεικνύοντας ως βασικά ζητούμενα τις προγραμματικές θέσεις και τη σύνδεση του κόμματος με την κοινωνία, τόνισε χαρακτηριστικά πως χρειαζόμαστε «λιγότερα συνθήματα και πιο πολλή δουλειά».

Ως προς δε την παράλληλη παρουσία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εφόσον εκλεγεί, εξήγησε πως αυτό δεν είναι κάτι καινούριο αυτό στα ευρωπαϊκά πολιτικά πράγματα. «Πολλοί συνάδελφοί μου Ευρωβουλευτές είναι συγχρόνως πρόεδροι των κομμάτων τους στις χώρες καταγωγής τους. Μόνο στη Σοσιαλιστική Ομάδα είναι τρεις. Άλλωστε αυτό θα είναι κάτι προσωρινό, μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές». Αναφορικά δε με την απόφαση για την εκπροσώπηση του κόμματος, όπως σημείωσε, αυτή θα ληφθεί με απόλυτο σεβασμό στις θεσμικές διαδικασίες της κοινοβουλευτικής ομάδας. 

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη

  1. Οι εντάσεις με τις οποίες έκλεισε τις εργασίες της η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του κόμματος την περασμένη Κυριακή, που ήταν η επίσημη πρώτη της εσωκομματικής προεκλογικής περιόδου είναι κακός οιωνός για όσα θα ακολουθήσουν;

Η ενότητα αποτελεί για εμένα την πρώτη και κύρια προϋπόθεση για το μέλλον της παράταξης. Είναι χρέος όλων μας να εγγυηθούμε ότι οι επικείμενες εκλογές θα μετατραπούν σε μια γιορτή της Δημοκρατίας, ώστε να αποτελέσουν την απαρχή μιας νέας αναγεννητικής πορείας για την παράταξή μας. Για να γίνει όμως αυτό, η διαδικασία πρέπει να είναι κυρίως πολιτική, χωρίς υπονοούμενα και αποκλεισμούς. Να γίνει μία συζήτηση ιδεών, ανοικτή προς την κοινωνία, όπως ακριβώς συνέβη το 2017. Οι τότε διαδικασίες ήταν απολύτως επιτυχημένες όπως αποδείχτηκε και από την απρόσμενα μεγάλη συμμετοχή των προοδευτικών πολιτών. Αυτή η μεγάλη συμμετοχή θα είναι και το εφαλτήριο για να γίνουμε ξανά η πλειοψηφική φωνή του ευρύτερου προοδευτικού χώρου στη χώρα.

  1. Ποιο είναι για εσάς το διακύβευμα των επικείμενων εκλογών της 5ης Δεκεμβρίου; Γιατί κάποιο στέλεχος να στηρίξει Νίκο Ανδρουλάκη;

Τιμώ και σέβομαι όλους τους συνυποψηφίους μου και όλοι έχουν σημαντική διαδρομή και προσφορά στην παράταξη. Ακριβώς όμως, λόγω αυτής της διαδρομής, γνωρίζουμε και τους συμβολισμούς και τα όρια του καθενός. Το σημαντικό για την παράταξή μας σήμερα είναι να βγει από τη στασιμότητα και να γίνει ξανά μεγάλη. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με τη συνολική ανανέωσή της, στον προγραμματικό της λόγο, σε μορφές πολιτικής δράσης, σε πρόσωπα. Πρέπει να αλλάξουμε οι ίδιοι για να κερδίσουμε το στοίχημα της επόμενης μέρας και να βγούμε από τη στασιμότητα. Αυτό το βασικό ζητούμενο, την ανανέωση και αναγέννηση της παράταξης προς την κατεύθυνση της σύγχρονης Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας είμαι έτοιμος να το εκφράσω.

  1. Θεωρείτε ότι η σημερινή ηγεσία του ΚΙΝΑΛ απέτυχε; 

Είναι αλήθεια ότι ως κόμμα έχουμε μεν σταθεροποιηθεί, αλλά δεν έχουμε κάνει το άλμα προς τα πάνω. Τώρα όμως είναι η κρίσιμη ώρα για την παράταξή μας. Οι συγκυρίες τόσο στη χώρα μας, όσο και πανευρωπαϊκά, ευνοούν τους σοσιαλδημοκράτες. Η ατζέντα μας για το κοινωνικό κράτος, την πράσινη ανάπτυξη, τη δραστική αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων επανέρχεται στο προσκήνιο παγκοσμίως. Έχει έρθει, λοιπόν, η ώρα αυτό να συμβεί και στην Ελλάδα. Ειδικά τώρα που η ΝΔ οδηγείται σε αλλεπάλληλες αποτυχίες που επιταχύνουν τη φθορά της, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ένα κόμμα ανύπαρκτης αξιοπιστίας. Το Κίνημά μας διαχρονικά άλλαζε και προσαρμοζόταν στην εποχή του. Έτσι και τώρα πρέπει να πιάσουμε ξανά το νήμα της ιστορίας μας και να ανανεώσουμε το πρόγραμμα, το στελεχιακό δυναμικό μας και τις μεθόδους πολιτικής μας δράσης για να αποτελέσουμε το κύριο μέσο έκφρασης των προοδευτικών πολιτών. Μέσα στα τελευταία χρόνια, δοκιμαστήκαμε όλοι. Ξέρουμε επομένως και τα όρια του καθενός και τι μπορεί να σηματοδοτήσει η εκλογή του για το Κίνημά μας.

  1. Σε περίπτωση εκλογής σας, σε ποιες αλλαγές θα προχωρήσετε στο μοντέλο διοίκησης του κόμματος; Τι περιλαμβάνει το πλάνο σας για τις 100 πρώτες ημέρες; 

Βασική μου θέση είναι η συγκρότηση ενός ανοικτού, υγιούς και θεσμικού κόμματος, στο οποίο οι αποφάσεις θα λαμβάνονται από αιρετά περιφερειακά και κεντρικά όργανα, έπειτα από διαβούλευση και σεβασμό στις κοινά αποδεκτές διαδικασίες. Παράλληλα, είναι αναγκαίο να αποκτήσουμε ξανά αναφορά σε κοινωνικές ομάδες που υποεκπροσωπούνται στο πολιτικό μας σύστημα. Για παράδειγμα, οι εργαζόμενοι σε ψηφιακές πλατφόρμες, όπως είναι οι διανομείς φαγητού, οι κούριερ, οι οδηγοί, αλλά και ένα μεγάλο μέρος της νεολαίας που είτε παρέμεινε στη χώρα μας, είτε αναγκάστηκε να μετακομίσει στο εξωτερικό και είναι μεν πολιτικοποιημένο, αλλά δυσπιστεί κομματικά. Οφείλουμε, δηλαδή, να ξανασυνδεθούμε με την κοινωνία και να εκφράσουμε τις αγωνίες και τα αιτήματα πολλών και δυναμικών κοινωνικών στρωμάτων για καλύτερες προοπτικές στη ζωή τους. 

 

  1. Έχετε δηλώσει πως σε περίπτωση εκλογής σας στην ηγεσία του κόμματος δεν σκοπεύετε να παραιτηθείτε από ευρωβουλευτής. Με ποιον τρόπο θα εκπροσωπείται το ΚΙΝΑΛ στη Βουλή; 

Δεν είναι κάτι καινούριο αυτό στα ευρωπαϊκά πολιτικά πράγματα. Πολλοί συνάδελφοί μου ευρωβουλευτές είναι συγχρόνως πρόεδροι των κομμάτων τους στις χώρες καταγωγής τους. Μόνο στη Σοσιαλιστική Ομάδα είναι τρεις. Άλλωστε αυτό θα είναι κάτι προσωρινό, μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές.  Αναφορικά δε με την απόφαση για την εκπροσώπηση του κόμματος, αυτή θα ληφθεί με απόλυτο σεβασμό στις θεσμικές διαδικασίες της κοινοβουλευτικής μας ομάδας. 

  1. Μεγάλη συζήτηση έγινε για τις υπογραφές που απαιτούνται βάσει καταστατικού για την ανακήρυξη κάποιου ως υποψήφιο. Αυτό άλλωστε ήταν και το σημείο αντιπαράθεσης στην Κεντρική Επιτροπή. Ποια είναι η άποψή σας; Μπορούν ψηφοφόροι άλλων κομμάτων ή που δεν ανήκουν και τυπικά στο δικό σας να έχουν λόγο και ψήφο; 

Ξεκινώντας θέλω να τονίσω ότι και οι τέσσερις υποψήφιοι, είμαστε όλοι εκλεγμένοι από τον ελληνικό λαό και επομένως ο όποιος αποκλεισμός είναι αδιανόητος. Ας μην χαθούμε όμως σε τυπικότητες που δεν έχουν τίποτα να προσφέρουν στον βασικό μας στόχο, που δεν είναι άλλος από την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προσέλευση και συμμετοχή του κόσμου στις εσωκομματικές μας εκλογές. Ας μιλήσουμε, λοιπόν, πολιτικά και ας πέσουν οι τόνοι για ζητήματα στα οποία με καλή διάθεση μπορεί να βρεθεί η χρυσή τομή. Εάν αγωνιστούμε όλοι μαζί, οι εκλογές μας μπορούν να γίνουν ένα σπουδαίο πολιτικό γεγονός, που θα προσελκύσει το ενδιαφέρον ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας. Και από μια τέτοια εξέλιξη θα βγει ωφελημένη, πάνω από όλα,  η ίδια μας η παράταξη. 

  1. Συνυποψήφιοί σας για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ μιλούν ανοικτά για επιστροφή του ΠΑΣΟΚ, του πράσινου ήλιου και των συμβόλων, κάτι με το οποίο διαφωνούν οι εκτός ΠΑΣΟΚ, ΚΙΝΑΛίτες. Πως τοποθετείστε στο ζήτημα; 

Είμαι μέλος του ΠΑΣΟΚ από πολύ νεαρή ηλικία, υπηρετώντας το κόμμα μου και στις καλές μέρες και στις άσχημες, χωρίς να έχω αποχωρήσει από αυτό ούτε μία ημέρα. Τίποτα δεν μας εμποδίζει να διατηρήσουμε και την ιστορικότητα των συμβόλων του ΠΑΣΟΚ και μία οργανωτική δομή που θα επιτρέπει τη συνεργασία με τα πρόσωπα και τους φορείς με τους οποίους συναντηθήκαμε στην πορεία. Η πολιτική βέβαια δεν είναι μόνο «η διαχείριση των συμβόλων», όπως είχε πει ο Φρανσουά Μιτεράν στη δεκαετία του 1980, αλλά και οι προγραμματικές θέσεις και η σύνδεση των κομμάτων με την κοινωνία. Στον 21ο αιώνα αυτά είναι τα σημαντικά, με τα οποία μπορούμε ως προοδευτική παράταξη να αγωνιστούμε για την απτή βελτίωση της ποιότητας ζωής του ελληνικού λαού. Ή για να το πω λίγο διαφορετικά, χρειαζόμαστε «λιγότερα συνθήματα και πιο πολλή δουλειά».

  1. Πως φαντάζεστε την επόμενη ημέρα του ΚΙΝΑΛ; Αν τεθεί ζήτημα κυβερνητικής συνεργασίας με εσάς αρχηγό τι θα κάνετε; 

Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης έχει δώσει την απάντηση σε αυτό το ερώτημα, δηλώνοντας ότι θα διεκδικήσει την αυτοδυναμία με διπλές εκλογές, «καίγοντας» την απλή αναλογική. Αλλά πέρα από τους εκλογικούς τακτικισμούς της ΝΔ που επιλέγει να κινείται όλο και περισσότερο προς τα δεξιά, περιθώρια συνεργασίας δεν υπάρχουν ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος είναι ένα κόμμα ανύπαρκτης αξιοπιστίας, ιδίως σε ζητήματα θεσμών. Επομένως, η μόνη προτεραιότητα για την παράταξή μας είναι να μείνει στοχοπροσηλωμένη στην ενίσχυση της εκλογικής και πολιτικής της δυναμικής έως τις επόμενες εθνικές εκλογές, ώστε να καταστεί μια αξιόπιστη κυβερνητική εναλλακτική που θα αγκαλιάζει τις γνήσιες αγωνίες των προοδευτικών πολιτών.