Ολοκληρώθηκε η διάθεση και κατανομή των ευνοϊκών δανείων προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ύψους 600 εκατ. ευρώ συνολικά, τα οποία έγιναν κυριολεκτικά ανάρπαστα από τις διψασμένες επιχειρήσεις αυτής της κατηγορίας και μεγέθους.

Τα δάνεια αυτά, πενταετούς διάρκειας και χαμηλού επιτοκίου, της τάξης του 4,5% – 5%, έχουν την εγγύηση της Αναπτυξιακής Τράπεζας, στην οποία και γίνονταν οι αιτήσεις από τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις και εν συνεχεία αναλαμβάνουν τη χρηματοδότηση οι εμπορικές τράπεζες.

Για όσες όμως εταιρείες δεν έχουν δανειοδοτηθεί μέσω ή από την Αναπτυξιακή Τράπεζα, το επιτόκιο για τα δύο πρώτα χρόνια μειώνεται σε 2%, γεγονός που πυροδότησε τεράστιο ενδιαφέρον στην αγορά.

Από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες που συμμετέχουν στη χρηματοδότηση, έμεινε όμως εκτός νυμφώνος η Eurobank!

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό συνέβη λόγω “τεχνικού λάθους”, με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να δώσει ούτε ένα δάνειο.

Τελικά, τη συμμετοχή της κάλυψαν ισόποσα η Εθνική, η Πειραιώς και η Alpha Bank, προκειμένου να ολοκληρωθεί ομαλά η σχετική διαδικασία, πολύτιμη για όσες επιχειρήσεις κατόρθωσαν να επωφεληθούν από τα χαμηλότοκα δάνεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που δεν κατέστη δυνατόν να διασταυρωθούν, θα υπάρξει τελικά και ένα έξτρα πρόγραμμα δανειοδότησης, με εγγύηση της Αναπτυξιακής Τράπεζας, ύψους 300 εκατ. ευρώ περίπου, ποσό από το οποίο τα 150 εκατ. ευρώ θα διατεθούν μέσω της Eurobank και από 50 εκατ. οι άλλες τρεις τράπεζες.

Διαβάστε περισσότερα