Ομάδα αξιωματούχων του ουκρανικού στρατού και δημοσιογράφων διεθνών μέσων ενημέρωσης κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη γραμμή επαφής της οκταετούς σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία, δέχθηκε πυρά πυροβολικού.

Οι αξιωματούχοι και οι δημοσιογράφοι οδηγήκαν σε καταφύγιο, σύμφωνα με δημοσιογράφο του πρακτορείου Associated Press που συμμετέχει στην αποστολή. Έτερος δημοσιογράφος του βρετανικού Guardian μετέδωσε πως αναζήτησαν καταφύγιο σε ένα υπόγειο, και ουδείς τραυματίστηκε.

Η επίθεση σημειώθηκε ενώ επισκέπτονταν το Νοβολουγκάνσκε, βόρεια της ελεγχόμενης από τους αυτονομιστές πόλης Χορλίβκα.

Αξιωματούχοι του ουκρανικού στρατού συνόδευαν τους δημοσιογράφους σε αρκετές τοποθεσίες που έχουν δεχθεί επίθεση από τους αυτονομιστές τις τελευταίες τρεις ημέρες, περιλαμβανομένου του νηπιαγωγείου που χτυπήθηκε την Πέμπτη από βλήμα όλμου, με συνέπεια να τραυματιστούν τρία άτομα. Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε εν τω μεταξύ, σήμερα, Σάββατο, ότι μισθοφόροι έχουν φθάσει στην υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών ανατολική Ουκρανία για να πραγματοποιήσουν προβοκάτσιες με τη συνεργασία των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών.

«Ο στόχος αυτών των προκλήσεων θα είναι φυσικά να κατηγορηθεί η Ουκρανία για περαιτέρω κλιμάκωση», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο στρατός.

Στο Ντονμπάς η κατάσταση έχει κλιμακωθεί δραματικά, με τους αυτονομιστές να διατείνονται πως ο ουκρανικός στρατός ετοιμάζει μεγάλης κλίμακας επίθεση και να ζητούν την απομάκρυνση των αμάχων προς τη Ρωσία, κηρύσσοντας παράλληλα γενική επιστράτευση.

Την ίδια στιγμή, ο ίδιος ο ουκρανικός στρατός καταγγέλλει δεκάδες παραβιάσεις της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός εκ μέρους των αυτονομιστών, αλλά και το θάνατο ενός στρατιώτη σε βομβαρδισμούς το πρωί του Σαββάτου.

Τόσο η διακυβέρνηση Μπάιντεν, όσο και ΝΑΤΟϊκοί σύμμαχοί της, έχουν πιέσει τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να περιορίσει τη στρατιωτική αντίδραση έναντι παραβιάσεων της εκεχειρίας προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ανάφλεξης με εισβολή του ρωσικού στρατού.

Ο ίδιος ο Ζελένκσι δήλωσε, λίγο πριν μεταβεί στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, ότι χώρα του δεν θα απαντήσει σε προκλήσεις στην περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας, το Ντονμπάς, και θα αγωνιστεί για να εδραιωθεί η ειρήνη μέσω της διπλωματίας.