Με ρυθμό 4% αναμένεται να αναπτυχθεί φέτος η ελληνική οικονομία το 2021 και 5,5% το 2022, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).

Η EBRD προβλέπει σημαντική άνοδο του ΑΕΠ την επόμενη χρονιά, καθώς επιταχύνεται η ανάπτυξη και προχωρούν σημαντικά έργα υποδομών. Ωστόσο, σημειώνει ότι υπάρχουν καθοδικοί κίνδυνοι στην πρόβλεψη, κυρίως λόγω της πανδημίας και της επίπτωσης στους κλάδους τουρισμού και υπηρεσιών.

Τα σινιάλα ανάκαμψης είναι ορατά από φέτος, με το ΑΕΠ να ενισχύεται σε τριμηνιαία βάση κατά 4,4% το πρώτο τρίμηνο. Την ίδια στιγμή σημαντικά κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης αναμένεται να εισρεύσουν στη χώρα, με την Ελλάδα να λαμβάνει χρηματοδότηση άνω των 70 δισ. ευρώ την επόμενη επταετία.

Σχολιάζοντας τις προοπτικές της Ελλάδας, ο Peter Sanfey της EBRD σημειώνει:

«Θα χρειαστεί χρόνος για να ανακάμψει πλήρως από τις επιπτώσεις της πανδημίας ο τουρισμός, αλλά παραμένουμε θετικοί για τις αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια δεδομένων των μεταρρυθμίσεων και των επενδυτικών κεφαλαίων που είναι διαθέσιμα για έργα σε τομείς – κλειδιά».