Νέα δεδομένα φέρνει στα ανοικτά ζητήματα του εγχώριου πιστωτικού συστήματος το εκλογικό αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να αξιολογεί πλέον ως καταλληλότερη χρονική συγκυρία για το placement μετοχών της Εθνικής Τράπεζας από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το ερχόμενο φθινόπωρο.

Ο αρχικός σχεδιασμός των τελευταίων εβδομάδων προέβλεπε ότι η κυβέρνηση σε συνεργασία με την διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας και φυσικά του ΤΧΣ επεδίωκε να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν η συναλλαγή, δηλαδή μέσα στο καλοκαίρι και αμέσως μετά τη λήξη της εξαμηνιαίας περιόδου απαγόρευσης νέας διάθεσης μετοχών λόγω του placement που έχει προηγηθεί, στα τέλη του περασμένου χρόνου.

Πλέον όμως το πολιτικό κλίμα φαίνεται να αίρει τον παραπάνω σχεδιασμό και ήδη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας μέσα στην εβδομάδα στο πρακτορείο Bloomberg έκανε, μεταξύ άλλων, ειδική αναφορά στην Εθνική Τράπεζα, λέγοντας ότι η διάθεση του ποσοστού 18% που ελέγχει το Ελληνικό Δημόσιο θα εξεταστεί το φθινόπωρο, αξιολογώντας τις συνθήκες της αγοράς.

Προς αυτή την κατεύθυνση συνηγορεί και το γεγονός ότι τόσο ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ Ηλίας Ξηρουχάκης όσο και ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας έχουν δώσει προτεραιότητα την δεδομένη χρονική στιγμή στις διαδικασίες εξυγίανσης της Attica Bank και συγχώνευσής της με την Παγκρήτια.

Τα ερωτήματα της αγοράς

Ο σχεδιασμός όμως της κυβέρνησης για την Εθνική Τράπεζα δεν περιλαμβάνει μόνο το πότε και το ποσοστό διάθεση του placement αλλά κυρίως το καθεστώς που θα επικρατήσει την επόμενη ημέρα και ο έλεγχος της διοίκησης.

Σε αυτό το πλαίσιο, κερδίζει πόντους το σενάριο να μη διατεθεί ολόκληρο το πακέτο μετοχών του ΤΧΣ στην αγορά και ένα μέρος του, που δεν θα ξεπεράσει το 10%, σχεδιάζεται να τοποθετηθεί στο Υπερταμείο, ώστε το Δημόσιο να διατηρήσει μικρό μεν ποσοστό, αλλά το οποίο θα είναι το μεγαλύτερο στην πολυμετοχική σύνθεση της Εθνικής μετά το placement.

Σε ό,τι αφορά την τιμή διάθεση η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας βρίσκεται σήμερα στα 8 ευρώ περίπου με την κεφαλαιοποίηση στα 7,5 δισ. ευρώ. Μάλιστα αρκετοί χρηματιστές συνδέουν την άνοδο της μετοχής το τελευταίο διάστημα με τις προσδοκίες για placement μέσα στον Ιούλιο στα επίπεδα των 8,5 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια του τριήμερου book building του περασμένου Νοεμβρίου για τη διάθεση του 22% της Εθνικής Τράπεζας υποβλήθηκαν προσφορές 8,1 δισ. ευρώ, για αξία μετοχών προς διάθεση 1 δισ. ευρώ, ενώ η τιμή διάθεσης διαμορφώθηκε σε 5,3 ευρώ/μετοχή.

Παράλληλα, στο συρτάρι μπήκαν και τα σχέδια για επαναγορά από την Εθνική Τράπεζα μετοχών της που έχει το ΤΧΣ καθώς στο οικονομικό επιτελείο εκτιμάται ότι δεν υπάρχει καμία οικονομική –επιχειρηματική– χρηματιστηριακή λογική σε κάτι τέτοιο. Την ίδια στιγμή ούτε και η εποπτεία έχει δεχθεί αίτημα για buyback από την Εθνική τράπεζα.

Τραπεζικοί αναλυτές τονίζουν στην «Α» και το Radar ότι «Αν και ο χρονικός ορίζοντας της αποεπένδυσης του ΤΧΣ θα καθοριστεί από το χρηματιστηριακό κλίμα στην εγχώρια και στις διεθνείς αγορές,θα πρέπει να συνυπολογιστεί ότι αυτό θα τηρήσει χρονικές αποστάσεις ασφαλείας από τις αμερικανικές εκλογές στις αρχές Νοεμβρίου. Δεδομένου ότι από μέσα Νοεμβρίου και μετά οι συναλλαγές παγώνουν καθώς οι επενδυτές μπαίνουν σε κλίμα διακοπών Χριστουγέννων, ό,τι πρόκειται να γίνει στην Εθνική Τράπεζα αναμένεται στο δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου, και δη προς τα τέλη Σεπτεμβρίου».

Αποφυγή βιαστικών κινήσεων

Από την πλευρά τους κύκλοι του οικονομικού επιτελείου κάθε άλλο παρά προβληματίζονται για την χρονική μετάθεση του placement και τονίζουν ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να αποφύγει βιαστικές κινήσεις, παρότι αρχικά είχε προτιμηθεί η επιτάχυνση των διαδικασιών.

Στενό κορσέ στο Μυλωνά

Παράλληλα, δεν αποτελεί μυστικό ότι στην κυβέρνηση και στον ίδιο τον πρωθυπουργό υπάρχει αυξανόμενος προβληματισμός για τη διοίκηση Μυλωνά και τη μελλοντική παρουσία του CEO στην τράπεζα υπό το νέο καθεστώς στη μετοχική σύνθεση.

Η στρατηγική και οι κατά καιρούς αποφάσεις του του CEO σε μια σειρά κρίσιμα ζητήματα –τελευταία κρούσματα η στελέχωση πολυπληθούς διοικητικής ομάδας από «ημετέρους» με προκλητικά προνόμια και η παραπλάνηση των διεθνών επενδυτών για ενδεχόμενο buyback μέσα στο καλοκαίρι– έχουν προκαλέσει την δυσαρέσκεια του ίδιου το πρωθυπουργού, ο οποίος έχει καταλήξει στην άποψή του για τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας σύμφωνα με την οποία ο Παύλος Μυλωνάς δεν θεωρείται το πρόσωπο που μπορεί να σηκώσει το βάρος της «επόμενης μέρας» success της Εθνικής Τράπεζας.

Μάλιστα, η ίδια εικόνα επικρατεί σε όλους τους κορυφαίους υπουργούς, στους σημαντικούς επιχειρηματικούς παράγοντες της χώρας που εμπιστεύεται ο πρωθυπουργός, και φυσικά στους προβεβλημένους και προνομιακούς ξένους θεσμικούς επενδυτές –και επενδυτικές τράπεζες– που συνεργάζεται η κυβέρνηση.

Προκειμένου να θέσει σε αυστηρό έλεγχο τον Π. Μυλωνά η κυβέρνηση εξετάζει σενάρια αλλαγών στο διοικητικό σχήμα αμέσως μετά το placement που περιλαμβάνουν από την αποχώρησή του μέχρι την τοποθέτηση δίπλα του στελέχους της εμπιστοσύνης της κυβέρνησης, σε ρόλο αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου.

Για αυτή τη θέση ορισμένες πληροφορίες φέρουν επικρατέστερο τον επικεφαλής του ΤΧΣ, Ηλία Ξηρουχάκη.

Τα απόλυτα επιτυχημένα placements που διοργάνωσε τους τελευταίους μήνες το ΤΧΣ στην Εθνική Τράπεζα, στην Alpha Bank και εσχάτως στην Τράπεζα Πειραιώς, «εκτόξευσαν» όπως ήταν φυσικό τις μετοχές του Ηλία Ξηρουχάκη τόσο στον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και στο σύνολο του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.

Το γεγονός της επιτυχημένης αποστολής που του ανετέθη, σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση της ζωής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (απομένουν ουσιαστικά η συγχώνευση της Attica Bank με την Παγκρήτια Τράπεζα και η διάθεση του εναπομένοντος 18% της Εθνικής Τράπεζας μέχρι το τέλος του χρόνου) έχουν πυροδοτήσει το τελευταίο διάστημα την πληροφορία που θέλει τον Ηλία Ξηρουχάκη να αναλαμβάνει στο άμεσο μέλλον υψηλόβαθμη θέση στην διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας και πιθανότητα του αντιπροέδρου ή του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου.

Διαβάστε ακόμη