Αντρέ Λεόν Τάλι, ένας από τους επιδραστικούς ανθρώπους στο κόσμο της μόδας, πρώην δημιουργικός διευθυντής της Vogue και σύμβολο του στιλ, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 73 ετών στο νοσοκομείο White Plains της Νέας Υόρκης.

Η αιτία του θανάτου του σύμφωνα με το TMZ είναι ακόμα άγνωστη. Ο θάνατός του επιβεβαιώθηκε αργότερα από τον ατζέντη του, Ντέιβιντ Βιλιάνο.

Ο Andre Leon Talley θεωρείται η κινητήρια δύναμη πίσω από την επιτυχία της Vogue, καθώς ήταν ο μακροχρόνιος πρώην δημιουργικός διευθυντής του περιοδικού και αρχισυντάκτης στις δεκαετίες του ’80 και του ’90. Εργάστηκε μαζί με την Άννα Γουίντουρ για αρκετά χρόνια, αναπτύσσοντας στενή φιλία με την περιβόητη διευθύντρια μέχρι που εκείνη τον απομάκρυνε.

Αντρέ Λεόν Τάλι: Πέθανε η εμβληματική προσωπικότητα της Vogue

Ήταν ένας χαρακτήρας «bigger than life», μια πρωτοποριακή φιγούρα στον κόσμο της μόδας, γνωστός για τα δηκτικά σχόλιά του και την επιδεικτική παρουσία του, όπως τα καφτάνια, τα καπέλα και οι ρόμπες που φορούσε συχνά. Σε μια καριέρα που διήρκεσε έξι δεκαετίες, ο Tάλι χρησιμοποίησε τη θέση του για να υπερασπιστεί τη διαφορετικότητα στην πασαρέλα και στα παρασκήνια στον κόσμο της μόδας. «Αντίο αγαπητέ Αντρέ… κανείς δεν είδε τον κόσμο με πιο λαμπερό τρόπο από εσένα», έγραψε η φίλη του Diane von Furstenberg, αποχαιρετώντας τον.

Ποιος ήταν ο Αντρέ Λεόν Τάλι

Γεννημένος το 1948 και μεγαλωμένος στη Βόρεια Καρολίνα, ο Andre Leon Talley ήταν υπέρμαχος της μόδας και θυμόταν στα απομνημονεύματα του 2020 «The Chiffon Trenches» ότι επισκεπτόταν την τοπική του βιβλιοθήκη για να διαβάσει αντίγραφα του περιοδικού Vogue, που ενσάρκωναν έναν κόσμο στον οποίο «τα κακά πράγματα δεν έγιναν ποτέ».

Οι φοιτητές στο πανεπιστήμιό του τον πετροβολούσαν καθώς διέσχιζε την πανεπιστημιούπολη τις Κυριακές για να αγοράσει τη Vogue.

Αντρέ Λεόν Τάλι: Πέθανε η εμβληματική προσωπικότητα της Vogue

Ο Αντρέ Λεόν Τάλι ξεκίνησε την καριέρα του στη μόδα σε ηλικία 28 ετών αφού προσελήφθη ως ρεπόρτερ για το Women’s Wear Daily.

Μετακόμισε στη Νέα Υόρκη τη δεκαετία του 1970 μετά από μια θητεία στο Ρόουντ Άιλαντ όπου φοίτησε στο διάσημο Πανεπιστήμιο Μπράουν. Ο δημοσιογράφος έλαβε υποτροφία, αφού πήρε πτυχίο Bachelor of Arts στη γαλλική λογοτεχνία από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας το 1970. Έκανε μεταπτυχιακό στις γαλλικές σπουδές το 1972, με αρχικά σχέδια να γίνει καθηγητής γαλλικών.

Αντρέ Λεόν Τάλι: Πέθανε η εμβληματική προσωπικότητα της Vogue

Η καριέρα του στον χώρο της μόδας ξεκίνησε με μια πρακτική άσκηση για την πρώην διευθύντρια της Vogue Νταιάνα Βρίλαντ στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης το 1974. Η Βρίλαντ, εντυπωσιασμένη με τις δεξιότητές του, μύησε τον Τάλι στο περιοδικό Interview του Άντι Γουόρχολ, όπου εργάστηκε ως ρεσεψιονίστ.

Άρχισε να γράφει για περιοδικά και εφημερίδες, συμπεριλαμβανομένων των W και των New York Times, αλλά ήταν στη Vogue, όπου δημιούργησε το όνομά του, ανεβαίνοντας τις βαθμίδες για να γίνει διευθυντής ειδήσεων του περιοδικού και στη συνέχεια δημιουργικός διευθυντής μέχρι το 1995, όταν έφυγε.

Επέστρεψε στο περιοδικό τρία χρόνια αργότερα και παρέμεινε αρχισυντάκτης μέχρι το 2013.